Wie is de Mol? is een Nederlandse spelshow die wordt uitgezonden op NPO 1. Het programma wordt geproduceerd door IDTV en wordt uitgezonden bij de AVROTROS, voorheen bij de AVRO.
Format
In Wie is de Mol? reizen tien kandidaten af naar het buitenland om, onder leiding van een presentator, verschillende uiteenlopende opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten vergen intelligentie, kracht en lef. Als een opdracht slaagt kunnen de kandidaten geld verdienen voor de pot. Maar een van de kandidaten probeert te voorkomen dat er geld wordt verdiend. Dit is de Mol. Maar wie deze Mol is, weet niemand.
Aan het einde van iedere aflevering vullen de kandidaten een test in met twintig vragen over de identiteit van de Mol. Degene die het minst weet over deze saboteur krijgt een rood scherm bij de daarop volgende executie en moet het spel verlaten. Dit gebeurt iedere aflevering tot er drie kandidaten overblijven in de finale. De finalisten vullen nog eenmaal de test in, die dan bestaat uit veertig vragen. Degene die dan de test het best invult wint het geld in de pot. Informatie verzamelen over de Mol is dus van cruciaal belang. De Mol is vanaf het begin al verzekerd van een plaats in de finale, maar kan ook de pot niet winnen.
Naast geld kunnen de kandidaten soms ook andere items verdienen. Vast terugkerende items zijn
jokers, die een fout beantwoorde testvraag alsnog goed rekenen, vrijstellingen, die ervoor zorgen
dat een kandidaat een groen scherm krijgt bij de executie, en zwarte vrijstellingen, die jokers en
vrijstellingen ongeldig maken.
De kijker van Wie is de Mol? weet ook niet wie de Mol is. Maar voor hen zitten er in het programma
ook verborgen aanwijzingen die wijzen naar de Mol. Maar die zijn vaak goed verstopt.
Een seizoen bestaat uit tien afleveringen, op enkele uitzonderingen na. In de laatste aflevering wordt de Mol onthuld en blikken de kandidaten terug op zijn sabotageacties. Sinds het vijftiende seizoen wordt de tiende aflevering live uitgezonden vanuit het Vondelpark, waar de Mol onder het oog van honderden Molloten wordt onthuld.
Geschiedenis
Het format van Wie is de Mol? is ontstaan in Vlaanderen. Het werd bedacht door programmamakers Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel DeVlieger en Michel Vanhove. In dit land werden drie seizoenen gemaakt van De Mol, waarna de show voor lange tijd stopte. Het format werd aan ruim vijftig landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten, Australië en Nederland.
Op 19 november 1999 verscheen de eerste aflevering van Wie is de Mol? op de Nederlandse televisie. Het programma werd gepresenteerd door Angela Groothuizen. Zij reisde af naar Australië met een groep van tien kandidaten die toen nog geen idee hadden van wat voor spel ze zouden spelen. Het programma werd vier seizoenen lang geproduceerd, maar de kijkcijfers vielen erg tegen. Daarom werd er besloten om nog een laatste seizoen te maken. Maar dit keer met bekende Nederlanders. Dit seizoen werd zo'n groot succes dat beslist werd om toch door te gaan met het programma.
Inmiddels telt Wie is de Mol? negentien seizoenen, die gepresenteerd werden door vijf verschillende presentatoren. Angela Groothuizen was het gezicht van de eerste vijf seizoenen, gevolgd door Karel van de Graaf die twee seizoenen maakte. Pieter Jan Hagens volgde Van de Graaf op en presenteerde vier seizoenen. Art Rooijakkers, die in het laatste seizoen van Hagens nog kandidaat was, nam het stokje toen over. Na het achttiende seizoen stopt Rooijakkers, omdat hij van de AVROTROS overstapte naar RTL. Rik van de Westelaken, die zelf aan seizoen 15 deelnam, volgde hem vanaf seizoen 19 op.
Spin-offs en collectables
Wie is de Mol? is een populair programma en is daarom enorm gegroeid. Zo zijn er diverse spin-offs gemaakt en collectables uitgebracht.
In 2008, voorafgaand aan het achtste seizoen, werd het programma Die is de Mol! uitgezonden. Hierin maakten de kijkers kennis met de nieuwe kandidaten en werden er tips gegeven om de Mol te ontmaskeren.
In datzelfde jaar kreeg Wie is de Mol? een juniorversie. In Wie is de Mol? Junior gingen kandidaten van tussen de twaalf en veertien jaar op zoek naar de Mol in hun midden. In tegenstelling tot de volwassen variant speelde deze serie zich af in Nederland en deden er onbekende deelnemers mee. In 2014 werd een tweede seizoen uitgezonden.
Sinds 2013 wordt MolTalk uitgezonden. Dit is een nabeschouwing van Wie is de Mol?, naar het idee van oud-kandidaat Arjen Lubach. Van 2013 tot 2015 werd MolTalk enkel online uitgezonden, direct na een aflevering van Wie is de Mol?. Vanaf 2016 is MolTalk op televisie te zien. In het eerste jaar op NPO 1, vanaf 2017 op NPO 3. In de nabeschouwing blikken oud-kandidaten terug op de aflevering van Wie is de Mol? en delen ze hun theorieën over de Mol.
Van 2013 tot 2015 werden er jaarlijks specials uitgezonden voorafgaand aan een seizoen van Wie is de Mol? onder de naam Niets Is Wat Het Lijkt - Wie is de Mol?. Hierin werd teruggeblikt op eerdere seizoenen en vooruit gekeken naar het nieuwe seizoen. Oud-kandidaten en -presentatoren kwamen in deze specials aan het woord. Sinds 2017 wordt er jaarlijks vooruitgeblikt op een nieuw seizoen met een speciale uitzending van MolTalk; MolTalk - The Kick-Off. In november 2017 werd een Wie is de Mol?-promo uitgezonden waarin de kandidaten van het achttiende seizoen werden onthuld.
Maar naast tv-programma's zijn er ook verschillende collectables ontwikkeld. Zo kunnen kijkers sinds 2014 ieder jaar hun eigen Molboekje kopen. In dit boekje staat informatie over de kandidaten van een seizoen en is er flink wat ruimte voor aantekeningen. In 2013 was er ook al een Molboekje, maar dat kon alleen worden gewonnen en niet gekocht. Naast een Molboekje zijn er ook twee Wie is de Mol?-bordspellen gemaakt. De eerste twee seizoenen van Wie is de Mol? zijn ook te koop op DVD. Gedurende een seizoen kunnen kijkers punten inzetten op hun Mol in een officiële app.
Daarnaast kunnen fans van het programma, de zogenaamde Molloten, ieder jaar de Wie is de Mol? Fandag bezoeken. Op deze dag kunnen bezoekers onder andere de kandidaten uit Wie is de Mol? ontmoeten en bieden op items uit de serie bij een veiling.
Trivia
- Het negentiende seizoen van Wie is de Mol? is het best bekeken seizoen aller tijden. Gemiddeld keken er 2.869.400 mensen.
- De tiende aflevering van seizoen 19 is met 3.500.000 kijkers de best bekeken Wie is de Mol?-aflevering ooit.
- Wie is de Mol? heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Gouden Televizier-Ring in 2013. In 2008 werd de show uitgeroepen tot het beste AVRO-programma van de afgelopen 50 jaar.
- De crew van Wie is de Mol? begint ongeveer dertien tot veertien maanden voor de eerste aflevering wordt uitgezonden aan de voorbereidingen van nieuw seizoen.
- De opnames van Wie is de Mol? duren ongeveer zeventien dagen en vinden plaats in de periode mei tot juni. De montage neemt ongeveer zes maanden in beslag.
- Per seizoen wordt er ongeveer 200 uur aan beeldmateriaal geschoten voor tien afleveringen van zestig minuten.
- Voor het eerste seizoen van Wie is de Mol? meldden slechts 400 mensen zich aan.
- In 2020 wordt de live-finale voor het eerst zonder publiek uitgezonden, in verband met het Corona-virus. De aflevering zal live vanuit een besloten studio worden uitgezonden.
"Wie is de Mol? is een spel
dat ik iedere dag weer
zou willen spelen"
Horace Cohen
Seizoen 11, aflevering 11
Logo Wie is de Mol?Foto: AVROTROS | Logo Wie is de Mol?Foto: AVROTROS | Logo Wie is de MolFoto: AVRO |
---|---|---|
Logo Wie is de Mol?Foto: AVRO |
Wie is de Mol?
TV-programma
Niets is wat het lijkt...
Laatste update: 12 maart 2020
Wie is de Mol? - Seizoen 1 tot 19
Wie is de Mol? - https://wieisdemol.avrotros.nl/info/
Wie is de Mol? Podcast
Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F
Wikipedia, "De Mol (Televisieprogramma)" - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Mol_(televisieprogramma)
Molboekje 2016 en 2017