De Mol is een programma op de Vlaamse televisie. Het werd bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel DeVlieger en Michel Vanhove en werd ontwikkeld door productiemaatschappij Woestijnvis.

Het format

Het format van De Mol is hetzelfde als dat van Wie is de Mol?. Immers, Wie is de Mol? is gebaseerd op dit oorspronkelijk Vlaamse format. Tien kandidaten reizen af naar het buitenland om opdrachten te doen, maar intussen worden ze tegengewerkt door een onbekende saboteur; de Mol. Er gaan geruchten in de rondte dat de bedenkers pas op het laatst op het idee kwamen om een Mol in het spel te stoppen.

In De Mol vullen de kandidaten ook een test in en valt degene die het minst weet af in een executieronde. Alleen wordt de executie in De Mol de eliminatie genoemd. Een andere overlap met de Nederlandse serie is het gebruik van jokers en vrijstellingen. Jokers hebben in De Mol ook een andere naam. Die worden namelijk pasvragen genoemd.

Het format is aan ongeveer dertig landen verkocht, waaronder Nederland. Op dit moment loopt het programma alleen nog maar in België, Nederland. Duitsland en Polen. Van het Nederlandse Wie is de Mol? zijn de meeste seizoenen gemaakt. In Polen wordt het programma onder de naam Agent uitgezonden.

Geschiedenis

De Mol verscheen voor het eerst in 1998 op televisie op de zender TV1. In 2000 wordt het tweede seizoen van de serie uitgezonden. Normaal gesproken zou er geen derde seizoen komen, zoals de gewoonte van Woestijnvis was. Maar omdat De Mol zo succesvol was werd er in 2003 nog een derde en laatste seizoen uitgezonden. Deze drie seizoenen werden gepresenteerd door Michiel DeVlieger.

In 2013 wordt er een mogelijk nieuw seizoen van De Mol besproken. Maar het jaar daarop vertelt voormalig De Mol-presentator Michiel De Vlieger dat de kans op een nieuw seizoen erg klein is.

Maar in 2015 bleek de kans toch groter dan verwacht, toen de zender VIER een oproep deed voor kandidaten. De bedenkers van het programma zagen dit niet zitten en hebben er geprobeerd een stokje voor te steken. Tegen het einde van 2015 bereikten Woestijnvis en VIER een akkoord en maakte De Mol in 2016 haar comeback, na dertien jaar afwezigheid.

Deze vernieuwde serie, die gepresenteerd wordt door Gilles de Coster, loopt nog steeds en blijkt een groot succes.

Trivia

- De Mol won na het tweede seizoen in 2000 de felbegeerde Roos van Montreux. In 2000 en 2003 won het programma Humo's Prijs van de Kijker.

- Seizoen 7 ging van start zonder Mol. Die werd ter plekke gekozen.

- In het zesde seizoen stonden er voor het eerst drie mannen in de finale. Een finale met alleen maar vrouwen is nog niet voorgekomen in De Mol.

- Aan het vijfde seizoen van de Mol deden er elf kandidaten mee. Bij vertrek uit België moest Hans achterblijven. In de tweede aflevering voegde hij zich alsnog bij de groep.

- In het derde seizoen van De Mol stonden er vier mensen in de finale, in plaats van drie.

- Voor het achtste seizoen van De Mol meldden zich maar liefst 14.021 mensen aan als kandidaat. Voor het negende seizoen probeerden alleen al op de eerste dag van de inschrijving maar liefst 30.000 mensen zich aan te melden. Maar voor die reeks zetten de makers van De Mol een limiet van 10.000 op het aantal aanmeldingen.

- Tijdens het vijfde seizoen van De Mol werd op de Facebookpagina van VIER een voor- en nabeschouwing van De Mol gelivestreamd. Deze wordt gepresenteerd door oud-Mol Gilles van Bouwel. Tijdens het zesde seizoen is deze nabeschouwing op televisie te zien onder de naam Café De Mol. Van Bouwel presenteert dit dan samen met Frances Lefebure. Tijdens het zevende seizoen keert dit programma terug op televisie. Maar Lefebure is dan vervangen door Elodie Ouedraogo. Hetzelfde duo presenteert Café De Mol tijdens het achtste seizoen van De Mol.

- De ontknoping van het vijfde, zesde en zevende seizoen werd live uitgezonden in de bioscoop Kinepolis. Er kwamen een hoop fans van het pogramma naar dit evenement. De presentator en de kandidaten waren ook aanwezig. Tijdens het achtste seizoen kon dit evenement niet doorgaan vanwege het Corona-virus.

- De Mol bracht, in samenwerking met JustGames, een bordspel uit. Dit spel is bijna hetzelfde als het Wie is de Mol?-bordspel.

- In maart 2018 kwam er een thriller uit over De Mol. Dit fictieve verhaal werd geschreven door Bart Debbaut, die zelf meedeed aan het tweede seizoen in 2000.

- De jongste Mol ooit was Alina, die tijdens haar deelname aan het achtste seizoen twintig jaar oud was. Met 67 jaar was Hugo uit seizoen 2 de oudste Mol. 

- Om mee te mogen doen aan De Mol moeten kandidaten tussen de achttien en zeventig jaar oud zijn.

Vietnam.png
Griekenland | Seizoen 8

Seizoen 6 (2018)

Mexico
Presentatie:
Gilles de Coster
Kandidaten:
Kelly, Channy, Jeffrey, Katrien, Steve, Joke, Pascale, Bahador, Lloyd (Winnaar), Pieter (Mol)

Seizoen 5 (2017)

Zuid-Afrika
Presentatie:
Gilles de Coster
Kandidaten:
Jessica, Jolien, Bouba, Marzena, Bertrand, Hans, Sam, Robin, Annelies, Davey (Winnaar), Eline (Mol)

Seizoen 4 (2016)

Argentinië
Presentatie:
Gilles de Coster
Kandidaten:
Ruth, Marc, Manuella, Issabel, Thibaud, Bruno, Stijn, Hanne, Cathy (Winnares), Gilles (Mol)

Seizoen 3 (2003)

Italië
Presentatie:
Michiel DeVlieger
Kandidaten:
Cristophe, Nicole, Bruno, Walter, Corry, Shadia, Sandra, Inge, Stijn (Winnaar), Marc (Mol)

Seizoen 2 (2000)

Spanje
Presentatie:
Michiel DeVlieger
Kandidaten:
Bart, Marie-Rose, Luc, Dominiek, Eef, David, Carine, Niki, Marianne (Winnares), Hugo (Mol)

Seizoen 1 (1998-1999)

Frankrijk
Presentatie:
Michiel DeVlieger
Kandidaten:
Dimi, Anke, Reggie, Moniek, Sylvie, Belle, Guy, Armand, Hugo (Winnaar), Magda (Mol)

De Mol

TV-programma

De Vlaamse moeder aller Molseries

Laatste update: 26 april 2020

 
 
 
 
 
 

Seizoen 7 (2019)

Vietnam
Presentatie:
Gilles de Coster
Kandidaten:
Liesbeth, Ingrid, Martijn, Eva, Bruno, Kaat, Joeri, Bas, Axel (Winnaar), Elisabet (Mol)
 

Seizoen 8 (2020)

Griekenland
Presentatie:
Gilles de Coster
Kandidaten:
Afgevallen: Gilles, Bruno, Els, Laure, Salim, Dorien, Christian, Bart, Jolien (Winnares), Alina (Mol)