Sinds 14 maart 2014 kun je zelf Wie is de Mol? spelen met het Wie is de Mol?-borspel. Jij of een van je vrienden kruipt in de rol van de Mol en probeert de rest tegen te werken terwijl er gezocht wordt naar letter van een codewoord.

Regels

Bij het Wie is de Mol?-bordspel kiezen de spelers vooraf een set kaarten. Deze zijn gethematiseerd in locaties die Wie is de Mol? ooit bezocht. Er is keuze uit Australië, Canada, Indonesië, Argentinië, Mexico, Noord-Ierland, Japan, El Salvador, Zuid-Afrika en Hongkong. Door middel van een systeem met kaartjes of, in nieuwere versies van het spel, een app, wordt een van de spelers aangewezen als Mol.

De groep moet vragen over het land van die ronde beantwoorden. Hiermee kunnen ze letters verzamelen om een codewoord te vormen. De Mol weet vooraf wat het woord is en daarmee welke letters er verzameld moeten worden. Uiteraad probeert hij te voorkomen dat de juiste letters worden ontdekt. Na iedere vraag vult iedereen zijn hoofdverdachte en de letter in op een aantekeningenformulier.

Als de groep het codewoord niet kan vinden aan het einde van het spel, dan wint de Mol. Wordt het woord wel geraden, dan wint de kandidaat met de meeste punten. Dit is afhankelijk van hoeveel goede letters iemand heeft genoteerd en hoe vaak iemand de Mol heeft aangegeven als hoofdverdachte.

Het spel duurt drie kwartier. De tijd kan worden bijgehouden op een website die voor het spel is gemaakt: www.demolspel.nl.

In 2019 kwam er een nieuwe variant op het Wie is de Mol?-bordspel naar buiten: Wie is de Mol? De code-opdracht. Hierin moeten spelers een code kraken terwijl een van hen dat probeert te verhinderen.

Productie

Het Wie is de Mol?-bordspel is ontwikkeld door JustGames. Dit bedrijf maakt vaker bordspellen bij tv-programma's. Dit deden ze bijvoorbeeld ook voor De Slimste Mens en Expeditie Robinson.

Op 24 september 2014 verscheen er naast het Wie is de Mol?-bordspel ook een juniorversie. In dit jaar werd dan ook Wie is de Mol? Junior uitgezonden. De opzet is hetzelfde, maar de vragen zijn aangepast voor kinderen.

In maart 2015 kwam er een uitbreidingsset op het Wie is de Mol?-bordspel op de markt. Hierin zitten vijf extra vragensets over Schotland, Portugal, Thailand, Jordanië en IJsland. 

In 2017 bleek hoe goed het bordspel verkocht wordt. In dit jaar bleek dat er ruim 100.000 exemplaren verkocht zijn.

Trivia

- In 2017 produceerde JustGames naast het Wie is de Mol?-bordspel ook een spel voor de Vlaamse Molserie; De Mol. Het spel zelf is hetzelfde als de Nederlandse variant, maar dan met iets andere vragen.

Wie is de Mol?-bordspel

Foto: Tunnelvisie / Bol.com

WIe is de Mol? Junior-bordspel

Foto: Bol.com

De Mol-bordspel

Foto: VIER

Bordspel

Overig

Wie van je vrienden is de Mol?

Laatste update: 4 januari 2020