In Wie is de Mol? wordt er om geld gespeeld. Door middel van opdrachten kunnen de kandidaten geld verdienen. Maar als een opdracht mislukt verdienen ze niets of verliezen ze zelfs geld. De Mol probeert te voorkomen dat er geld wordt verdiend.

Regels

Verdiend geld komt in de pot. Deze gezamenlijke groepspot wordt bijgehouden door de zogenaamde penningmeester. Deze penningmeester wordt aangewezen door de kandidaten en moet er voor zorgen dat het verdiende geld veilig is. Als geldbriefjes verloren worden of worden gestolen, tellen ze niet meer mee. In seizoen 12 bleek echter dat als er enkel mingeld in de pot zit en dit wordt kwijtgemaakt, het minbedrag wel blijft staan. Als een afgevallen kandidaat per ongeluk geldbriefjes mee naar huis neemt, verdwijnen deze ook uit de pot. Dit gebeurde in seizoen 11.

In het elfde seizoen bleek ook dat kandidaten het geld uit de pot ook tijdens het spel kunnen gebruiken om te winkelen. In dit seizoen werden er onder andere kaplaarzen aangeschaft. Deze aankopen werden betaald uit de pot.

De pot met geld kan uiteindelijk maar door één kandidaat worden gewonnen. Dit is degene die in de finale de test het beste invult en daarmee de Mol ontmaskert.

Verschijning

Gedurende het spel wordt er niet met echte geldbriefjes gespeeld. In plaats daarvan kunnen bij opdrachten speciaal ontworpen briefjes verdiend worden. Deze briefjes zijn gethematiseerd rondom het land van opnames. Vaak uit zich dat in afbeeldingen van bijzondere locaties in dit land. Een ander voorbeeld van dit soort thematisering zijn de briefjes uit het zeventiende seizoen, dat zich afspeelde in de Verenigde Staten van Amerika. De geldbriefjes leken dat jaar sterk op dollarbriefjes.

Maar soms zijn er uitzonderingen op de regel. Zo was dat het geval in seizoen 15 en 16. In het vijftiende seizoen stonden er geen Sri Lankaanse bezienswaardigheden op het briefje, maar oud-Mollen. Hoe recenter de Mol, hoe hoger de waarde van het briefje. Een zwart silhouet dat de Mol van dat seizoen voorstelde sierde de briefjes met mingeld. In 2016 stonden de kandidaten van het seizoen zelf op de briefjes. Dit had te maken met een opdracht in de finale. In het negentiende seizoen pronkten de presentatoren van Wie is de Mol? op het te verdienen geld.

Doordat de briefjes ieder jaar een ander ontwerp hebben, zijn het gewilde items bij de veiling op de Wie is de Mol? Fandag.

Hints

Soms staan er hints voor de kandidaten op de geldbriefjes. In 2012 stond er naast het logo van Wie is de Mol? het gezicht van de Mol, verborgen in een vingerafdruk. In 2016 vormden de geldbriefjes een legpuzzel. Als alle briefjes dat seizoen verdiend zouden worden, konden de kandidaten het portret van de Mol vormen. Voor de Mol dus extra reden om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk geld verdiend werd.

Trivia

- De hoofdtaak van de Mol is om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk geld wordt verdiend. Een goede tactiek om de Mol te ontdekken is dan ook  de 'Follow the Money'-tactiek, waarbij wordt gekeken welke kandidaat het meeste heeft bijgedragen aan de pot.

- De hoogste pot ooit werd gewonnen in het eerste seizoen, toen de bedragen die gewonnen konden worden nog veel hoger waren. Dit was 82.500 gulden. Met 50,77 procent van het in totaal te winnen bedrag is dit procentueel gezien ook nog de hoogste score ooit in het programma.

- De laagste pot ooit werd bij elkaar verzameld in het negentiende seizoen. De winnaar ging toen met slechts €10.150,- naar huis. Maar procentueel gezien is de pot uit seizoen 3 het laagst. Er werd €42.300,- bij elkaar gespeeld, wat slechts 16,43 procent van het totaal te winnen bedrag was.

- Het grootste geldverlies ooit in de geschiedenis van Wie is de Mol? vond plaats in het zevende seizoen. Bij de veilingopdracht verspeelden de kandidaten de volledige pot van €12.300,-.

- Voorafgaand aan het twintigste seizoen, deden de makers van Wie is de Mol? een oproep aan de kijkers om nieuwe geldbriefjes te ontwerpen.

Half geldbriefje | Seizoen 20

Half geldbriefje | Seizoen 20

Geldbriefje | Seizoen 19

Geldbriefje | Seizoen 19

Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 7

Geldbriefjes | Seizoen 18

Geldbriefjes | Seizoen 18

Foto: Tunnelvisie / Jasper

Geldbriefje | Seizoen 18

Geldbriefje | Seizoen 18

Foto: Screenshot uit seizoen 18, aflevering 3

Geldbriefjes | Seizoen 17

Geldbriefjes | Seizoen 17

Foto: Screenshot uit seizoen 17, aflevering 6

De Mol | Seizoen 16

De Mol | Seizoen 16

Foto: AVROTROS

Geldbriefjes | Seizoen 16

Geldbriefjes | Seizoen 16

Foto: Screenshot uit seizoen 16, aflevering 1

Geldbriefjes | Seizoen 15

Geldbriefjes | Seizoen 15

Foto: Screenshot uit seizoen 15, aflevering 1

Geldbriefje | Seizoen 13

Geldbriefje | Seizoen 13

FOTO: AVROTROS

Geldbriefjes | Seizoen 8

Geldbriefjes | Seizoen 8

Foto: AVROTROS

Geld

Spelelement

De een wil zo veel mogelijk verdienen,

de ander juist zo min mogelijk

Laatste update: 24 februari 2020

Wie is de Mol? - Seizoen 1 tot 19

Wie is de Mol? - https://wieisdemol.avrotros.nl/info/

Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F

Molboekje 2017