top of page

Tunnelvisie's Book of Mole Records


Tunnelvisie Mole Record

Foto: Tunnelvisie


EXTRA - Welke kandidaat verzamelde de meeste jokers? Welk seizoen telde de meeste penningmeesters? En wat was de meest effectieve zwarte vrijstelling? We hebben deze en meer Wie is de Mol?-records in deze éénmalige uitgave van Tunnelvisie's Book of Mole Records voor je op een rijtje gezet!


KANDIDATEN, MOLLEN & PRESENTATOREN

De Mol

OUDSTE MOL

Ieder seizoen voldoet de Mol weer aan een ander profiel. Ook de leeftijd wil nog wel eens verschillen. Het record van oudste Mol ooit staat op naam van Inge Ipenburg, die in seizoen 7 op 50-jarige leeftijd Thailand onveilig maakte met haar sabotageacties.


OUDSTE KANDIDAAT

Cor uit het 2e seizoen mag zichzelf de oudste kandidaat die ooit mee heeft gedaan aan Wie is de Mol? noemen. Tijdens zijn deelname was hij 61 jaar.


JONGSTE MOL

Tijdens het vierde seizoen werd het record van jongste Mol verbroken. Mol Elise is met haar 26 jaar nog steeds de jongste Mol ooit!


JONGSTE KANDIDAAT

De jongste kandidaat die ooit aan Wie is de Mol? meedeed is rapper Diorno Braaf. Hij was tijdens zijn deelname aan het twaalfe seizoen slechts 24 jaar.


LANGSTZITTENDE PRESENTATOR

Wie is de Mol? telde tot nu toe vier presentatoren die elk voor een verschillende tijd het gezicht waren van het programma. Angela Groothuizen spande de kroon. Zij was de eerste presentatrice van Wie is de Mol? ooit en deed dit van 1999 tot 2005!


REISLUSTIGSTE PRESENTATOR

Als het op reizen aankomt heeft presentator Art Rooijakkers hier het meeste ervaring in. Hij reisde met verschillende groepen kandidaten door maar liefst zeven landen. Hij heeft de landen IJsland, Spanje, Zuid-Afrika, Hongkong, de Filipijnen, Sri Lanka en inmiddels ook de Dominicaanse Republiek dankzij Wie is de Mol? in zijn paspoort kunnen laten afstempelen. En dan heb je natuurlijk ook nog El Salvador en Nicaragua waar hij zelf als kandidaat naar toe reisde.


BEZOCHTE LANDEN


Locaties van Wie is de Mol?

VERSTE LAND

De kandidaten moeten soms ver reizen als ze aan Wie is de Mol? meedoen. In seizoen 1 en 5 werd het land bezocht dat het verste van Nederland af ligt: Australië. Amsterdam en Canberra, de hoofdstad van Australië, liggen ongeveer 16.600 kilometer uit elkaar.


VERSTE REIS TUSSEN TWEE LANDEN

In vijf seizoenen maakten de kandidaten een reis naar een tweede land. De kandidaten van seizoen 9 maakten de verste tussenreis. De vlucht van Belfast (Noord-Ierland) naar Amman (Jordanië) was hemelsbreed ongeveer 4.200 kilometer. Genoeg om een record te vestigen!


GROOTSTE LAND Wie is de Mol? heeft grote landen bezocht, maar met een oppervlakte van 9.985.000 vierkante kilometer is Canada het grootste land waar de Mol ooit gesaboteerd heeft.


KLEINSTE LAND

Het kleinste bezochte land bestaat uit maar één stad. Met een oppervlakte van slechts 1.104 vierkante kilometer is Hongkong het kleinste Molland!


MEEST BEZOCHTE WERELDDEEL

In 16 seizoenen van Wie is de Mol? heeft het programma 21 landen aangedaan, verspreid over de hele wereld. Maar één continent lijkt behoorlijk populair te zijn. Zeven van de bezochte landen zijn in Azië te vinden. Deze landen zijn Indonesië, Thailand, Jordanië, Japan, Hongkong, de Filipijnen en Sri Lanka.


MEEST GESPROKEN TAAL

Bij Wie is de Mol? hebben we al een hoop verschillende talen van de locals gehoord: Engels, Thai, Japans, IJslands. Maar één taal hoorden we het vaakst: In zes landen was Spaans de hoofdtaal. Een recordtaal dus.


FINANCIËN

HOOGSTE POT

In de eerdere seizoenen van Wie is de Mol? viel er veel meer geld te verdienen dan tegenwoordig. De hoogste pot ooit werd dan ook verdiend in het eerste seizoen. Winnares Petra ging met maar liefst 82.500 gulden naar huis. Dit bedrag was ook nog eens maar liefst 50,77 procent van al het te winnen geld dat seizoen.


Geldbriefjes

LAAGSTE POT De laagste pot ooit is op twee manieren te berekenen. Het laagste bedrag ooit werd in seizoen 15 bij elkaar gespeeld. Dit was slechts €10.500,-. Maar je kunt ook kijken naar het laagste percentage geld van al het geld dat te verdienen viel tijdens dat seizoen. Met maar 16,43 procent van al het geld was de €42.300,- die in seizoen 3 werd verdiend de laagste pot ooit. Relatief gezien dan. GROOTSTE GELDVERLIES

Meestal wordt er geld verdiend, maar soms wordt er ook geld verloren. Tijdens het zevende seizoen was het helemaal raak. Bij de veiling gaven de kandidaten maar liefst €12.300,- uit aan jokers, Molboekjes, een afgevallen kandidaat en een luxe hotelkamer. De pot werd in één keer leeggetrokken.


MEESTE PENNINGMEESTERS

Ieder seizoen wordt er iemand aangesteld om de pot te beheren; de penningmeester. Soms wordt er van penningmeester gewisseld. Dit gebeurde het vaakst in het twaalfde seizoen, dat maar liefst vier verschillende penningmeesters telde; Maarten van der Weijden, Marit van Bohemen, Frits Huffnagel en Hadewych Minis. Maar dat is ook niet zo gek met de "vloek" die dat jaar op de pot rustte.


SPELELEMENTEN


Zwarte Vrijstelling

EERSTE KANDIDAAT MET EEN ZWARTE VRIJSTELLING

De zwarte vrijstelling maakte haar debuut in het veertiende seizoen. Winnares Sofie van den Enk was de gelukkige om de eerste zwarte vrijstelling te vinden op de jademarkt van Hongkong. Ze zette de vrijstelling meteen in.


MEEST EFFECTIEVE ZWARTE VRIJSTELLING

Tijdens het vijftiende seizoen maakte de zwarte vrijstelling éénmaal haar herintreden. En het bleek gelijk de meest effectieve van allemaal. Mol Margriet wist in aflevering 4 in één klap maar liefst zeven ingezette jokers onschadelijk te maken.


SEIZOEN MET DE MEESTE VRIJSTELLINGEN

Ieder seizoen zijn er wel een aantal vrijstellingen te verdienen. De kandidaten van het dertiende seizoen in Zuid-Afrika hadden echter de kans om in totaal elf vrijstellingen te verdienen.


SEIZOEN MET DE MEESTE JOKERS

Hoewel er tegenwoordig op fora vaak geklaagd wordt over het grote aantal jokers, waren in de eerdere seizoenen veel meer jokers te verdienen dan nu. In het zevende seizoen waren er meer dan 63 jokers te verdienen. En dan hebben we de mand met jokers die de kandidaten leeg konden roven onder het oog van de verborgen camera nog niet eens meegeteld.


KANDIDAAT MET DE MEESTE JOKERS

Er zijn verrassend genoeg drie kandidaten met de meeste jokers. Toine van Peperstraten, Renate Verbaan en Art Rooijakkers verzamelden ieder elf jokers. Een recordaantal.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page