top of page

RECAP 8: Wie van de vier?


Groepsfoto aflevering 8

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 8


RECAP - De finale komt langzaamaan in zicht. En we hebben nog vier verdachten in het spel. Buddy, Miljuschka, Nathan of Rob is de Mol. Maar wie? Misschien komen we achter het antwoord door de Molacties van aflevering 8 onder de loep te nemen.


Opdracht 1 - Kettingreacties

We beginnen aflevering 8 gelijk met een opdracht. In de stad Luoyang staan op verschillende punten fietsen in bepaalde kleuren. Twee kandidaten moeten hun drie medekandidaten naar die punten zien te loodsen en in een bepaalde volgorde op die fietsen laten rijden. Om vervolgens geld te cashen, moeten de kandidaten binnen dertig minuten in het park zijn.


Als de kandidaten alleen op de blauwe fiets rijden, verdienen ze niets. Als ze op de blauwe en de oranje fietsen rijden, levert dat €150,- op. Blauw, oranje, wit levert €250,- op. En blauw, oranje, wit, groen levert €550,- op.


Nathan is de eerste die zich aanbiedt om te gaan fietsen. Buddy sluit zich daar bij aan en stelt voor dat Leonie hetzelfde doet. Dat betekent dat Miljuschka en Rob bij de kaart overblijven om de rest te gidsen.


Nathan, Buddy en Leonie stappen allemaal op een blauwe fiets en vertrekken. Ze moeten allemaal een oranje fiets vinden, die op drie verschillende plekken in de stad staan. Rob begeleidt Nathan. Iets waar Nathan heel blij mee is, want hij vindt Rob heel helder over de telefoon. En terecht, want bij Nathan gaat het allemaal eigenlijk best gesmeerd.


Binnen vijf minuten heeft Nathan de volgende fiets al gevonden. Hij springt erop en scheurt door. Heel gek is dat nou ook weer niet, want Rob heeft Nathan de kortste route gegeven. Miljuschka zet daar zo haar vraagtekens bij. Want waarom krijgt de sportman de kortste routes? Rob zegt dat hij hierbij voor zekerheid heeft gekozen.


Bij Buddy en Leonie, die op aanwijzingen van Miljuschka zijn vertrokken, verloopt het allemaal wat minder soepel. Zij worden door de politie staande gehouden. Die wil checken of de crew wel de juiste papieren heeft. Even later ondervindt Nathan hetzelfde probleem. Maar met nog twintig minuten op de klok mogen ze weer verder rijden.


Buddy is door alle spanning de weg kwijtgeraakt. Moest hij nou bij de vijfde of de zesde straat naar rechts? In plaats van Miljuschka te bellen, belt hij Rob. Maar Rob heeft geen idee waar Buddy uithangt en die zegt dat hij Miljuschka terug zal laten bellen.

Buddy is de weg kwijt

Ook Leonie, die van Miljuschka de langste route heeft gekregen, weet het allemaal even niet meer. Heeft Miljuschka in haar aanwijzingen nou alleen het aantal kruisingen doorgegeven of ook de opritten? Het blijkt dat laatste te zijn, waardoor Leonie even uit het lood is geslagen, maar haar weg dapper vervolgt. Buddy is de weg ondertussen helemaal kwijt.


Nathan vindt de volgende fiets: de witte. En op dit punt verloopt het even heel chaotisch bij de twee gidsen. Rob heeft de telefoon met Leonie overgenomen van Miljuschka. Maar op het moment dat hij Leonie aanwijzingen moet geven, hangt hij op en neemt een telefoontje aan van Buddy, die hij niet kan begeleiden, omdat hij niet weet waar die staat. Miljuschka heeft ondertussen de telefoon van Nathan opgenomen. Dit werkt niet en dus ruilen Rob en Miljuschka de telefoons weer om.


Er zijn nog tien minuten over. Rob besluit dat hij Nathan binnen wil halen. Leonie heeft na 25 minuten de oranje fiets gevonden en moet ook terugkomen. Maar binnen die laatste minuten is dat een verloren zaak. Buddy heeft nog steeds zijn volgende fiets niet gevonden en moet dus opgeven. Alles hangt nu af van Nathan.


Nathan zet het op een eindsprint en fietst met nog een halve minuut op de klok naar de finish, waardoor hij €250,- verdient voor de pot. Onnodig geld voor een Mol. Dus in dat opzicht daalt Nathan weer wat als verdachte. Hetzelfde geldt voor Rob, die Nathan uitstekende aanwijzingen heeft gegeven.


Maar waar ging het nou mis bij Leonie en Buddy? Leonie had de langste route, dus dat is nog te verklaren. Buddy lijkt langs de oranje fiets te zijn gereden, maar heeft die niet gezien. Hoe kan dat? Heeft hij dan toch andere straten doorgegeven? Was hij in de war van Miljuschka's aanwijzingen? Of... heeft Nathan als Mol de fiets van Buddy misschien al eerder gevonden en vervolgens verstopt? Nathan wilde per se fietsen en spurtte ook als eerste weg. Zou het?

Je draai vinden

Opdracht 2 - Je draai vinden

De tweede opdracht van deze week vind ik fantastisch. Eindelijk weer een psychologisch doordenkspel. Een quiz waarbij de kandidaten elkaar kunnen saboteren door antwoorden af te pakken, met als inzet een groene vrijstelling.


Helaas viel er met deze opdracht geen geld te verdienen, dus de Mol zullen we er hier niet uit halen. Maar het resultaat is wel dat Miljuschka de vrijstelling in haar zak mag steken. Zij is door naar aflevering 9.


Opdracht 3 - Doorzichtig

En dan de derde opdracht. Nog een verademing: de kandidaten trekken eindelijk de natuur in. Fijn, want die steden heb ik nu wel eens gezien.


De groep komt aan bij een glazen brug. Hierop staan zes kistjes met daarin geldkokers. Ze zullen de bedragen in die kokers uit hun hoofd moeten leren. Want met de gesloten kokers moeten ze blind bedragen vormen in de verschillende kistjes.


De kandidaten lopen stapje voor stapje de doorzichtige brug op. Maar voor wie hoogtevrees heeft is dat geen pretje. Miljuschka heeft er duidelijk het meeste last van. En het zal niet geholpen hebben dat Buddy en Rob achter haar opmerkingen maken als "Je moet niet naar beneden kijken" en "Het is alsof ik op lucht loop". Uiteindelijk haakt Miljuschka af, waardoor de opdracht opeens nog een pak moeilijker wordt. En dat was die al.


De opdeling is als volgt: Buddy staat helemaal links, met de kist van €80,- en €120,-, waar in elke kist drie kokers zitten. Daarnaast moet hij ook vier extra kokers onthouden. Tien in totaal dus. De afwezigheid van Miljuschka maakt vooral zijn taak dus zwaarder. Nathan staat naast Buddy, bij de kist van €150,-. Rob komt daarna met €240,-. En Leonie staat bij een kist van €240,- en van €1.200,-. En in die laatste kist moeten maar liefst negen kokers komen.


De opdracht gaat van start en je voelt al aan alles dat deze opdracht niet gaat lukken. En spoiler-alert: dat gebeurt ook. Het is voor de Mol dan ook enorm simpel om een verkeerd bedrag te noemen of een rekenfout te maken.

Buddy maakt de €80,- compleet

Wat de Mol niet hoeft te doen is in zijn eentje een bedrag juist in te vullen. Zo maakt Buddy de €80,- compleet. Maar goed, dat is maar een heel klein bedrag en misschien zijn de kokers die hij hier voor gebruikt wel bedoeld om een ander bedrag compleet te maken. En daarbij weet hij vervolgens niet meer wat er in de kokers zit die hij overhoudt. Dus dit maakt hem niet compleet onverdacht.


Rob helpt Leonie om haar bedrag van €240,- compleet te maken. Maar dit doet hij door haar twee extra kokers te geven. En dat terwijl er maar drie kokers in de kist passen. Leonie roept hem terug om de fout recht te zetten. Maar dat lijkt al een verloren zaak.


Nathan heeft intussen overleg gehad met Buddy. En hij bedenkt opeens dat hij de €210,- van Rob compleet kan maken. Rob laat Leonie achter om bij Nathan te kijken. Die vult vervolgens de kist van Rob. Maar die kist blijkt op het einde fout te zijn. Heeft Nathan hier een rekenfout gemaakt? Heeft hij bewust verkeerde kokers in de kist gestopt? Of heeft Rob later nog kokers verwisseld?


De tijd begint op te raken en Nathan stelt voor dat ze voor de kist van €1.200,- moeten gaan. Maar hier blijkt te weinig tijd voor over te zijn. Sterker nog: er blijkt een koker te weinig te zijn voor deze kist. Is die bij een andere kist blijven liggen? Of heeft de Mol een koker kwijtgemaakt of achtergehouden?


Het eindresultaat is in ieder geval €80,-, waardoor de pot blijft steken op €9.980,-. Wordt het record van laagste pot ooit dit jaar alweer verbroken? Dat record staat nu op €10.150,- in seizoen 19. Met nog maar één aflevering te gaan, zou het zomaar kunnen.


Dan wil ik het nog even hebben over de actie van Miljuschka om niet mee te doen aan deze opdracht. Zij heeft enorme hoogtevrees. Dat valt ook uit diverse bronnen te bevestigen. Maar zou je als Mol hier afhaken? Je zou namelijk denken dat de Mol invloed wil uitoefenen op het spel. Maar aan de andere kant kan zelfs de Mol te veel last hebben van hoogtevrees. En het weigeren van de opdracht maakt het nog onmogelijker om de opdracht te doen slagen. Dus misschien kwam het wel niet slecht uit. Maar als dat het geval is, vind ik wel dat ze het erg snel heeft opgegeven.


Wie is de Mol?

We hebben nog vier verdachten over: Buddy, Miljuschka, Nathan en Rob. Zoals in eerdere recaps te lezen is, zit ik vol in de Nathan-tunnel, met Rob op de tweede plaats. Maar het helpt niet dat juist deze twee heren bij de fiets-opdracht €250,- binnenslepen. Het enige dat ik hierop nog kan zeggen is dat Nathan de fiets van Buddy verstopt heeft, zodat die vervolgens de boel laat mislukken. Maar zelfs dan had Nathan zelf niet op tijd aan hoeven komen. Voor Rob valt er in mijn ogen geen excuus te verzinnen. Die heeft hier gewoon schaamteloos geld verdiend.


Miljuschka en Buddy hebben zichzelf wel weer wat verdachter gemaakt. Miljuschka heeft slechte aanwijzingen gegeven bij het fietsen en Buddy zou zijn oranje fiets voorbij zijn gereden. Hij belandt hierdoor in the middle of nowhere en haalt zo geen geld binnen. En dan loopt het bij deze twee ook mis bij de opdracht op de brug. In het geval van Buddy is het te verklaren, omdat hij het het moeilijkst had van allemaal. Maar daar zou dit hem als Mol nog in de schoot kunnen zijn geworpen.


Op basis van deze aflevering ben ik dus niet zekerder geworden van wie het is, dus ik blijf bij mijn oorspronkelijke verdenkingen. Nathan is mijn hoofdverdachte, gevolgd door Rob. Miljuschka en Buddy schrijf ik toch nog altijd af.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page