top of page

RECAP 1: De jacht is begonnen!


Aflevering 1

Foto: Tunnelvisie / Screenshot uit aflevering 1, 2017


RECAP - De jacht op de Mol is officieel begonnen! Bij de Molloten zijn de Molkriebels weer helemaal opgeleefd. De verdachte acties vlogen ons om de oren in de eerste aflevering. Waar moeten we beginnen?


Top-3

Het seizoen trapt af met kandidat die door een dicht, mistig bos rennen. Ze zijn op zoek naar helikoptertickets naar Portland. De kandidaten zoeken zich suf. Jeroen zoekt het hoog en Diederik zoekt het laag bij de grond. Uiteindelijk zijn het Vincent, Roos, Thomas en Jeroen die de tickets vinden.


Dit viertal vertrekt met de helikopter van "Mole Airlines" uit het bos, terwijl er twee busjes met "de sukkeltjes van de klas" dezelfde richting op rijden. In deze busjes zitten twee teams; Imanuelle, Diederik, Sanne en Jochem, Yvonne, Sigrid. Zij spelen een andere opdracht dan het helikopterteam. Zij gaan op zoek naar enveloppen met geld en een ?-teken in Portland. Opvallend is dat Yvonne en Jochem meteen de leiding nemen en de opdracht structureren. Echter, Jochem doet dit vooral voor eigen gewin, want hij en zijn groepje willen gewoon graag het ?-teken vinden. De andere groep is het met zijn strategie eens en hij wint.Imanuelle loopt langs envelop

De kandidaten gaan hard op zoek. Sanne, Diederik en Imanuelle komen aan bij het Art Museum, waar er pontificaal een paal met een envelop staat. Deze zien ze geen van drieën. Dit doet denken aan de actie van Rik van de Westelaken en Chris Zegers in Bentota in seizoen 15. Ook zij liepen een toch best wel overduidelijke envelop voorbij. Er wordt enorm tijdgerekt, maar uiteindelijk vindt Imanuelle de envelop. Lekker bezig! Dat vindt ook Sanne, die een apart hupsje maakt van blijdschap. Zou dat gespeelde blijdschap zijn?
Ergens verderop in Portland heeft de andere groep het ?-teken gevonden, waar tot hun teleurstelling geen jokers of vrijstellingen te vinden zijn. Deze groep lijkt lekker op dreef en vindt met het grootste gemak alle enveloppen. De andere groep heeft het weer wat lastiger. Imanuelle spot een Thais etenskraampje, waar de envelop ligt. Maar Diederik wil eerst nog even de andere kant op lopen, naar een Koreaans kraampje. Hij lijkt onnodig tijd te willen rekken. Maar Sanne en Imanuelle gaan er wel erg makkelijk in mee. Uiteindelijk grist Sanne de envelop van de toonbank. Het doet denken alsof ze als Mol haar beste kandidatenkant wil laten zien, omdat de envelop toch wel gevonden zou worden. Maar dat kan aan mij liggen. De twee groepen komen samen bij de Umbrella Man, die Yvonne netjes had gespot, en er zit €2.500,- in de pot.


Verkeerde code

Het viertal in de helikopter speelt ondertussen een ander spel. Zij zijn op het dak van een hoog gebouw gedropt en moeten een locatie en een wachtwoord spotten. Op die plek kunnen ze namelijk vrijstellingen vinden. Jazeker, vrijstellingen in meervoud! Roos is heel stellig in een verkeerde code. Dat lijkt op het eerste gezicht verdacht. Maar omdat zonder de vrijstellingen de rest van de opdracht niet plaats kan vinden, zou het onlogisch zijn dat de Mol hier probeert te saboteren. Het is daarom misschien juist wel verdachter als iemand de locatie of het wachtwoord wél spotten. Vincent spot uiteindelijk de locatie, Hawthorne Brigde, en Thomas het wachtwoord, "Keep Portland weird". En Thomas zegt zelf nog dat hij uiteindelijk de verrekijker maar overgenomen had, "omdat het allemaal te lang duurde".


Ze scheuren naar Hawthorne Bridge, die ze dankzij hun wachtwoord mogen beklimmen. Ze treffen een gesloten kistje aan. Maar dan gaat plotseling de ophaalbrug waar ze opstaan omhoog. Zo komen ze dichterbij de sleutel van de kist. Vincent opent hem en tovert er vier vrijstellingen uit te voorschijn.


Jeroen krijgt een aanbod

Maar die vrijstellingen moeten ze niet voor lief nemen. Ze krijgen de volgende dag, onder toezien van de andere kandidaten, een voorstel. Ze mogen hun vrijstelling inleveren voor een groepsvrijstelling. Maar dan moet iedereen dat doen. Anders is de vrijstelling verloren. Het lijkt erop dat niemand op dit aanbod ingaat. Dat merken de kandidaten ook op. Zij mogen, dankzij het ?-teken, één vrijstelling uit het spel laten verdwijnen. Ze kiezen voor Vincent, die het meest stellig was. Als de vrijstellinghouders horen dat de andere kandidaten mee hebben gekeken, stelt Roos voor om toch unaniem voor de groepsvrijstelling te gaan. Ze besluit echter voor zichzelf om dat niet te doen. Niemand trouwens, op Vincent na. En dat kwam hem duur te staan.


Maar zou de Mol nou in de helikopter of in de busjes hebben gezeten? Voor beide valt wat te zeggen. Want als de Mol in de helikopter zat, moest hij ervoor zorgen dat de vrijstellingen gevonden moesten worden. Anders kon het prisoner's dilemma in het theater niet plaatsvinden. Maar aan de andere kant kon er alleen geld verdiend, en dus verloren, worden bij het andere team. Dus tja, wie zal het zeggen?Heb jij nog iets verdachts gezien deze aflevering?

 

Bekijk hier de verdenkingen van de kandidaten in aflevering 1:

Verdenkingen aflevering 1

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page