top of page

GASTCOLUMN: Groepsdynamica & interculturele communicatie


De groep van seizoen 16

Foto: Screenshot uit aflevering 1, 2016

GASTCOLUMN - Opdracht 1, aflevering 1, seizoen 16. Wie is de Mol? De kandidaten (en de Mol) moeten opdrachten uitvoeren in een metro. Uitgezonderd 1 persoon: Klaas van Kruistum. Denk nou niet “dat is omdat hij niet mag falen in de uitvoering” want Klaas kan alles!


9 Nederlanders die proberen opdrachten uit te voeren in het kader van een spelprogramma. En dat in een metro op een eiland van de Dominicaanse Republiek. Niet alle kandidaten (of zat de Mol daar ook tussen?) zijn de Spaanse taal goed machtig. Hoe verloopt dan de interculturele communicatie? Met handen en voeten! Zo stelt Rop. Het gebruik van de handen neemt Tim wel erg letterlijk. Hij sleept gewoon vrouwen mee en lijkt ook nog van plan om er een handeltje in baby’s op na te willen houden. Tim neemt niet de moeite om Spaans te spreken. Hij praat vooral Nederlands. Af en toe zegt hij iets in het Engels. Of de locale bevolking hem heeft begrepen? Wat hij goed heeft geleerd van Chris Zegers is het gebruik van een (glim)lach.


Ellie besluit om nors kijkende mensen aan te spreken. Die zullen wel helemaal flauw zijn van die Nederlanders. Ja, ja, succes verzekerd. Nieuwe vorm van politie-brutaliteit? Wat als iemand niet meewerkt? Leg je dan een nekklem aan?


De spelers slagen er niet in om 54 mensen te verzamelen. Klaas had de dubieuze eer om te mogen gokken op succes of falen van de andere spelers. Hij koos voor falen. En die voorspelling was uitgekomen. €1.000,- in de pot. Tot grote vreugde van Marjolein Keuning!


Opdracht 2, aflevering 1, seizoen 16. De groep krijgt de opdracht om een groene driehoek door het zand te slepen. Cécile meent dat het een mojito is. Bijna goed! De spelers krijgen van spelleider Art 10 minuten de tijd om het voorwerp aan touwen een heuvel op te trekken. Geen molshoop! Voor zij beginnen met de opdracht mogen zij een tactiek bepalen. Maar ... ze komen niet veel verder dan wat gekakel. Uiteraard praat iedereen door elkaar. Zo hard mogelijk. Je moet je tenslotte verstaanbaar maken! Omdat Annemieke niet zo’n liefhebber van vergaderen is (of is niets wat het lijkt?) wordt al gauw besloten om te gaan trekken. “Gewoon doen!” is haar credo. Onder het mom (van de Mol?) “niet lullen maar poetsen”?


De topito gaat van vak naar vak. De meeste vakken behoren bij een speler. In vier vakken kan de groep geld verdienen: €500,-, €1.000,-, €1.500,- en €2.000,-. Veel belang hecht men niet aan het spekken van de pot. “Mensen zijn belangrijker dan geld!” beweert Taeke. “Doorgaan! Kom op, trekken!” beveelt Marjolein. Zelf trekt zij niet erg hard aan het touw in deze opdracht. De tijd bijhouden kan ze ook niet zo goed. Spelers die voor het geld willen gaan laten zich overrulen door Taeke en Marjolein. De groepsdynamica wordt door dit duo bepaald. Annemieke bekijkt dat allemaal van een afstandje. De Mol zag dat het goed was?Wil jij ook een gastcolumn schrijven? Stuur dan een mailtje naar detunnelvisie@gmail.com!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page