Aan het einde van iedere aflevering van Wie is de Mol? wordt er een executie gehouden. Deze afvalronde vindt plaats na de test. De kandidaat die de test het slechtst heeft gemaakt hoort bij de executie dat hij of zij naar huis moet.

Werking

Bij de executie zit de presentator van het programma achter een tafel met een laptop en een beeldscherm. De kandidaten gaan tegenover hem zitten. Ze hebben voor de executie de test gemaakt en degene met de slechtste score gaat afvallen. De kandidaten weten wie er verder mag en voor wie het spel stopt door middel van schermen. De presentator voert een voor een de namen van de kandidaten in op de laptop en drukt op enter. Op het scherm verschijnt vervolgens een rood of een groen scherm. De kandidaten die door mogen naar de volgende aflevering krijgen een groen scherm en degene die afvalt een rood scherm. Er worden namen ingevoerd tot iemand een rood scherm heeft gezien.

Uitzonderingen

De regel in Wie is de Mol? is dat iemand pas afvalt als er een rood scherm is getoond. En omdat niets is wat het lijkt, vinden er nogal eens afwijkende executies plaats. Vrijwel ieder jaar is het raak, want anders komt het niet uit met de afvallers in tien afleveringen per seizoen. Vaak valt er door deze afwijkingen niemand af in een aflevering. Zo kunnen soms kandidaten het privilege verdienen hun scherm niet te hoeven zien. Als het rode scherm onder deze kandidaten zou moeten worden uitgedeeld, valt er niemand af. Een ander voorbeeld is dat de executie werd afgekocht door middel van onderhandelingen in seizoen 12.

Lay-out

De schermen die bij de executies te zien waren zijn door de jaren heen flink veranderd. Van seizoen 1 tot 12 hadden de schermen een witte vingerafdruk uit het voormalige logo van Wie is de Mol?, met een rode of groene achtergrond. Het logo van Wie is de Mol? veranderde in seizoen 11 al, maar het duurde tot seizoen 13 voor de schermen meeveranderden. De oude vingerafdruk werd vervangen voor de nieuwe vingerafdruk, die klein en in het zwart in de rechteronderhoek te zien was. Vanaf seizoen 15 beslaat de vingerafdruk een groter deel van het scherm en zijn de boven- en onderranden van de schermen gemarkeerd met witte verfstrepen.

Trivia

- Bij aanvang van de executie weet de presentator al wie er af gaat vallen. De Mol weet dat nog niet. 

- In seizoen 18 zag de eerste executie er anders uit dan normaal. Omdat de kandidaten toen verspreid waren over meerdere landen kon presentator Art Rooijakkers de executie niet begeleiden. De kandidaten moesten zelf hun naam invullen op een laptop in hotelkamer. Ook in het negentiende seizoen vulden de kandidaten een keer zelf hun naam in bij een executie. De groene en rode schermen werden toen met spotlights getoond.

- In de geschiedenis van Wie is de Mol? is het vijf keer voorgekomen dat een kandidaat het spel moest verlaten zonder een rood scherm te zien. Roeland Fernhout uit seizoen 5 en Manuel Venderbos uit seizoen 10 werden te ziek om verder te spelen. Janine Abbring uit seizoen 13 verbrijzelde een ruggenwervel bij een sprong in het water tijdens een opdracht en werd opgenomen in het ziekenhuis. Twee keer verliet een kandidaat het spel zonder medische reden. Astrid kreeg in seizoen 4 de keuze om vrijwillig het spel te verlaten met €7.000,-. Dit deed ze. In het achttiende seizoen verliet Jean-Marc van Tol vrijwillig het spel, omdat het hem te zwaar viel.

- Het komt wel eens voor dat een kandidaat een rood scherm ziet en toch mag blijven. Dit gebeurde bij Dan in seizoen 2, Paul Rabbering in seizoen 7, Joris Linssen in seizoen 8, Anniek Pheiffer in seizoen 9 en Daphne Bunskoek in seizoen 14. Soms keert een afgevallen kandidaat in een volgende aflevering weer terug. Dit was het geval bij Gijs Staverman in seizoen 5, Richard Groenendijk in sezoen 6, Paul Rabbering in seizoen 7, Tim Haars in seizoen 13 en Ron Boszhard in seizoen 18. Al deze kandidaten keerden daadwerkelijk terug in het spel, op Ron Boszhard na.

- Eind 2015 vond er een wel heel speciale test en executie plaats. Dit gebeurde op de Dam in Amsterdam. Het was een manier om de kandidaten van het zestiende seizoen te onthullen. Elf BN'ers maakten een test aan een tafel midden op het plein. Actrice Toprak Yalçiner zag een rood scherm tijdens de executie die hierop volgde. Zij had niet meegedaan aan dit seizoen.

- Sinds het veertiende seizoen wordt de executie uitgevoerd op een laptop met twee schermen; aan de voorzijde en aan de achterzijde. Deze laptop is speciaal voor Wie is de Mol? gefabriceerd.

- De software van de executie wordt geproduceerd door Microsoft.

Rood scherm

Rood scherm

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 1

Rood scherm

Rood scherm

Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 2

Groen scherm

Groen scherm

Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 1

Rood scherm

Rood scherm

Foto: Screenshot uit seizoen 17, aflevering 3

Rood scherm

Rood scherm

Foto: Screenshot uit seizoen 17, aflevering 2

Executie

Executie

Foto: AVROTROS

Executie op de Dam

Executie op de Dam

Foto: AVROTROS

Executie

Spelelement

De afvaller ziet een rood scherm

Laatste update: 24 februari 2020

Wie is de Mol? - Seizoen 1 tot 20

Wie is de Mol? - https://wieisdemol.avrotros.nl/info/

Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F

RealityNet, "Chat met Art Rooijakkers" - http://www.wieisdemol.com/index.php?p=widm17-molchat

Tunnelvisie, "Kandidaten 2016 op bijzondere wijze onthuld" - https://detunnelvisie.wixsite.com/detunnelvisie/single-post/2015/11/12/Kandidaten-2016-op-bijzondere-wijze-onthuld