top of page

GASTCOLUMN: Kees Closed


Klaas van Kruistum

Foto: Michel Schnater / AVROTROS

GASTCOLUMN - Je hebt het ongetwijfeld al gelezen ergens. Dé hint. Het laatste woord, letterlijk. Is Klaas dan toch écht de Mol van 2016?


Mijn Molboekje staat vol. Ik kan wel drie pagina's vullen met duidelijke én subtiele hints naar Klaas van Kruistum. Ik beperk me tot één. Waarom Klaas?

Wist je dat Klaas 'Bestemming Onbekend' presenteerde? Hij stuurde kandidaten totaal onvoorbereid op reis. In tegenstelling tot de Mol dit jaar, die de best voorbereide Mol ooit wordt. En bij 'Checkpoint', waar 'jongens vs. meiden' een vast terugkerend programma-onderdeel is, worden de kandidaten nu ook in twee groepen voorgesteld: eerst de vrouwen, dan de mannen.

Bij de uitleg over het Molgeld, met daarop het portret van de Mol, wijst Art het biljet van Klaas aan. Maar het spel verandert niet voor je ogen, het verandert achter je rug! Want achter de rug van al die afgebeelde deelnemers is het mozaïek te vinden, waarmee het portret van de Mol kan worden gevormd. Een Mol die zich, als wolf in schaapskleren, als een kandidaat zal gedragen. Geld zal verdienen voor de pot. Omdat hij weet dat hij op een later moment weer geld uit de pot kan laten verdwijnen. Wist je trouwens dat Klaas begon met radio maken, bij StiLOK (Stichting Lokale Kerken)? En dat in Veenendaal, zijn geboorteplaats, een kerk staat die 'Mozaïek heet? Of draaf ik nu door?

In opdracht één mag hij direct, in zijn eentje, geld verdienen voor de pot. Hij zit in een aparte metro, met nummer M 1285 (rekenkamer - rekenen - 1+2+8+5, de 16e mol?). In opdracht twee zien we een paar bijzondere beelden. Naast 2-5-7-10 en het geldvak (allemaal vakken waaraan je Klaas kunt linken in deze opdracht) zien we ook een schaal met daarin negen bordjes. Cécile ontbreekt, maar het bordje van Klaas ligt in het midden. En direct daarna biecht Taeke 'in het midden ben je veilig'. Ja, de Mol is bij executies altijd veilig.

De Mol twittert een afbeelding met tien achterkanten van briefjes. 'Toevallig' precies de inhoud van de pot. Dat kan eigenlijk alleen de penningmeester!

In aflevering twee luncht de groep bij Pat'e Palo. Hussel deze letters en je krijgt 'TALPA P EO'. Talpa is Latijn voor 'mol'. Klaas was Presentator bij de EO. Weer een hint? Bij de tweede opdracht is Klaas als eerste klaar. Hij verdient, weer, geld voor de pot.

En dan komt de opdracht waar alle Molloten blij van worden: opdracht drie! Precies vijf oud-Mollen (Klaas is de vijfde kandidaat) spreken bijzondere zinnen uit. Waar van de vijf duo's er vier zijn die elkaar min of meer vertrouwen, gaat Klaas amen met Cécile naar binnen. De montage bepaalt welke zinnen we bij welke kandidaat horen. We zien slechts een klein deel van de tien (of vijf) minuten die ze in het klooster zijn. Bij Klaas en Cécile zijn de laatste woorden van de zinnen die we horen achtereenvolgens MolboeK, OordeeL, LegendA, ContrA en FocuS. Hiermee kun je MOL CF KLAAS maken. CF betekent 'vergelijk met. Is dit dé hint? De Mol is Klaas? Ik zal niet alles verklappen. Kijk vooral deze opdracht nog eens terug. En kijk goed wat welke kandidaat hoort. Mij valt op dat de twee zinnen die Klaas hoort écht zinnen voor een Mol zijn. De andere deelnemers horen vooral tips hoe ze een Mol kunnen vinden. Ik voel me wel comfortabel in deze tunnel. Volgens mij leidt hij naar het licht!Wil jij ook een gastcolumn schrijven? Stuur dan een mailtje naar detunnelvisie@gmail.com!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page