top of page

RECAP 9: Het spel is gespeeld, tijd voor een definitieve keuze


Groepsfoto aflevering 9

Foto: @wieisdemol.avrotros


RECAP - De laatste test is ingevuld en de Mol is uitgespeeld. Merel, Niels of Sarah is de Mol en het is tijd om een definitieve keuze te maken. Maar wie heeft al die tijd de groep gesaboteerd en er voor gezorgd dat de pot historisch laag is gebleven?


De finale van Wie is de Mol? 2019. Merel, Niels en Sarah namen het tegen elkaar op om de Mol te ontmaskeren en met de pot naar huis te gaan. Maar wie zorgde er voor dat die pot zo laag is gebleven? De laatste twee opdrachten moeten dat uitwijzen. Hoe heeft de Mol die gesaboteerd?


Opdracht 1 - Stamhoofd

De eerste opdracht is eigenlijk heel simpel. In een rivier staat een aantal palen met daar een aantal schijven in verschillende kleuren geregen. Die schijven moeten van de palen af gehaald worden en gebruikt worden om drie torens van dezelfde kleur te bouwen. Maar deze groep heeft nog nooit gehoord van simpel, want er gaat van alles mis bij deze opdracht.

Niels langs de kant

De kandidaten beginnen op het strand waar de groene paal opgebouwd moet worden. Niels stuurt de dames de rivier in om de eerste schijven op te halen. En wat gelijk opvalt is dat het tempo bij deze opdracht heel erg laag ligt. En daar komt gedurende het half uur dat de kandidaten krijgen weinig tot geen verandering in.


De groene schijven worden op de paal gezet en de anders gekleurde schijven worden ook maar aan land gehaald. Dan besluit Sarah om met een van de twee boten die tussen de stranden pendelen mee te gaan naar het oranje strand, de verder met de stroom van de rivier mee ligt. Opvallend, want aan het begin van de opdracht besloten de kandidaten om samen te blijven. Zo heeft Sarah zich toch maar mooi losgeworsteld van de groep.


Zodra Sarah heeft vastgesteld dat het strand waar ze is de eindbestemming is voor de oranje schijven, besluit ze om met de boot naar het strand dat het verst tegen de stroom in ligt te varen; het blauwe strand. Onderweg pikt ze de vijf blauwe schijven op die Niels en Merel op het groene strand hebben verzameld. Die rijgt ze vervolgens aan de juiste paal.


Inmiddels hebben Niels en Merel al acht groene schijven op de juiste paal gezet. Niels neemt vijf oranje schijven te voet mee naar het oranje strand, terwijl Merel bij de groene paal blijft. En zo heeft iedereen een eigen paal gekregen om aan te werken.


Merel gooit voornamelijk schijven in de boten, zodat de anderen die eruit kunnen vissen. Maar de moeilijkheid is dat die boten niet stoppen voor de kandidaten. Niels laat op een gegeven moment een oranje schijf die Merel in de boot gooide ook maar gaan, omdat hij het niet zou halen. Hij loopt terug naar het groene strand. Merel roept naar hem dat hij op het oranje strand moet blijven. Maar Niels hoort haar niet of hij wil het niet horen.

Sarah gooit een schijf

Dan gebeurt er wat opvallends. Niels vindt een groene schijf die in het water drijft. Heeft Merel of Sarah, die verder tegen de stroom in staan, die erin gegooid? En later komt hij er nog meer tegen. Ook Merel ziet af en toe schijven voorbij drijven. Maar door de volgorde waarin de kandidaten langs de rivier staan, kan alleen een van de dames de schuldige daar van zijn. Opvallend is wel een shot waarin we Sarah een oranje schijf zien gooien. Maar omdat de camera op haar gericht is, kunnen we niet zien of die schijf nou in een boot of in het water terecht komt. Zien we daar de Mol in actie?


Merel gooit twee blauwe schijven in de boot voor Sarah. Sarah gooit drie oranje schijven in de boot. Vervolgens klimt Niels erin. Hij heeft gehoord dat er alleen maar oranje schijven in zouden moeten liggen, maar vindt ook de twee blauwe van Merel. Maar Merel is verbaasd dat er twee blauwe in liggen. Vervolgens gooit Niels de blauwe schijven eruit op wat ogenschijnlijk het groene strand is. Waarom laat hij ze niet liggen voor Sarah?


Ook Sarah doet wat geks. We zien haar bij een van de palen in het water voor haar strand. Maar ze legt een schijf terug. Waarom brengt ze die niet aan land? En zou ze hem er ooit nog af gehaald hebben? Op een gegeven moment zegt Sarah dat ze klaar is op haar strand. Ze pakt de boot en neemt een groene en oranje schijf mee. Ter hoogte van het groene strand krijgt ze twee oranje schijven mee van Merel. En terwijl Sarah verder vaart, maakt Merel de groene stapel af.


Oranje wordt verder opgebouwd en Merel loopt met een blauwe schijf naar Sarahs strand. Daar komt ze er achter dat die toren helemaal nog niet is afgerond. En ook de oranje toren is te laag. De groene toren is wel hoog genoeg, dus de kandidaten verdienen €250,- met deze opdracht.


Na deze opdracht wordt er onder een palmboom teruggeblikt op het Wie is de Mol?-avontuur. En daar blijkt hoe glashard Sarah kan liegen. Merel vraagt zich af wie de joker van Evelien nou gestolen zou hebben. "Dat antwoord gaan we nooit krijgen", zegt ze dan zonder te verblikken. En dat terwijl zij en Niels allebei al weten dat Niels de dader is.


Opdracht 2 - Doordraaien

De laatste opdracht. Een feestelijke. Iedere kandidaat krijgt een eigen draaitafel. Hierop moeten twee kandidaten er voor zorgen dat hun beide platen synchroon lopen. Hiervoor krijgen ze vijf kansen, die elk €300,- kunnen opleveren.


Niels en Sarah zijn als eerste aan de beurt. De plaat is de Macarena. Het plan is dat Niels zijn plaat laat draaien en dat Sarah dan probeert de hare te matchen. Maar uiteindelijk is het Niels die de plaat steeds stilzet en door laat gaan. Sarah zit intussen aan hele andere knopjes dat alleen maar de pauzeknop. Iets wat echt niet nodig is. Uiteindelijk is de plaat van Niels afgelopen en wordt er bij de eerste beurt geen geld verdiend.


Dan is het de beurt aan Merel en Niels met La Bamba. Merel zet de plaat als eerste op en Niels springt er dan bij. Wie goed luistert hoort meteen dat de plaat van Merel al verder is. Maar Sarah zegt dat Merel moet doorspoelen. Een verdachte actie, wat zodra een van de platen is afgelopen, stopt de beurt. Tegen het einde corrigeert Sarah zichzelf, maar dan is het al te laat. Ook deze beurt levert geen geld op.


Poging 3. Het is aan Merel en Sarah met de plaat Despacito. Merel legt de plaat erop, maar heeft het aantal toeren veel te hoog staan. Hierdoor is haar plaat alleen maar sneller afgelopen en de beurt dus ook. Dit kan dus zomaar een Molactie van Merel zijn. Uiteindelijk mislukt ook deze poging.


Voor de vierde ronde spelen Sarah en Niels de plaat Hips Don't Lie af. Sarah kent het nummer en zingt alvast het intro. Ze komt ook met de juiste tactiek van de opdracht: ze bepalen vooraf een punt waarop iemand de plaat stilzet. Dan kan de volgende hetzelfde doen. Als beide kandidaten dan op hetzelfde moment weer instarten, zouden de platen gelijk moeten lopen. Een on-Molse actie van Sarah. Maar aan de andere kant had de Mol op dat punt het record van laagste pot ooit al verbroken. Dus maakte het misschien niet eens meer zo veel uit?


Niels lijkt de boel nog wel te saboteren. Hij stopt eerder dan is afgesproken en drukt zo hard op de knop, dat de plaat een beat overslaat. Maar uiteindelijk lukt het toch om de twee platen synchroon af te laten spelen, waardoor de eerste €300,- is verdiend.

Sarah probeert de boel af te leiden

Voor de laatste poging wordt dezelfde tactiek gehandhaafd. Merel en Niels spelen A Dios le Pido af. Niels zet de plaat stil op een afgesproken punt en dan springt Merel in. De afspraak is dat Merel hem ook stilzet en dat ze vervolgens beiden de plaat weer starten. Maar dan begint Sarah zich ermee te bemoeien. Ze zegt opeens dat Niels op dat punt weer moet beginnen met spelen en dat Merel dan dus niet moet stoppen. Een duidelijke poging om verwarring te zaaien. Gelukkig negeren Niels en Merel haar, waardoor er ook bij deze poging €300,- wordt verdiend.


En dat betekent dat de pot eindigt op €10.150,-. De laagste pot in de geschiedenis van Wie is de Mol?. En een laatste test zal moeten uitwijzen wie er met die pot naar huis gaat.


Uit die test blijkt dat Merel op Sarah zit. Niels en Sarah verdenken allebei Merel. En dan komen de finalisten aan bij Rik, die hun het verlossende antwoord zal geven op de vraag "Wie is de Mol?". Dat antwoord krijgen wij pas volgende week. Maar toch viel me nog iets heel bijzonders op.


Rik zegt namelijk het volgende: "De kaarten zijn voor de finale opnieuw geschud. Voor wie pakt dat voordelig uit? ... Niels". En daarna volgt een verhaal over Niels. Rik gaat hier alle kandidaten af. Maar kijk hier eens goed naar Merel. Haar handen schoten omhoog toen Rik de naam van Niels zei. Schrok ze hier omdat ze dacht dat Rik Niels tot winnaar uitriep?


Verdenkingen

Die reactie is voor mij een teken dat zij niet de Mol is, wat ik al dacht. In plaats daarvan is zij de gedoodverfde winnares. Ze ontmaskert Sarah als Mol en Niels blijkt de verliezend finalist die de verkeerde Mol heeft aangewezen.


Al mijn punten zijn ingezet op Sarah als Mol. Wie verdenk jij?

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page