top of page

Recensie De Mol-thriller: Goede opwarmer voor het nieuwe seizoen


'De Mol' van Bart Debbaut

Foto: Tunnelvisie / Jasper


RECENSIE - Een aantal dagen geleden bracht schrijver Bart Debbaut een thriller uit over het Vlaamse programma De Mol. Een opmerkelijke combinatie misschien, maar het resultaat is een goede opwarmer voor het nieuwe seizoen dat binnenkort van start gaat.


Schrijver Bart Debbaut deed zelf mee aan het tweede seizoen van De Mol en kwam daardoor op het idee om een boek te schrijven over het razend populaire programma. Het resultaat is een thriller: 'De Mol', met als ondertitel "Wat als De Mol zelf gesaboteerd wordt?".


In het boek volgen we de crew en de kandidaten van De Mol tijdens de opnames van een nieuw seizoen. Maar zodra het spel begint, slaat het noodlot toe. Mary-Ann, een van de kandidaten, verdwijnt opeens spoorloos. De crew zit met de handen in het haar. En de vraag rijst of zich onder hen een échte Mol bevindt.


Ik heb het boek zelf besteld en meteen uitgelezen. En dat was zeker niet moeilijk, want het leest heerlijk weg. Vanuit verschillende perspectieven lees je hoe het verhaal zich ontwikkelt; van de start van het spel tot de spannende finale.


Je moet het verhaal natuurlijk wel met een flinke knipoog lezen. Alle karakters in het boek zijn fictief. Zo wordt het spel niet gepresenteerd door Gilles de Coster, maar door Hannes. Ook de rest van de crew en kandidaten bestaat niet echt. Maar ook al staat het verhaal los van de serie, de vergelijking met de aanwezigheid van een daadwerkelijke Mol vormt wel een mooie symboliek. En daardoor had dit boek zich niet rondom een ander tv-programma kunnen afspelen.


Voorafgaand word je ook op het hart gedrukt dat je in het boek niet hoeft te speuren naar hints voor het aankomende seizoen. En toch voelt het boek wel als een goede opwarmer.


Maar hoewel het een leuk boek is om lekker in op te gaan, had ik er op sommige punten misschien iets meer van verwacht. Zo had ik gehoopt op een groot aantal van de knotsgekke opdrachten zoals die ook in De Mol te zien zijn. En hoewel er wel een aantal opdrachten aan bod komt, speelt het verhaal zich grotendeels achter de schermen af. Verder kun je in het boek ook speuren naar de Mol in het spel. Maar dat blijkt niet echt een uitdaging. Niet dat dat uitmaakt voor het verhaal, maar het had een leuke extra laag kunnen zijn. Gelukkig kun je je wel focussen op het speuren naar de dader.


Al met al heb ik toch plezier beleefd aan het lezen van het boek en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.


Wil je het boek zelf ook lezen? Je kunt hier je eigen exemplaar bestellen!

Het nieuwe seizoen van De Mol gaat op zondag 25 maart om 20:30 uur van start op VIER.

 
Beoordeling 'De Mol'

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page