top of page

Wie is de Mol? for Dummies


Wie is de Mol? for dummies

Foto: Tunnelvisie


EXTRA - Wie is de Mol? wordt door miljoenen kijkers gevolgd. Maar toch hoor je nog vaak van mensen dat ze niets van het spel snappen. Ben jij een van die mensen? Dan is dit artikel voor jou. We leren je de basics van het programma, zodat jij jezelf straks ook een echte Molloot kunt noemen!

Kandidaten Wie is de Mol? 2018

Wat is Wie is de Mol?

Hoewel Wie is de Mol? een ingewikkeld programma lijkt, kun je het op een vrij simpele manier samenvatten.


In Wie is de Mol? reizen tien bekende Nederlanders af naar het buitenland om de meest uiteenlopende opdrachten uit te voeren. Met deze opdrachten proberen zij zoveel mogelijk geld te verdienen voor de groepspot. Maar één van deze kandidaten probeert te voorkomen dat er geld verdiend wordt. Deze saboteur wordt de Mol genoemd. Maar het probleem is dat niemand weet wie die Mol is. Aan het einde van iedere aflevering vullen de kandidaten de test in; een vragenlijst over de identiteit en de acties van de Mol. Degene die de test het slechtst invult ziet bij de executie een rood scherm en moet het spel verlaten. De Mol blijft tot de finale in het spel. De kandidaat die in de finale de test het best invult, en daarmee de Mol ontmaskert, wint het geld in de pot.


Dit zijn de basics van Wie is de Mol?. Maar er zijn ook nog een paar andere spelelementen waar je rekening mee moet houden.


Jokers, vrijstelling en zwarte vrijstelling

Spelelementen

Tijdens sommige opdrachten kunnen de kandidaten speciale spelelementen verdienen. Vaak gaat dit ten koste van geld. Maar met deze spelelementen kunnen de kandidaten persoonlijke voordelen verdienen.


De meest voorkomende zijn de jokers. Deze houten schijfjes kunnen door kandidaten worden ingezet bij het maken van de test. Als ze dit doen, wordt er één fout beantwoorde testvraag alsnog goed gerekend. Jokers worden vaak gebruikt als onderhandelmiddel in het spel. Bijvoorbeeld om informatie te verkrijgen van medekandidaten. Jokers mogen ook worden gestolen.


Naast jokers heb je ook vrijstellingen. Die zijn iets zeldzamer, maar die zijn ook een stuk meer waard. Als een kandidaat een vrijstelling verdient, maakt het niet uit hoeveel fouten hij maakt in de test. Hij is dan sowieso door naar de volgende ronde.


Tot het veertiende seizoen van Wie is de Mol? hoefde een kandidaat met een vrijstelling de test niet te maken. Maar in dit seizoen werd de zwarte vrijstelling geïntroduceerd, waardoor dit nu wel moet. Als iemand een zwarte vrijstelling inzet bij de test, maakt deze alle bij die test ingezette jokers en vrijstellingen ongeldig. Die verliezen dan hun functie en verdwijnen uit het spel. Op die manier wordt iedereen op gelijke manier afgerekend. Kandidaten mogen zelf bepalen bij welke test ze deze items willen inzetten.

De Mol

Maar wie is dan de Mol?

Maar dan de grote vraag, hoe ontmasker je de Mol? Dat is het lastige aan het programma. Hier zijn meerdere tactieken voor. We benoemen de drie meest gebruikte.


Om te beginnen kun je kijken naar de mogelijke Molacties. Wat je moet weten is dat de Mol als enige weet wat voor opdrachten er gaan komen. Hij (als het over de Mol gaat, heeft men het altijd over een 'hij', ook als de Mol een vrouw is) kan zich op die manier goed voorbereiden en bedenken hoe hij de groep kan saboteren. Wie plaatste zich op de beste positie om de opdracht te laten mislukken? En wie leek allang te weten wat er zou komen?


De tweede tactiek wordt 'follow the money' genoemd. Hierbij ga je na wie tijdens het spel het minste geld voor de pot verdient. Het doel van de Mol is natuurlijk een zo laag mogelijke pot te veroorzaken, dus hij zal zelf ook niet veel geld verdienen. Maar dat betekent niet dat de Mol helemaal niets bij elkaar speelt. Omdat hij er ook voor moet zorgen dat niemand hem doorheeft, komt het wel eens voor dat de Mol wat geld verdient om een rookgordijn op te trekken. Maar veel zal het niet zijn.


Deze twee tactieken zullen veel kandidaten ook gebruiken. Maar als kijker kun je nog een derde tactiek toepassen. In ieder seizoen van Wie is de Mol? zitten aanwijzingen verstopt die je kunt opsporen. Maar dat is best lastig, want deze aanwijzingen zijn vaak goed verborgen. De makkelijkste aanwijzingen vind je in de titels van de afleveringen. Dit is altijd een hint naar de Mol. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je een verborgen aanwijzing kunt herkennen.Het is een hele mond vol, maar uiteindelijk is het geen vreselijk moeilijk spel om te volgen. Je bepaalt immers zelf hoe fanatiek je kijkt en meespeurt. En als je het programma eenmaal een tijdje volgt, zal het je vanzelf duidelijk worden. Veel kijkplezier!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page