top of page

Follow the Money - Afl. 3, 4 en 5


Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 5

Door het geld te volgen zou je de Mol moeten kunnen vinden. Daarom doen we dat nu ook weer. We gaan verder waar we gebleven waren en bekijken nu aflevering 3, 4 en 5. Wie heeft daar allemaal geld verdiend? En nog belangrijker: wie niet?


Aflevering 3

Opdracht 1 - Vlag uithangen.

Evelien en Jamie

In deze opdracht is het de bedoeling dat de kandidaten wasgoed ophangen in de kleuren van de Colombiaanse vlag: geel-blauw-rood. Dit wasgoed moeten ze halen bij de inwoners en omdat de kandidaten niet zo goed Spaans spreken,. Binnen deze groep zitten twee kandidaten die wel goed Spaans spreken. Jamie en Evelien dachten helemaal dat dit hun opdracht zou worden, maar helaas, Rik neemt ze apart en ze mogen niet meedoen met het ophangen van de kleding. Jamie en Evelien krijgen de moeilijke taak om in te schatten hoeveel lijnen wasgoed de andere kandidaten vol krijgen: zes of meer lijnen of vijf of minder lijnen. Aan de hand daarvan wordt er bepaald of er €1.500,- in de pot zou komen.


Als snel alle negen lijnen vol en zijn de kandidaten heel enthousiast, want ze denken binnen te zijn. Jamie en Evelien voegen zich weer bij de groep en moeten opbiechten dat ze hebben gegokt op vijf lijnen of minder. Daar gaat de €1.500,- toch maar mooi aan hun neus voorbij.


Na de eerste opdracht gooit Sarah in de groep dat ze wel van penningmeester wil wisselen en biedt daarbij zichzelf aan. Er vindt een korte discussie plaats, Nikkie is het er niet helemaal mee eens, maar geeft de pot toch weg. Na een stemrondje wordt uiteindelijk Sarah de nieuwe penningmeester.


Opdracht 2 - Stapelgek

Binnen deze opdracht was er eigenlijk geen geld te verdienen. Er kon eigenlijk alleen maar geld verloren gaan. Nog voor de opdracht echt begint, komt Rik met een joker aangelopen. Deze joker kost de pot €2.000,- als de kandidaten niet binnen twee minuten kunnen bepalen wie hem krijgt. Het lukt de kandidaten en de joker gaat naar Niels. Bij de rest van de opdracht was er geen geld om te volgen.

Opdracht 3 - Op treden

De kandidaten moeten voor deze opdracht een 3D-puzzel van de ene kant van de kamer naar de andere kant krijgen. De blokken moeten ze door een parcours van verschillende buizen loodsen. Vier van die buizen kunnen losgemaakt worden, want die moeten de trap naar het geld vormen. Voordat de opdracht begint moeten de kandidaten zelf bepalen hoe lang ze erover zullen doen en daar hangt vervolgens een prijskaartje aan. Doen ze er 45 minuten over, dan verdienen ze €1.500,- voor de pot. Kiezen ze voor 30 minuten, dan wordt het bedrag verhoogd naar €2.500,-. Je zou zeggen dat de groep van de eerste opdracht heeft geleerd, maar de kandidaten kiezen toch voor de 45 minuten.


De groep gaat aan de slag. Merel en Sarah gaan puzzelen en de rest gaat eerst gaat op zoek naar de buizen. Er worden er al heel snel drie uitgehaald. Maar de zoektocht naar de vierde buis en dus de vierde tree loopt wat moeizaam. Nikkie blijft bezig met de buizen en de rest van de groep begint alvast met de verhuizing. Als bijna alle puzzelstukken naar de overkant zijn gebracht heeft Robèrt het licht gezien. Die vierde buis moet er op een andere manier uit. Hij krijgt gelijk en zo wordt de laatste buis uit het parcours gehaald. Sarah krijgt de eer om het geld uit het bakje te pakken. €1.500,- in the pocket. Het had er ook €2.500,- kunnen zijn, want de groep heeft de opdracht binnen 26 minuten afgerond.


De eindstand na de derde aflevering is €3.500,- in de pot.


Aflevering 4

Opdracht 1 - Min of meer.

Bij deze opdracht is de groep onderverdeeld in vier teams. Drie van die teams zitten opgesloten in kooien en één team vormt de reddingsbrigade. In dit spel worden de kooien door een trekboot vooruit gebracht. De kandidaten kunnen zelf beslissen hoe veel geld er in de pot komt door op het juiste moment uit de kooi te gaan en terug te varen naar het startpunt. De drie teams hebben een tablet die oplopende bedragen laat zien. Als de kandidaten met het bedrag dat op hun tablet staat over de finish komen, zou dat geld mingeld worden. Maar als ze terugvaren naar de start, komt het geld in de pot. Het maximale wat er tijdens deze opdracht gewonnen kan worden is €2.250,-. Per boot dus €750,- als de kandidaten het hadden gedurfd om langer te wachten.


Niels en Evelien zitten samen in een boot opgesloten in zo'n kooi. Op het moment dat zij bevrijd worden door Sinan en Jamie staat de teller op €100,-. Vervolgens zijn Robèrt en Sarah aan de beurt. Sarah probeert Robert nog uit te leggen dat ze zo lang mogelijk in de kooi moeten blijven om zo zoveel mogelijk geld binnen te halen. Maar Robèrt wuift haar een beetje weg en vindt dat ze zich moeten concentreren op de cijfers die Jamie en Sinan doorgeven. Robert en Sarah brengen €150,- in de pot. Merel en Rick Paul hebben helemaal geen haast en willen zo lang mogelijk blijven zitten. Maar dan komt de reddingsbrigade aanvaren. Ze moeten er zo snel mogelijk uit. Hoewel ze de werkelijke bedoeling van de opdracht nog proberen uit te leggen aan Sinan en Jamie, blijven deze heren zeggen dat het snel moet en gaan Merel en Rick Paul ook overstag. Zij brengen €250,- binnen.


In totaal wordt er dus €500,- verdiend.


Opdracht 2 - Serenade

In een hotel moeten de kandidaten hun eigen juiste balkon vinden. Op elk balkon staan aanwijzingen en als ze die allemaal opvolgen, zal iedereen op het goede balkon komen te staan. Wederom kunnen de kandidaten zelf kiezen hoe veel geld er te winnen valt. €1.500,- als ze de opdracht op eigen kracht uitvoeren of €1.000,- als ze hun Molboekje willen gebruiken. De groep kiest er voor om het op eigen kracht te doen en vervolgens begint het spel. Iedereen begint zijn of haar bordje voor te lezen, maar nog voordat iedereen zijn aanwijzing heeft gedeeld, zijn er al mensen verdwenen; op zoek naar het juiste balkon. Het gaat even goed, maar het loopt toch al snel uit op een chaos. Het lijkt er op dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe de kandidaten bijvoorbeeld gaan communiceren. Zoals je als kijker eigenlijk al verwacht, mislukt de opdracht en wordt er geen geld binnengehaald.


Opdracht 3 - Koffiepedia

Voor de derde opdracht van deze aflevering krijgen de kandidaten een kwartier de tijd om zo veel mogelijk vragen te beantwoorden over koffie. Per goed antwoord levert dat de pot €50,- op. De veertig vragen zijn verdeeld over vier tablets. Als een vraag fout beantwoord wordt, springt de tablet op rood en vervalt al het verdiende geld. De kandidaten hebben alle goede antwoorden al bij zich. Zeven van hen dragen namelijk een pak waarop de antwoorden vermeld staan. Alleen Sinan draagt geen pak, want hij is vliegende keep.


Met al die antwoorden zou je toch denken dat dit een makkelijke opdracht is. Maar schijn bedriegt, want alle vier de tablets eindigen met een rood scherm. De eerste fout die we voorbij zien komen is bij Niels, Sinan en Jamie. Zij krijgen een vraag over Rita Corita. Ze hadden wel het goede stukje tekst te pakken, maar Niels typt 'Rita Corrita' terwijl het 'Rita Corita' moet zijn. Eerste tablet is weg.


'Hoe komt het dat sommige koffiebonen meer cafeïne bevatten dan andere koffiebonen?' is de tweede vraag die fout wordt beantwoord. Rick Paul en Sinan komen met het antwoord 'licht gebrand'. Merel typt het netjes in en het scherm kleurt rood. Maxwell's house zorgde ervoor dat tablet nummer drie ook het spel uit vloog. Naar mijn idee lezen de kandidaten de vragen niet goed en trekken ze te snel de conclusies over de juiste antwoorden. En uiteindelijk komt niemand op het idee om maar te stoppen, want dan zou er in ieder geval iets van geld verdiend worden. Bij de laatste tablet staat iedereen er omheen en er wordt wederom snel gehandeld bij het invullen van een antwoord. Hoewel iedereen instemde met energieballen, hebben ze toch even rustig te tijd moeten nemen om alles te controleren. Het antwoord is namelijk ook weer fout.


Aflevering 5

Opdracht 1 - Straatbeeld

De groep moet zich opsplitsten in drie groepen. In het dorp zijn negen verschillende foto's verstopt die samen één grote foto vormen. Voor de verstopplaatsen van de negen foto's krijgen de kandidaten een aanwijzing in de vorm van een foto.


Deze opdracht verloopt eigenlijk heel goed. Met nog iets meer dan zeven minuten op de klok wordt het laatste puzzelstuk aan de puzzel toegevoegd. De opdracht wordt binnen de tijd gehaald en er komt €1.800,- in de pot.

Opdracht 2 - Parkeergeld

Tijdens deze opdracht gaat het om het maken van woorden. Met auto's. Op de daken van de auto's zijn letters geplakt en met die letters moeten de kandidaten woorden vormen. De kandidaten krijgen vijf medeklinkers en mogen zelf twee klinkers het veld in sturen. Elk vijf-letterwoord levert €50,- op, elk zes-letterwoord €100,- en elk zeven-letterwoord €200,-.


Merel gaat samen met Sarah de woorden vormen. Maar Sarah gaat naar eigen zeggen boven op de steiger staan, omdat zij goed ka communiceren via de portofoon. Niels is het communicatiepunt tussen de steiger en de auto's op de grond. Rick Paul en Jamie besturen de auto's met klinkers. Sinan en Robèrt zorgen er voor zorgen dat de juiste klinkers op de auto's komen te liggen. Het spel begint en er worden gelijk twee zes-letterwoorden gemaakt: €200,- in de pot. Daarna volgen drie vijf-letterwoorden, dus tel er maar €150,- bij op. Op dit moment beslist Robèrt om ook bovenop de steiger te gaan staan en te helpen met het maken van woorden. Hij komt met 'geldla'. Een kleine tijdsverspilling, want als het woord bijna ligt, komen de kandidaten erachter dat er maar één L in het spel zit. Vervolgens komt het eerste zeven-letterwoord te voorschijn en daarna nog twee van zes letters. Dat is dus €400,-. Vlak hierna is de opdracht afgelopen. Als je de bedragen bij elkaar optelt, kom je uit op €750,- voor de pot. Maar de groep krijgt €1.350,- voor de pot. Dat betekent dat wij als kijker niet alle woorden hebben gezien die Merel en Sarah gemaakt hebben.

Opdracht 3 - Sleutelhanger

De groep moet abseilen. Voor deze spannende afdaling kunnen de kandidaten €1.500,- verdienen. Twee groepen, twee afgesloten geldkisten, elk met een eigen cijfercode. Allereerst moeten de kandidaten staafjes bekijken. Aan deze staafjes zitten kraaltjes en spijkers. De kandidaten moeten goed voelen en onthouden welke van hen is, want tijdens het abseilen komen de kandidaten kokers tegen. Elke koker heeft een nummer. Als ze hun eigen staafje voelen, moeten ze het nummer van de koker onthouden, want dat is een cijfer van de uiteindelijk cijfercode. In team 1 zitten Sinan, Merel en Sarah. Maar Sinan laat het afweten en dus moeten de dames een staafje extra onthouden. Dit gaat helemaal goed. Sarah en Merel ontdekken de juiste staafjes en de kluis gaat open. Er zit €750,- in.


Het andere team, bestaande uit Jamie, Niels, Robert en Rick Paul, hebben iets minder geluk. Jamie gaat naar beneden en weet zeker dat zijn koker nummer 6 is en die van Niels moet volgens hem nummer 5 zijn. Robèrt voelt dat nummer 2 van hem is, maar slaat vervolgens een aantal kokers over. Hij wil zo snel mogelijk beneden zijn. Dan gaat Niels naar beneden. Hij raakt helemaal geen koker aan en heeft zich alleen maar gefocust op veilig beneden komen. Rick Paul is de laatste die naar beneden gaat. Hij glijdt uit en hierdoor slaat hij de eerste koker over. De andere vijf kokers voelt hij wel. Nummer 4 is van hem en hij kan niet die van Niels ontdekken in de overgebleven kokers, dus dat moet volgens hem nummer 1 zijn. Bij het invullen is Jamie zo zeker van zijn zaak dat hij nummer 5 invoert als de koker van Niels. Maar helaas, het slot gaat niet open.


De eindstand van de pot na vijf afleveringen is €7.900,- euro. De kandidaten hebben in de afgelopen afleveringen veel geld laten liggen. De Mol speelt zijn rol goed. Maar toch lijken de kandidaten er steeds beter in te komen. In aflevering 5 werd de pot flink gespekt.


Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page