top of page

RECAP 1: De jacht is weer geopend!


Groepsfoto aflevering 1

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 1


RECAP - We mogen weer! Voor de twintigste keer is de jacht op de Mol geopend en het is heerlijk om weer te speuren naar die saboteur. Maar wie zou het kunnen zijn? Ik geef je een overzicht van de verschillende Molacties die mij zijn opgevallen.


Spectaculair schouwspel

Opdracht 1 - Wijsheid en Geluk

Wie is de Mol? 2020 is van start gegaan. En hoe! Een voor een kwamen de kandidaten aan bij twee enorme poorten, onder begeleiding van een indrukwekkend aantal Chinezen met traditionele kostuums en muziekinstrumenten. Een prachtig schouwspel dat het begin inluidde van weer een nieuwe Mollenjacht, maar dat ik eigenlijk niet ga bespreken.


Hoe mooi deze opening ook was, een Molactie zullen we er (waarschijnlijk) niet in vinden. Er was immers geen geld mee gemoeid en de opdracht werd ook nog eens individueel gespeeld. De Mol heeft dus geen andere rol aan hoeven nemen om de boel te saboteren of om onontdekt te blijven.


Eigenlijk wordt het op speurgebied pas interessant aan de eettafel, na de eerste opdracht. Hier zien we voor het eerst de aard van deze kandidatengroep. En die lijkt enorm fanatiek. Johan, die in zijn intro-filmpje al had aangegeven te verwachten dat het allemaal heel gezellig zal worden, hoopte een leuk gesprek aan te knopen over hoe de opdracht voor iedereen verlopen is. Maar de rest van de groep houdt de lippen stijf op elkaar.


Uiteindelijk wordt toch besloten dat het geen kwaad kan om te vertellen wie er voor Wijsheid heeft gekozen en wie voor Geluk. Maar ook daar wordt over gelogen. Buddy blijkt namelijk gezegd te hebben voor Wijsheid te hebben gekozen, terwijl hij door de Gelukspoort is gelopen. Anita deduceert al dat of hij of Tina heeft gelogen. Leonie en Tina komen er later in de aflevering achter dat Buddy hier al de waarheid verdraaid heeft.


Maakt dit Buddy nou verdacht? In mijn ogen niet. Hierover liegen als Mol is een extra risico om ontmaskerd te worden als leugenaar terwijl het geen voordelen oplevert voor hem. Dit lijkt mij meer een instelling die veel kandidaten van Wie is de Mol? hebben: in dit programma hoor je te liegen, dus dan doe ik dat maar. Zonder te bedenken of het nut heeft of niet.


Opdracht 2 - Beltegoed

Dan gaan we door naar de tweede opdracht. De eerste mogelijkheid om geld te verdienen. Op een markt hangen tablets verspreid waar halve foto's van geldbiljetten op worden getoond. Met behulp van de telefoons van behulpzame omstanders moeten de kandidaten deze biljetten fotograferen en bij elkaar puzzelen. Er zijn twee regels: de kandidaten mogen niet zelf de foto's maken en per telefoon mag er maar één foto genomen worden.


En zoals het een goede eerste groepsopdracht betaamt, is het meteen chaos. Iedereen stuift zonder tactiek uit elkaar en probeert er maar wat van te maken. Eigenlijk lijkt in het begin vrijwel iedereen fanatiek bezig te zijn. De Chinezen worden aan hun arm over de markt getrokken en hun telefoons worden enigszins geforceerd van ze ontnomen.


De nogal beduusde man

Maar uiteraard gebeuren er weer een hoop verdachte dingen. Ik begin even bij Claes. Hij brengt de eerste telefoon naar het bord waar de telefoons aan moeten worden gehangen. Hij stopt de telefoon netjes in de houder en laat vervolgens de man beduusd achter. Het leverde een hilarisch shot op. Maar wat we daardoor misschien vergeten is dat het eigenlijk geen handige actie is om die arme man, die ongetwijfeld geen idee heeft wat de bedoeling is, alleen achter te laten. Voor hetzelfde geld pakt hij zijn telefoon weer mee en loopt hij weg. En dan is er niemand bij het bord om hem tegen te houden. Het enige dat ik dan weer tegen Claes als Mol spreekt is dat hij netjes bij de groep meldt dat hij die man alleen heeft achtergelaten, met het risico dat iemand alsnog bij het bord gaat staan. Dat zou een Mol misschien niet zo gauw doen als dit een bewuste actie was.


Dan hebben we Nathan die, zoals te verwachten was, bomvol energie en enthousiasme de mensen overtuigt om foto's te nemen en hun telefoons in te leveren. Hij lijkt heel fanatiek. Maar het valt op dat hij vooral voor relatief kleine bedragen lijkt te spelen. En in vorige jaren hebben we wel vaker gezien dat de Mol in het begin geld binnenhaalt om vertrouwen te winnen. Heeft Nathan als Mol dezelfde tactiek?


Buddy en Johan gaan halverwege de opdracht bij het bord staan. Buddy wil dat vooral doen om te plek waar het geld verdiend wordt in de gaten te houden. Maar het enige dat hij ziet is Johan die een beetje het publiek aan het entertainen is. Oftewel: Johan draagt niets bij aan de opdracht. Dat zou een tactiek van de Mol kunnen zijn, maar dat lijkt me niet. Want ook hier geldt: je speelt jezelf te veel in de kijker. De Mol zou eerder doen alsof hij keihard zijn best doet terwijl hij niets uitvoert dan dat hij daadwerkelijk heel duidelijk niets uitvoert.


Buddy geeft in de tussentijd goede, duidelijke instructies over welke helften van biljetten nog gevonden moeten worden. En zijn medekandidaten volgen die op. Maar ook verderop op de markt gaat het weer mis. Zo besteedt Miljuschka een hoop tijd aan het beantwoorden van vragen van een nieuwsgierige man. Leonie en Anita sporen een mevrouw aan om meerdere foto's te maken van een tablet. Iets dat Rik nadrukkelijk heeft verboden bij de opdrachtuitleg. Jaike heeft dat door en benoemt dit ook. Maar Leonie wuift dat weg en Jaike gaat er maar gewoon in mee. Een fout die aan het einde van de opdracht een hoop geld kost.


Uiteindelijk hangt het bord vol met telefoons. Maar doordat er meerdere foto's zijn gemaakt met dezelfde telefoons, verklaart Rik een hoop geldcombinaties ongeldig. Het levert de pot slechts €150,- op. En ik denk dat de Mol daar amper iets voor heeft hoeven doen. Johan wordt verkozen tot penningmeester. Een rol die hij graag aan wilde nemen om de verdenkingen zijn kant op te sturen.


Na deze opdracht is het tijd voor lunch. En hier komt de eerste opdracht toch weer ter sprake. Rob gooit op dat hij een joker heeft verdiend. Onzin natuurlijk, want hij heeft een zwarte vrijstelling in zijn (tuin)broekzak. Maar, zo zegt hij, hij wil weten of hij die veilig in kan zetten of dat er een zwarte vrijstelling in het spel is. Wat hij natuurlijk niet weet is dat er, naast de zijne, nog drie in het spel zijn en zes groene vrijstellingen. Echt een resultaat levert zijn vraag niet op.


Opdracht 3 - Parkeertarief

Voor de derde opdracht worden de kandidaten in duo's opgesloten in het ruim van vijf vrachtwagens. In die vrachtwagens zijn kleine escape rooms gebouwd waar ze uit moeten ontsnappen. Vervolgens moeten de vrachtwagens naar een parkeervak worden gereden om daar het bedrag €2.100,- te vormen met de tekens op de voorkant van de wagens.


Laten we de gebeurtenissen van alle vrachtwagens een voor een langsgaan. Om te beginnen met Miljuschka en Nathan. Zij zitten opgesloten in een vrachtwagen met vier grijpmachines. Die machines zitten vol met knuffels, waaronder knuffels in de vorm van mollen. Ze krijgen ook een zak muntjes om de machines te bedienen. Iets dat Miljuschka meteen uitprobeert. Ze heeft een molletje te pakken en ziet als snel dat dit gewoon een knuffel is en meer niet.


Maar eigenlijk doet Miljuschka vanaf dit moment alles goed. Ze ziet al vrij snel dat in alle machines een bepaald aantal molletjes zit en bedenkt dat dat de code van de deur zou kunnen zijn. Uiteindelijk vinden ze de code en voeren hem in, wat tot hun bevrijding leidt. Ze verrijden gauw hun vrachtwagen. Halverwege ziet Miljuschka dat de andere vrachtwagens een getal op de voorkant hebben staan. Ze laat Nathan stoppen zodat ze kan kijken naar wat er op hun vrachtwagen staat. Het is een €-teken. Dat betekent dat zij op parkeerplaats 5 moeten gaan staan. Nathan lijkt hier nog wat verwarring te scheppen, maar uiteindelijk parkeren zij de vrachtwagen netjes op de juiste plaats.


Dan gaan we naar Jaike en Johan. Zij moeten met buizen het water uit een vat naar een koker begeleiden, zodat die gevuld wordt en er een sleutel boven komt drijven. Dit gaat eigenlijk vrij voorspoedig. Maar dit is denk ik ook niet zo'n hele lastige opdracht. Ze ontsnappen en rijden hun wagen naar parkeerplaats 3. Maar pas dan komt Johan er achter dat er een 4 op hun sleutelhanger staat. Zij hebben namelijk een 2 op hun vrachtwagen staan. Door deze actie kan er nog maar maximaal €1.200,- worden verdiend in plaats van €2.100,-. En ook hier geldt: Jaike merkt een fout op, maar laat het gebeuren.


De vrachtagens op hun plek

Buddy en Anita staan in een lege vrachtwagen. Hun opdracht is om simpelweg de sleutel te zoeken. Anita zegt letterlijk ieder hoekje en gaatje te hebben afgespeurd. En omdat zij de eerste afvaller is, geloven we haar op haar woord. Maar alsnog duurt het heel lang voordat Buddy de sleutel vindt in een hoekje. Nou zou het natuurlijk kunnen zijn dat Buddy die sleutel al die tijd al in zijn zak had zitten. Een vrij klassieke Molactie. Maar waarom zou hij dat doen als hij uiteindelijk toch besluit om de sleutel tevoorschijn te halen? Het resulteert alleen maar in wederom een extra risico om ontdekt te worden als Mol.


Wat er nog wel voor te zeggen valt is dat Buddy van slechts twee vrachtwagens de motor heeft horen starten. Misschien dat hij er daarom voor heeft gekozen de sleutel te "vinden" en daarmee de goede kandidaat te lijken. De vrachtwagen wordt in het juiste vak geparkeerd.


Overigens vond ik het ook verdacht dat Buddy meteen doorhad dat hij op de voorkant van zijn vrachtwagen moest kijken, terwijl de andere kandidaten dat niet leken te weten. Maar het zou ook kunnen dat hij dit de andere kandidaten heeft horen zeggen.


Leonie en Rob zitten in een vrachtwagen met een aantal drukknoppen die zij tegelijkertijd in moeten drukken. Een onmogelijke opgave. En daarom hebben ze een aantal stukken hout, spijkers, schroeven, een hamer en een boor gekregen. Rob bedenkt al snel dat het de bedoeling is om alle knoppen in te drukken en daarvoor de hulpmiddelen te gebruiken. Maar al snel blijkt dat zowel hij als Leonie geen klussers zijn.


Leonie probeert een schroef in een plank te timmeren en ook Rob geeft toe er niets van te bakken. Hij heeft bedacht een soort stoel nodig te hebben, zodat hij zijn beide benen kan gebruiken om knoppen in te drukken. Het resulteert in een wankel ding dat je onmogelijk een stoel kunt noemen die ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede te laag is. Het duo geraakt niet buiten de vrachtwagen.


En ook Tina en Claes lukt het niet om uit hun wagen te ontsnappen. Zij zitten opgesloten in een ruimte die volhangt met foto's uit eerdere seizoenen van Wie is de Mol?. Hier moeten ze bepaalde foto's van de muur halen om vervolgens een code te kunnen lezen. Zo moeten onder andere alle groepsfoto's weggehaald worden en alle foto's van presentatoren.


Maar Tina en Claes zijn duidelijk geen Molloten, want ze houden veel te veel foto's over. Het lukt ze niet om een code te vinden en Tina voert op de gok maar wat in. Het levert een rood scherm op, wat betekent dat de opdracht voor hun is afgelopen.


Al met al levert de opdracht alsnog €20,- op. Wel toepasselijk voor het twintigste seizoen.


De test wordt gemaakt en het is Anita die het spel moet verlaten. En hier wil ik graag even een kleine opmerking maken. Het valt me namelijk op dat we van haar te horen krijgen wie ze verdenkt: Miljuschka, Tina en Rob. Normaal horen we van de eerste afvallers niet wie ze verdenken. Maar als je kijkt naar vorige seizoenen hoorde je het soms wel, maar dan blijkt achteraf vaak dat de Mol daar toch tussen heeft gezeten. Een truc van de makers om ons weg te leiden van de Mol?


Wie is de Mol?

Maar wie is dan toch die Mol? Met nog negen verdachten over lijkt het onmogelijk om er al een aan te wijzen. Maar ik zal toch een poging doen. En helaas is die vooral op onderbuikgevoel gebaseerd. De afgelopen twee jaar had ik de Mol voor het seizoen begon goed geraden, maar ben ik er tijdens de uitzendingen vanaf gestapt. Dus dit jaar wil ik wat meer naar m'n gevoel luisteren. En dat schreeuwt vanaf het begin al dat het Rob is. Gewoon zomaar.


Maar om toch niet volledig in een tunnel te schieten, ga ik de rest nog even af. Miljuschka verdenk ik op het moment eigenlijk niet. Zij deed vrijwel alles goed tijdens de opdrachten en leek niet actief bij te dragen aan het mislukken ervan. Wat ik wel interessant vind is dat zij bij de test zegt dat ze het gevoel heeft dat Nathan niet te vertrouwen is. Als je bedenkt dat zij is opgegroeid met de familie Holleeder, kan ik me voorstellen dat zij een zesde zintuig heeft ontwikkeld voor wie ze kan vertrouwen en wie niet. Een eigenschap die Sinan Can vorig jaar ook zei te bezitten, omdat hij vaak afreist naar oorlogsgebied. En hij had Merel ook heel snel door als Mol.


En daar komt ook nog eens bij dat Nathan voor weinig geld gespeeld heeft en verwarring heeft gezaaid. Dus misschien is deze enthousiaste voetballer wel minder betrouwbaar dan hij lijkt. Johan daarentegen lijkt sowieso al onbetrouwbaar omdat hij zo weinig deed bij de telefoonopdracht. Maar zoals ik al zei, vind ik hem daardoor juist minder verdacht. Buddy zou op zich best de Mol kunnen zijn, vanwege zijn actie met de sleutel. Maar iets zegt me dat hij het ook niet is.


Leonie vind ik wel verdacht. Ze doet heel fanatiek, maar stuurt vervolgens wel aan om de regels van de telefoonopdracht te breken. En erg behulpzaam is ze ook niet bij het in elkaar timmeren van een stoel. Zij zou heel goed de Mol kunnen zijn. Wat ik dan ook best typisch vind is dat zij bij de executie niet als eerste haar scherm wil zien, maar wel als tweede. Dan lijkt ze misschien wat meer een kandidaat, zonder op te vallen door als eerste te gaan.


Tina is een beetje een geval apart. Zij lijkt waarschijnlijk heel verdacht, maar ik denk dat ze daar op aanstuurt. Ik denk dat zij het leuker vindt om een soort hulp-Mol te zijn dan om de pot echt te spekken. Jaike zou een redelijk passieve Mol kunnen zijn. Maar haar tactiek zou dan vooral bestaan uit anderen fouten laten maken en dan vervolgens kunnen zeggen dat zij doorhad dat dat fout was. Ze heeft mij nog niet overtuigd als mogelijke Mol. Claes, ten slotte, is tot nu toe nogal op de achtergrond gebleven. Dat zou hem misschien heel verdacht kunnen maken. Het is voor mij in ieder geval reden om hem nog niet af te schrijven.


Overigens lijkt het me in deze fase van het spel sowieso niet slim om ook maar iemand echt af te schrijven, dus dat zal ik ook niet doen. Maar ik heb mijn pijlen voor nu vooral gericht op Rob, Leonie en Nathan.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page