top of page

GASTCOLUMN: Analyse van de kandidatensmoesjes


Kandidaten Wie is de Mol? 2017

Foto: Levin den Boer / ANP


GASTCOLUMN - Bij Wie is de Mol? weet je nooit of je iemand kunt vertrouwen. Tijdens het spel zetten de kandidaten elkaar dikwijls op een dwaalspoor, maar ook vóór hun vertrek vertellen ze hun omgeving vaak al niet de waarheid. Hun deelname moet natuurlijk voor het grote publiek geheim blijven. Wat hebben de kandidaten als smoesje gebruikt om onder de radar te blijven?


Kandidaten op de persdag | Foto: Sanne Wallis de Vries

Kandidaten

Ruim voordat de kandidaten op 8 november bekend worden gemaakt, komt al bovendrijven dat Diederik Jekel en Jochem van Gelder wellicht aan het programma zouden meedoen. Beiden worden op de radio aan de tand gevoeld over een mogelijke deelname. In augustus vertelt Diederik in de Coen en Sander Show op Radio 538 dat hij rond de tijd van de opnames met zijn allerbeste vriend – filmmaker Jon Karthaus – een nieuw filmscenario aan het schrijven was. Op de laatste dag van augustus beweert Jochem van Gelder op radiozender 100% NL dat hij gedurende de verwachte opnameperiode zelf in Colombia verbleef voor een nieuw SBS6-project. Praatjesmaker Jochem onthult later dat hij het fictieve programma zelfs een titel had gegeven: ‘Ver Weg’, een afgeleide van het tv-programma Ik Vertrek. Zo kon zijn ingestudeerde verhaal nog geloofwaardiger worden. Imanuelle Grives heeft een soortgelijke smoes bedacht. Aan RTL Boulevard vertelt ze op 8 november dat ze zogenaamd in Mexico was voor een reisprogramma, dat echter heel experimenteel zou zijn en nog geen specifiek uitzendmoment had.


Als vlogger valt het op wanneer je wekenlang niets van je laat horen. Yvonne Coldeweijer liegt in haar vlog Life of Yvonne dat ze lang is weggebleven omdat ze op stel en sprong naar New York is gevlogen. Met een stewardess die ze kent, kon ze mee naar de Big Apple. Ze had er helaas niet aan gedacht om haar camera mee te nemen... ‘Daarna heb ik een tijd gedaan alsof ik geen bereik had en zo,’ meldt ze in De Telegraaf.


Op het moment dat Wie is de Mol? bijna Portland aandoet, had actrice en cabaretière Sanne Wallis de Vries opnames voor Mees Kees. Ze maakt haar omgeving wijs dat ze een yogareis gaat maken en daarom tijdelijk niet aanwezig is. Acteur Thomas Cammaert en schrijfster Roos Schlikker verzinnen een uitvlucht die met hun werk te maken heeft. Thomas heeft Liss Walravens, een collega die ook in de musical Soldaat van Oranje speelt, op de mouw gespeld dat hij even ontbreekt vanwege ‘Franse filmavonturen’, zo blijkt uit een bericht op Instagram. Na de bekendmaking van de kandidaten verschijnt in Het Parool een interview met ‘huiscolumniste’ Roos. Haar man is de enige die weet dat ze figureert in het nieuwe seizoen, vertelt ze; de kinderen van Roos dachten dat hun moeder medio 2016 ‘weg was voor werk’.


Radio-DJ en voice-over Jeroen Kijk in de Vegte gaat zogenaamd drie weken relaxen voordat een drukke radio- en televisiezomer begint. Daarnaast meldt hij op 8 november aan RTL Boulevard dat hij in die periode zijn verstandskiezen wil laten trekken, iets wat volgens zijn tandarts hoognodig is.


Volgens Vincent Vianen had hijzelf geen leugentjes om bestwil nodig. Zijn werk als danser of choreograaf voor diverse celebrity’s brengt met zich mee dat hij dikwijls geheimen moet bewaren. Ideaal natuurlijk! Van actrice Sigrid ten Napel is vooralsnog onbekend welk verzinsel zij heeft gekozen.


Groepsfoto Wie is de Mol? 2017 | Foto: Michel Schnater

Opmerkelijke zaken

Wat valt zoal op bij de smoesjes? Bij Diederik lijkt het erop dat zijn beste vriend zijn vertrouwenspersoon is, maar bij die conclusie blijft het dan ook wel. Het is opvallender dat Jochem voor een type smoes heeft gekozen die stalgenoot Viktor Brand twee jaar eerder in de problemen heeft gebracht. ‘Ik koos voor het presenteren van een datingshow ergens op een tropisch eiland. Dat bleek geen beste smoes, want ik kreeg allerlei vragen als: “Waarom zagen we dan nergens een promofilmpje of kandidatenoproep?”’ vertelt Viktor in De Telegraaf. Imanuelle had zich op voorhand al ingedekt door te melden dat ze niet wist wanneer haar reisprogramma uitgezonden zou worden en dat nog met heel grote partijen werd gesproken.


De keuzes van Yvonne en Sanne zijn te begrijpen, maar roepen toch ook vragen op. Zo is het misschien wat raar dat Yvonne geen bereik heeft in (de buurt van) New York. Sanne heeft wel al eerder een yogareis gemaakt; in 2013 gaat ze voor Yoga Magazine in yogaretraite op een Frans landgoed. Maar om nu een wekenlange yogatrip te maken tijdens Mees Kees-opnames? De werkgerelateerde smoezen van Thomas en Roos wekken vermoedelijk minder snel argwaan. De rustperiode van Jeroen valt ook niet zo snel op, maar het is wel apart dat hij het trekken van verstandskiezen als little white lie erbij gebruikt. In die drie stilteweken kan hij ze in Nederland niet ongemerkt laten trekken. Vlak ervoor is onpraktisch, in de VS zelf ligt niet echt voor de hand en vlak erna kan alleen wanneer hij nog langer dan drie weken vrij heeft genomen. Dat laatste strookt dan eigenlijk niet 100% met zijn bewering dat hij er ‘even drie weken’ niet zou zijn. Volgens Tandartsplein dient de patiënt er rekening mee te houden dat hij of zij gemiddeld zo’n drie dagen behoorlijk ‘ziek’ is van de ingreep en dan dus ook niet kan deelnemen aan het arbeidsproces. En wanneer hij ze níét laat trekken, loopt hij de kans dat hij daar weer vragen over krijgt. Nader onderzoek wijst uit dat Jeroen zijn verstandskiezen nog niet heeft laten trekken, maar uiteindelijk zal dit nog wel een keertje moeten gebeuren. Nu maar hopen dat hij er medio 2016 geen vragen over heeft gekregen, want dan staat hij letterlijk en figuurlijk met de mond vol tanden. Alhoewel: Jeroen is mondig genoeg om een smoes voor een smoes te verzinnen. Een leuke bijkomstigheid – maar zeker geen officiële hint – is overigens dat een verstandskies ook wel een molaar wordt genoemd.


Samenvattend hebben de kandidaten voor vrij logische smoezen gekozen, al zijn bepaalde keuzes van Jeroen, Jochem, Sanne en Yvonne misschien toch net wat minder gelukkig.Wil jij ook een gastcolumn schrijven? Stuur dan een mailtje naar detunnelvisie@gmail.com!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page