In iedere aflevering van Wie is de Mol? maken de kandidaten de test. Dit wordt gedaan om te bepalen wie het minst weet over de Mol en het spel moet verlaten.

Test

De test wordt gemaakt op een laptop en bestaat uit twintig meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over wat de Mol gedaan heeft tijdens opdrachten in de afgelopen aflevering en over de identiteit van de Mol. De kandidaat die de minste vragen goed beantwoordt ziet een rood scherm bij de executie en moet het spel verlaten. Bij een gelijkspel wordt er gekeken naar wie de test het traagst heeft ingevuld.

In de finale wordt de test niet gebruikt om te bepalen wie het minst weet over de Mol, maar juist wie het meest weet. Diegene wint het spel en gaat met de pot naar huis. Deze test bestaat uit veertig vragen en gaat over het gehele seizoen. Ook bij deze test wordt er naar tijd gekeken bij een gelijkspel.

Tijdens de test kunnen kandidaten jokers, vrijstellingen en zwarte vrijstellingen inzetten.

Vragen

De vragen van de test zijn altijd anders, maar er zijn twee vragen die standaard terugkomen: 'Is de Mol een man of een vrouw?' en 'Wie is de Mol?'. Andere onderwerpen die aan bod komen kunnen uiteenlopen van hobby's tot favoriete slaaphouding. De antwoorden zijn gebaseerd op zeer gedetailleerde vragenlijsten die alle kandidaten vooraf hebben ingevuld.

Opdrachten

Het wil nog wel eens voorkomen dat de test het middelpunt van een opdracht is. Zo werden er in seizoen 11 vragen gesteld over opdrachten die nog niet hadden plaatsgevonden. Na de test moesten de kandidaten de Mol in de richting van de door hun gegeven antwoorden proberen te sturen. In seizoen 14 mochten de kandidaten op zoek gaan naar jokers, vrijstellingen en andere nuttige items. De tijd die ze gebruikten tijdens het zoeken werd opgeteld bij hun testtijd.

Trivia

- Het is een keer voorgekomen dat de naam van de Mol slechts één keer werd ingevuld bij de vraag 'Wie is de Mol?' gedurende een heel seizoen. Dit was tijdens de achtste serie. Alleen Edo Brunner vulde de naam van Mol Dennis Weening in tijdens de finaletest en won daarmee het spel.

- Het is tot nu toe zes keer voorgekomen dat de naam van de Mol in de finale door slechts één finalist werd ingevuld bij de test. Dit was het geval in seizoen 1, 7, 8, 14, 17 en 18.

- Sinds het veertiende seizoen wordt de test gemaakt op een laptop met twee schermen; aan de voorzijde en aan de achterzijde. Deze laptop is speciaal voor Wie is de Mol? gefabriceerd. Tijdens de test is het logo van Wie is de Mol? op de achterzijde te zien.

- De software van de test wordt geproduceerd door Microsoft.

Testlaptop

Testlaptop

Foto: AVROTROS

Testlaptop

Testlaptop

Foto: AVROTROS

Testlaptop

Testlaptop

Foto: Marius Looijmans

Test

Spelelement

Twintig vragen over het doen en laten van de Mol

Laatste update: 16 februari 2020

Wie is de Mol? - Seizoen 1 tot 18

Wie is de Mol? - https://wieisdemol.avrotros.nl/info/

Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F