MolTalk is de nabeschouwing van Wie is de Mol?. Hierin praten oud-kandidaten over wie de Mol zou kunnen zijn. Dit doen ze aan de hand van hun eigen bevindingen en tweets van de kijkers.

Geschiedenis

MolTalk zag het levenslicht in 2013, tijdens het dertiende seizoen van Wie is de Mol?. Het was een idee van oud-kandidaat Arjen Lubach die het leuk leek om 'een soort Sinterklaasjournaal over Wie is de Mol?' uit te zenden. De crew van Wie is de Mol? zag dit idee wel zitten en dus verscheen het programma online, op het tweede scherm. Lubach presenteerde de show toen zelf. Hij ontving drie gasten op een locatie in Amsterdam met wie hij voor en na de uitzending van Wie is de Mol? praatte over de aflevering. De show werd bijgewoond door een publiek dat uitgekozen werd door middel van prijsvragen.

In 2015 verhuisde het programma. Het werd vanaf het nieuwe seizoen opgenomen in VondelCS in Amsterdam. De studio, die tot voorheen uit een paar banken bestond, kreeg een nieuwe look. De gasten en presentatoren namen plaats aan een grote tafel. De side-kick van het programma ging bij een scherm staan om tweets voor te lezen.

De nabeschouwing groeide door en kwam in 2016 zelfs op televisie terecht. Het werd direct na Wie is de Mol? uitgezonden op NPO 1. In 2017 verhuisde MolTalk naar NPO 3, maar mocht eenmaal terugkeren naar NPO 1, in verband met het WK Schaatsen.

Presentatie

MolTalk heeft inmiddels al een hoop verschillende presentatoren gehad. Het begon met Arjen Lubach die het eerste seizoen in 2013 presenteerde. Hij werd dit seizoen twee keer verhinderd en werd daarom vervangen door Liesbeth Staats en Soundos el Ahmadi, die ieder een aflevering voor hun rekening namen. In 2014 kreeg Lubach een side-kick: oud-Mol Kees Tol. Beide heren werden het jaar daarop alweer vervangen. Vivienne van den Assem ging het programma leiden en werd bijgestaan door side-kick Patrick Martens. Martens verliet na een jaar het programma. Rik van de Westelaken werd de nieuwe presentator van MolTalk en Van den Assem werd de nieuwe side-kick. In 2017 werd MolTalk gepresenteerd door Margriet van der Linden met Chris Zegers als side-kick. Dit duo vervulde de rol tot 2019. Het twintigste seizoen van MolTalk wordt gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen.

Ruzie

Tijdens het zestiende seizoen van Wie is de Mol?, en daarmee het vierde seizoen van MolTalk, plaatste oud-presentator Arjen Lubach een bericht op Facebook. In dit bericht liet hij weten niet blij te zijn met hoe er met zijn idee wordt omgesprongen. Het werd zonder toestemming op tv uitgezonden en heeft daar nooit een bedankje voor gehad. Hij hield hiervoor vooral de eindredacteur van MolTalk, Clemens van der Grinten, voor verantwoordelijk. Als goedmaker eiste Lubach excuses van de eindredacteur en een donatie van €5.000,- door de AVROTROS voor Stichting KiKa. Zijn eisen werden ingewilligd.

Trivia

- Voorafgaand aan het zeventiende seizoen van Wie is de Mol? werd een speciale uitzending van MolTalk gemaakt: MolTalk, The Kick-Off. Hierin blikten Margriet van der Linden en Chris Zegers vooruit op het aankomende seizoen. In de aanloop van seizoen 18 gebeurde dit weer. In deze editie werd een quiz gespeeld met oud-kandidaten. Deze quiz werd een jaarlijks terugkerend onderdeel.

- De winnaars van de quizzen in de kick-offs waren Viviënne van den Assem en Sanne Wallis de Vries (team Winnaars) in 2017, Diederik Jekel en Jeroen Kijk in de Vegte (team 2017) in 2018 en Frits Huffnagel en Liesbeth Staats (team 2012) in 2020 (deze special viel in de eerste week van het nieuwe jaar). Speciaal voor de winnaars is er een wisselbokaal in de vorm van een enorme joker.

Logo MolTalk

Logo MolTalk

Foto: AVROTROS

Desk van MolTalk

Desk van MolTalk

Foto: Tunnelvisie / Jasper

Desk van MolTalk

Desk van MolTalk

Foto: AVROTROS

MolTalk the Kick-Off Wisselbokaal

MolTalk the Kick-Off Wisselbokaal

Foto: Tunnelvisie / Jasper

Marlijn en Rop

Marlijn en Rop

Foto: AVROTROS

Margriet en Chris

Margriet en Chris

Foto: Michel Schnater / AVROTROS

Rik en Vivienne

Rik en Vivienne

Foto: AVROTROS

Crew MolTalk 2016

Crew MolTalk 2016

Foto: AVROTROS

Vivienne en Patrick

Vivienne en Patrick

Foto: AVROTROS

Arjen en Kees

Arjen en Kees

Foto: Martine de Jong

MolTalk

TV-programma

Napraten over Wie is de Mol?

Laatste update: 4 januari 2020