Topito's zijn bijzondere spelonderdelen in Wie is de Mol?. Ze hebben namelijk geen vaste functie door de geschiedenis van het spel heen. Vaak worden ze gebruikt om te verzamelen. Deze partjes vormen bij elkaar een cirkel, een Topo. Meestal levert

een volle Topo een vrijstelling op, maar dit hangt af van de opdracht.

Geschiedenis

De topito's zagen het levenslicht in seizoen 8. Gedurende dit seizoen doken ze tijdens diverse

opdrachten op en konden de kandidaten ze verzamelen. Buiten de opdrachten om werd er flink

geruild, onderhandeld en zelfs gestolen, want de eerste kandidaat met een volle Topo van acht

partjes met dezelfde kleur of acht partjes van elk een andere kleur leverde een vrijstelling op.

Patrick Martens was de gelukkige die als eerste een Topo kon inleveren bij presentator Pieter Jan Hagens.

Na het achtste seizoen verschenen de topito's nog meerdere keren in het spel, maar nooit op dezelfde manier.

In het negende seizoen werden ze gebruikt voor een onderhandelopdracht. Acht kandidaten kregen ieder een partje en moesten onderhandelen over wie alle partjes mocht hebben. Maar het lukte niemand om alle partjes voor zichzelf winnen en daarmee won ook niemand een vrijstelling.

In het tiende seizoen zou Barbara Barend een rood scherm krijgen in aflevering 3, maar ze mocht in het spel blijven toen haar vier groene topito's gegund werden door haar medekandidaten. 

In het elfde en twaalfde seizoen waren de topito's wel te zien, maar hadden ze geen verzamelfunctie. Bij de finaletest, die gedeeltelijk uit een route met vragen bestond, werden de topito's gebruikt om een antwoord aan te geven. De finalisten legden de topito bij het juiste antwoord.

In seizoen 13 kon er weer een vrijstelling verdiend worden met de topito's. Op een draaiende tafel lagen vier Topo's verspreid onder bakjes. De eerste kandidaat met vier topito's in dezelfde kleur won een vrijstelling voor de finale. Daniël Boissevain wist vier blauwe topito's te verzamelen en won deze prijs. Maar in de opdracht die hierop volgde kregen de topito's plots een tegenovergestelde functie. Als Daniëls medekandidaten een Topo konden maken van vier verschillende kleuren, verdween de vrijstelling weer uit het spel. Dit lukte ze niet.

In het veertiende seizoen kwam ook een opdracht met topito's voorbij. Door met elkaar te ruilen konden de kandidaten vijf Topo's in verschillende kleuren maken. Iedere complete Topo leverde geld op. De oranje Topo leverde €2.000,- of een groepsvrijstelling op. Susan Visser vormde deze oranje Topo en koos voor een groepsvrijstelling.

De laatste keer dat een topito te zien was in het spel is tijdens het zestiende seizoen. Maar deze topito was heel anders dan de rest. Deze reusachtige houten driehoek moest worden voortgetrokken door het zand van de Dominicaanse duinen. Hoe verder hij getrokken werd, hoe minder kandidaten hun scherm hoefden te zien bij de executie.

Verschijning

Topito's zijn partjes van een shijf met de woorden 'De Mol' in een cirkel erop. Acht partjes vormden een Topo. In deze vorm kwamen ze voor in seizoen 8, 9, 11 en 12.

In seizoen 10 en 13 bestond een Topo uit vier partjes. Op ieder los partje stond 'De Mol' met een cirkel er omheen.

De topito's uit het veertiende seizoen leken precies op de originele uit seizoen 8. Maar in plaats van acht partjes, bestonden deze Topo's uit vijf delen.

In seizoen 16 was de topito die moest worden voortgetrokken een grote groene, houten driehoek met 'De Mol' erop. Dit zware voorwerp moest worden voortgetrokken met touwen.

Trivia

- De eerste mogelijkheid om topito's te verzamelen was bij de schietopdracht in Mexico tijdens het achtste seizoen.

- In totaal zijn er vijf Topo's gevormd in Wie is de Mol?. Patrick Martens vormde een Topo in allerlei kleuren in seizoen 8, Barbara Barend een groene in seizoen 10, Daniël Boissevain een blauwe in seizoen 13 en Jan-Willem Roodbeen een groene en Susan Visser een oranje in seizoen 14.

"Ik deel die vrijstelling maar een keer uit. Aan degene die het eerst bij mij komt
met zo'n schijf"
 
Pieter Jan Hagens
Seizoen 8, aflevering 2
Reuzentopito

Reuzentopito

Foto: Screenshot uit seizoen 16, aflevering 1

Topo met vrijstelling

Topo met vrijstelling

Foto: Screenshot uit seizoen 14, aflevering 6

Topito

Topito

Foto: Screenshot uit seizoen 13, aflevering 7

Topito

Topito

Foto: Screenshot uit seizoen 12, aflevering 9

Topo

Topo

Foto: Screenshot uit seizoen 10, aflevering 3

Topo

Topo

Foto: Screenshot uit seizoen 8, aflevering 2

Topo

Topo

Foto: Screenshot uit seizoen 8, aflevering 2

Topito's

Spelelement

Genoeg topito's vormen een Topo

Laatste update: 15 november 2017

Wie is de Mol? - Seizoen 8 tot 14, 16

Wie is de Mol? - https://wieisdemol.avrotros.nl/info/

Wikipedia, "Wie is de Mol?" - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F