top of page

VIDEO: Vijf jaar de zwarte vrijstelling in Wie is de Mol?


EXTRA - Vijf jaar geleden maakten we kennis met een nieuw spelonderdeel. Een machtig wapen waardoor alle spelstrategieën van de kandidaten op de kop werden gezet. We hebben het natuurlijk over de beruchte zwarte vrijstelling.


In Wie is de Mol? hebben we al verschillende spelelementen voorbij zien komen. Zo zijn er de welbekende jokers en vrijstellingen. Maar ook onderdelen die af en toe langskomen, zoals de topito's. Maar vijf jaar geleden kwam daar de zwarte vrijstelling bij. En die vrijstelling gooide het hele spel overhoop.


Als een zwarte vrijstelling wordt ingezet, maakt die alle ingezette jokers en vrijstellingen ongeldig. En daarmee is deze schijf een machtig wapen. Laten we alle keren dat de zwarte vrijstelling haar opwachting maakt eens langsgaan.

Zwarte vrijstelling

2014

In het veertiende seizoen maakten we voor het eerst kennis met de zwarte vrijstelling. Bij zijn openingspraatje haalde Art de schijf uit zijn broekzak. En dat tot schrik van de kandidaten. Het was duidelijk dat zij niet zo zaten te wachten op deze nieuwe toevoeging.


De eerste mogelijkheid om een zwarte vrijstelling te verdienen is op de jademarkt van Hongkong. Op deze markt zijn allerlei leuke beloningen te vinden; geld, jokers, vrijstellingen... en dus ook de zwarte vrijstelling. Sofie van den Enk vindt hem en zet hem die aflevering ook meteen in. De schade: vier jokers en twee vrijstellingen komen te vervallen.


Later dat seizoen komt de zwarte vrijstelling weer om de hoek kijken. Hij hangt namelijk langs het parcours van Tygo Gernandt op een Hongkongse dam. Op aanwijzingen van Sofie pakt hij deze. Samen bekokstoven ze een plannetje om deze zo slim mogelijk in te zetten. Freek Bartels heeft eerder die aflevering namelijk een vrijstelling gewonnen en die willen ze eruit hebben.


En dus is het aan Sofie om hem te misleiden. Ze zegt dat Jan-Willem Roodbeen de zwarte vrijstelling heeft en van plan is om hem die aflevering in te zetten. Daarom houdt Freek zijn vrijstelling in zijn zak. Pas later, op de Filipijnen, durft hij hem in te zetten. Maar precies op dat moment zet Tygo de zwarte in. Missie geslaagd. Naast de vrijstelling van Freek wordt er ook nog een joker onschadelijk gemaakt.

Rik sluit een deal met Martine

2015

In het vijftiende seizoen komt de zwarte vrijstelling eenmaal voor. Hij ligt in een van de bakjes rondom een dagobe. Wie hem pakt is nog niet duidelijk, alleen dat hij is gepakt. En daarom besluit Martine Sandifort om net te doen alsof zij hem heeft, gewoon om te kijken wat er gebeurt. Rik van de Westelaken trapt hier in. Hij biedt Martine een joker aan in ruil voor een seintje als ze de zwarte vrijstelling zal inzetten.


Maar wat Rik niet weet is dat niet Martine, maar Margriet van der Linden de zwarte vrijstelling gepakt heeft. En zij zet hem zonder pardon in. De schade is groot. Ze veegt hiermee namelijk zeven jokers, waarvan een van Rik, van tafel. Ook Martine verliest ook twee jokers. Maar zij krijgt er weer een voor terug. Ze weet Rik namelijk te overtuigen om alsnog een joker aan haar af te staan. Zíj heeft immers geen zwarte vrijstelling ingezet.

2016

Seizoen 16 telt twee zwarte vrijstellingen. In een steengroeve zien we de eerste in een afgesloten kistje liggen in een steengroeve. Hiervoor moet binnen de tijd een matchende code gevonden worden. Niemand slaagt hier in, dus het kistje blijft dicht.


Later dat seizoen wordt er wel een zwarte vrijstelling verdiend. Annemieke Schollaardt wint er eentje bij vier-op-een-rij. Maar die wordt door middel van een pak-af gestolen door Taeke Taekema. Lang kan hij niet van zijn overwinning genieten, want door een andere pak-af van Klaas van Kruistum moet hij de zwarte vrijstelling weer afstaan. Klaas zet hem nog diezelfde aflevering in en maakt maar liefst twaalf jokers onschadelijk. Dit is nog altijd de meest effectieve zwarte vrijstelling ooit.


Olcay geeft de vrijstelling aan Stine

2017

Misschien heb je hem gemist, maar er zit wel degelijk een zwarte vrijstelling in het zeventiende seizoen. Die is namelijk te verdienen bij de kermis-opdracht. Op deze kermis kunnen de kandidaten een grijpautomaat vinden. Die automaat is gevuld met jokers, vrijstellingen en een zwarte vrijstelling. Helaas zien alle kandidaten dit over het hoofd.


2018

In seizoen 18 zien we de zwarte vrijstelling weer terugkeren in een bakje. En hoe hard Jan Versteegh en Simone Weimans nog hun best doen om Olcay Gulsen en Stine Jensen ervan weg te houden, hij wordt gepakt door Olcay. Maar Olcay heeft een plannetje bedacht. Ze wil namelijk het vertrouwen winnen van Stine en geeft haar de schijf. Olcay behoudt echter wel zeggenschap over wanneer die wordt ingezet. Zo verliest zij niets, maar staat Stine toch bij haar in het krijt.


Stine bewaart de zwarte vrijstelling tot ze er zeker van is dat ze een hoop jokers kan wegspelen. Met succes. Ze wist er vier het spel uit te werken.


2019

En nu is het natuurlijk de vraag of de zwarte vrijstelling terug zal keren in seizoen 19. We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen. Maar aangezien dit machtige wapen ieder jaar weer haar opwachting maakt, schatten we de kans groot in.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page