top of page

Wie is de Mol? in Sri Lanka


Sri Lanka

Foto: Sam Nijssen / AVROTROS


OPINIE - Er waren al wat theorieën over de locatie van het vijftiende seizoen. Naar aanleiding van bussen in de persfoto van Rik en de markt op de achtergrond werd geconcludeerd dat de kandidaten naar Sri Lanka zijn geweest. Chris mocht in de Roodshow bevestigen dat dit inderdaad het geval is.



Vlag van Sri Lanka

Sri Lanka, een land in Zuid-Azië, betekent letterlijk 'prachtig eiland'. Mooie beelden kunnen we in ieder geval verwachten! Zoals Art Rooijakkers al zei in een promotiefilmpje: "een heel divers land".


De eerste aflevering speelt zich af in Colombo, de commerciële hoofdstad van Sri Lanka (Sri Jayewardenapura Kotte is de administratieve hoofdstad). Sri Lanka telde in 2013 21.675.648 inwoners en heeft een oppervlakte van 65.610 vierkante kilometer.


Geschiedenis

Even een kort geschiedenislesje. Sri Lanka werd in 1505 ontdekt door de Portugezen en de Engelsen maakten er aan het einde van de achttiende eeuw een kroonkolonie van. In 1948 werd het land onafhankelijk en kreeg het de naam Dominion Ceylon. Na de onafhankelijkheid maakte de regering in de jaren 50 het Singalees de officiële taal van het eiland. In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka en werd de hoofdstad verplaatst naar Sri Jayewardenapura Kotte. Gezien de vorige seizoenen is het voor de kandidaten van belang om van tevoren de geschiedenis van de reisbestemming in te duiken. Je weet namelijk nooit of dit terug gaat komen tijdens de opdrachten.


Sri Lanka is ooit in handen geweest van de Nederlandse VOC. Voor hen was Sri Lanka, toen nog Ceylon, een belangrijk handelspunt. Op het eiland zijn nog steeds verschillende invloeden uit deze tijd te vinden. Zo ligt er in het noorden van Sri Lanka nog een eilandje dat de naam Delft draagt. Ook staat er een Nederlandse kerk in het land.


Klimaat en weer

Sri Lanka ligt dichtbij de evenaar en kent daardoor een tropisch moessonklimaat. Sri Lanka heeft het hele jaar door gelijkmatige temperaturen die variëren van 28 tot 32 graden overdag. Een ideaal vakantieland voor veel mensen dus, maar de vraag is of het ook ideaal is voor de kandidaten. Opdracht waar een flinke conditie voor nodig is zullen de meesten waarschijnlijk zwaar vallen. Toch is dit mooie weer erg geschikt voor een nieuw seizoen Wie is de Mol?. Wel is te hopen dat de Mol het hoofd koel weet te houden.


Natuur en geografie

Kokospalmen, bountystranden, een buitengewone plantengroei met geurende bloemen en bijzondere vruchten, uitgestrekte theeplantages. Allemaal zijn ze typerend voor Sri Lanka. Dit klinkt de kandidaten vast als muziek in de oren. Maar er zijn ook ongerepte regenwouden, zoals het Sinharaja Forest en droge savannegebieden, terwijl er in het bergland diepe kloven verscholen liggen. Misschien zullen daar ook opdrachten plaatsvinden.


Niet bij iedereen is bekend dat er olifanten in Sri Lanka leven. Niet alleen worden ze nog altijd ingezet als lastdier, maar ze leven ook nog in de vrije natuur. In wildparken dus. In seizoen 13, toen Wie is de Mol? zich in Zuid-Afrika afspeelde, gingen de kandidaten meerdere keren naar natuurparken. Ook dit jaar lijkt dat weer het geval te zijn. Art vertelde namelijk dat er opnames zijn gemaakt in het National Park. Ook de bergen, de theeplantages en een vissersdorp kunnen een bezoekje verwachten. Ook dat zal vast mooie beelden opleveren.


Cultuur

Zoals je eerder hebt kunnen lezen heeft Sri Lanka door een rijk koloniaal verleden een variëteit aan volken en godsdiensten. Dit zie je terug in de overblijfselen in de oude Koningssteden en de prachtige tempels. Mooie plekken om opnames te maken. Hopelijk gaan we hier veel van terugzien tijdens het aankomende seizoen.


Omgangsvormen

Tot slot een stukje over de omgangsvormen tussen Sri Lankanen. De cultuurverschillen tussen Europeanen en Sri Lankanen zijn namelijk zeer groot. Neem bijvoorbeeld kledingvoorschriften. Bezoeken aan alle heiligdommen moeten blootshoofds en op blote voeten gebeuren. Met een Boeddhabeeld op de foto gaan kun je maar beter niet doen. Korte broeken voor volwassen mannen vinden de Sri Lankanen eigenlijk belachelijk en broeken gedragen door vrouwen verschrikkelijk. Eén van de meest verwarrende praktische cultuurverschillen tussen Sri Lanka en West-Europa is misschien wel het gebruik van ja en nee. Ja wordt niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het lijkt alsof er nee wordt geschud.


Zullen de kandidaten zich aan deze ongeschreven regels kunnen houden? Kunnen ze het vinden met de bevolking? En wat zullen ze van Sri Lanka zelf vinden? We gaan het zien in het vijftiende seizoen van Wie is de Mol?!


Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page