Presentator

Persoon

Van kandidatenvriend tot mysterieze opdrachtgever

Laatste update: 8 januari 2020

De presentator van Wie is de Mol? is naast het gezicht voor de kijkers ook meteen de spelleider. Hij of zij legt de opdrachten die gespeeld moeten worden uit en overhandigt het verdiende geld. In de finale stelt de presentator uiteindelijk de vraag 'Wie is de Mol?' en ontmaskert daarmee de Mol.

In totaal hebben er nu vijf presentatoren de revue gepasseerd. Angela Groothuizen was de eerste. Zij maakte vijf seizoenen van Wie is de Mol?. Groothuizen werd opgevolgd door Karel van de Graaf die twee seizoenen meedraaide. Na Van de Graaf was Pieter Jan Hagens vier seizoenen lang het gezicht van het programma. Na Hagens verscheen Art Rooijakkers, die in het elfde seizoen nog kandidaat was, ten tonele. Hij presenteert het programma vanaf het twaalfde seizoen. Op 23 maart 2018 maakte Rooijakkers bekend na zeven seizoenen te stoppen met Wie is de Mol?. Zes dagen later werd onthuld dat Rik van de Westelaken, die zelf aan het vijftiende seizoen deelnam, het stokje over zou nemen vanaf het negentiende seizoen.

Alle presentatoren hebben een andere presentatiestijl. Groothuizen stond erom bekend een moederfiguur voor de kandidaten te zijn, terwijl Van de Graaf juist een strenge toon aanhield. Hagens werd gezien als een mysterieuze opdrachtgever. Rooijakkers wilde nog wel eens een licht sadistische opmerking maken en probeerde een bepaalde afstand tussen hem en de kandidaten te bewaren. Van de Westelaken staat dan weer een stuk dichter bij de deelnemers. 

De presentator mag ervoor kiezen om de identiteit van de Mol vooraf al te weten. Het is maar net wat hij of zij prettig vindt bij het presenteren.

Trivia

- Art Rooijakkers heeft als presentator nogal wat records op zijn naam staan. Zo is hij de langst zittende presentator en heeft hij voor Wie is de Mol? de meeste landen bezocht. Daarnaast is hij ook nog eens de jongste presentator van Wie is de Mol? ooit; hij was 35 jaar tijdens zijn eerste seizoen.

- Karel van de Graaf is de oudste presentator die Wie is de Mol? ooit gehad heeft. Tijdens zijn laatste seizoen was hij 55 jaar oud.

Rik van de Westelaken

Seizoen 19 tot heden
Seizoen 12 tot seizoen 18

Pieter Jan Hagens

Seizoen 8 tot seizoen 11

Karel van de Graaf

Seizoen 6 tot seizoen 7
NOG NIET BESCHIKBAAR

Angela Groothuizen

Seizoen 1 tot seizoen 5
NOG NIET BESCHIKBAAR

Wie is de Mol? - Seizoen 1 tot 20

Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F

Molboekje 2017

Tunnelvisie, "Art Rooijakkers stopt na zeven seizoenen met Wie is de Mol?" - 

https://detunnelvisie.wixsite.com/detunnelvisie/single-post/2018/03/23/Art-Rooijakkers-stopt-na-zeven-seizoenen-met-Wie-is-de-Mol

Tunnelvisie, "Rik van de Westelaken is de nieuwe presentator van Wie is de Mol?" - 

https://detunnelvisie.wixsite.com/detunnelvisie/single-post/2018/03/29/Rik-van-de-Westelaken-is-de-nieuwe-presentator-van-Wie-is-de-Mol