top of page

RECAP 2: Ik blijf maar bevestiging zien voor mijn Mol


Groepsfoto aflevering 2

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 2


RECAP - Aflevering 2 is een feit en we hebben nog maar acht verdachten over. Maar zijn er mensen die we van die lijst af kunnen strepen? Of blijven we nog steeds met acht Mollen zitten? Laten we de aflevering eens even grondig onder de loep nemen.


Voor we beginnen wil ik even een kleine disclaimer toevoegen. Ik zit in een enorme tunnel (zoals het een goed Tunnelvisie-redacteur betaamt). Je zult dus misschien merken dat ik qua mogelijke Molacties wat meer gericht ben op één kandidaat. Maar voor de volledigheid zal ik zo neutraal mogelijk alle acties langsgaan. Dan kunnen mensen in andere tunnels zich ook nog wat verder ingraven.


We beginnen aflevering 2 met de groep die nog napraat over het inzetten van de zwarte vrijstelling. Leonie blijkt te hebben verteld dat zij die heeft ingezet. Jaike, die ook er ook een heeft ingezet, heeft hier dus niet meer voor uit hoeven komen. Het nieuws dat Leonie tegen Johan gelogen heeft, slaat bij hem behoorlijk hard in. Hij geloofde haar namelijk echt toen zij hem vertelde alleen een spreuk in haar kistje te hebben gevonden. Is Johan nou echt zo naïef?


Opdracht 1 - Kleurwerk

Dan gaat het spel weer verder. De eerste opdracht wordt gespeeld langs de Yellow River, op en rondom een prachtige stuwdam. De kandidaten moeten in groepjes van twee of drie personen vier kleuren vuurwerk afsteken. Dit doen ze door binnen dertig minuten kabeltjes in een kastje op de juiste manier aan te sluiten. Dit levert €500,- per kleur op. Daarnaast kunnen ze nog eens €500,- verdienen als alle kastjes binnen de tijd met lange kabels op elkaar worden aangesloten.


Het is dus een technische opdracht. Iets waar Leonie al meteen een paniekaanval door zegt te krijgen. Nergens voor nodig, want er ligt een vrij helder stappenplan naast de kastjes. De opdracht is duidelijk ontworpen om het vuurwerk af te laten gaan. Het zou tv-technisch natuurlijk ook zonde zijn om dat spektakel niet te kunnen laten zien. Maar dit is nou eenmaal Wie is de Mol?, dus zelfs de makkelijkste opdracht kan nog verprutst worden.


We leren aan het einde namelijk dat al het vuurwerk afgaat, behalve bij Nathan, Miljuschka en Leonie, die het groene vuurwerk moeten aansluiten. Heel raar is dat niet, want de focus lijkt daar ook meer te liggen op het met elkaar verbinden van alle kastjes. Vooral Miljuschka wil hier meteen mee aan de slag. Op zichzelf geen slechte keuze, want met z'n drieën aan zo'n kastje prutsen is niet slim.

Leonie bij het kastje

Het enige probleem is dat als ze dat zegt, Nathan Leonie gelijk achterlaat bij het kastje om Miljuschka te helpen met de kabels. En dat terwijl Leonie hier het minste inzicht in lijkt te hebben. Miljuschka denkt dat de kabels uiteindelijk samen moeten komen op de dam en Nathan sprint er meteen vandoor met twee dikke trossen van snoer. Maar had hij niet beter eerst heen en weer kunnen rennen of de kabels wel echt die kant op moesten voor hij al dat gewicht mee ging zeulen? En waarom moesten die kabels eigenlijk daar heen? Je kunt toch ook beginnen vanaf het kastje?


Uiteindelijk vindt Nathan wel degelijk de verbinding op de dam en samen met Miljuschka begint hij een verbinding aan te leggen. Leonie komt er maar niet uit met haar kastje en vraagt Nathan om hulp. Miljuschka zegt dat Nathan beter kan helpen met de kabels. Maar, zoals Nathan haar correct verbetert, dat is niets waard als het kastje niet klopt. Miljuschka wijst vervolgens een fout aan die Leonie en Nathan niet gezien hebben. Maar zelfs daarna blijkt het kastje verkeerd ze zijn opgelost. Het groene vuurwerk gaat niet af.


De andere kastjes worden wel juist in elkaar geschroefd. Het zou dus logisch lijken dat de Mol in het trio heeft gezeten. Maar het zou natuurlijk ook heel goed kunnen dat de Mol geen kans heeft gehad om te saboteren. Zo werd Rob door Claes volledig buitenspel gezet. Uiteindelijk heeft Claes in zijn eentje dat kastje in elkaar gezet, terwijl Rob nog een paar mislukte pogingen doet om kabels te strippen of de schroevendraaier over te nemen.


Uiteindelijk klopt het kastje en beginnen de heren aan het uitrollen van de kabels. Nogal besluiteloos trekken ze de kabels een bepaalde weg in. Maar later leren we dat ze weg van de dam lopen, wat waarschijnlijk de verkeerde richting is. Het duo komt hier achter door Rob, die vooruit is gelopen om te kijken of hij iemand tegenkwam. Maar hoe dat gemonteerd is, is nogal opvallend. We zien Rob wegrennen en vervolgens zien we een shot van het terrein en horen we Rob daar een paar keer 'Hallo?' overheen roepen. Maar we zien hem niet in beeld. Dit zou natuurlijk een mooie verhulling kunnen zijn van een Molactie waarbij Rob op zijn dooie gemakje over dat terrein slentert om tijd te rekken.


Uiteindelijk besluiten Rob en Claes de andere kant op te gaan en daar komen ze, met nog een paar seconden op de klok, Jaike en Buddy tegen. Het lukt niet om binnen de tijd de kabels aan te sluiten. Bij dit laatste duo is overigens vrij weinig verdachts gebeurd. Het viel alleen wel op dat Jaike en Buddy heel open naar elkaar toe waren over hun verdenkingen, terwijl ze geen bondgenootschap met elkaar hebben. Het is mij niet helemaal duidelijk waar dit vandaan kwam. Ook Johan en Tina hebben weinig noemenswaardigs gedaan, op wat licht gestuntel na.


Er worden drie kleuren vuurwerk afgestoken en er wordt €1.500,- verdiend voor de pot. Een overwinning die gevierd wordt door van kamergenoot te wisselen. Buddy en Miljuschka hebben namelijk besloten om niet meer elkaars kamergenoot te zijn, zodat ze informatie kunnen inwinnen over andere kandidaten. En zo komt Buddy bij Johan op de kamer terecht en Miljuschka bij Leonie.


Opdracht 2 - Afhaalchinees

Voor de tweede opdracht komt Rik de kandidaten opzoeken in het hotel. Hij legt uit dat er vijf taxi's klaar staan om ze naar vijf punten met geld te brengen. Dat geld moet naar een eindpunt gebracht worden, waar Rik de kandidaten weer zal opwachten. Hier hebben ze anderhalf uur de tijd. Maar iedere kandidaat die niet op tijd het eindpunt bereikt kost de pot €100,-.


Laten we dan maar gelijk de uitkomst van deze opdracht erbij halen: alle duo's komen op tijd aan bij Rik, maar niemand vindt geld. Alleen Tina, die in haar eentje was, komt niet op tijd aan op het eindpunt. Maar omdat zij deze aflevering afviel, hoeven we haar niet meer te bespreken.


We beginnen bij Rob en Nathan. Opvallend is hoe snel Rob al een hulplijn wil inschakelen. Want, zo blijkt later, de kandidaten kunnen bellen met Chinese afhaalrestaurants in Nederland. Bij aanvang weten de kandidaten dat nog niet, maar de Mol natuurlijk wel. Het zou dus heel goed kunnen dat die zo snel mogelijk wil bellen om chaos te veroorzaken. Want dat is wat die hulplijnen deden.

Rob en Nathan in de taxi

Rob roept dus al snel dat de route beschrijven aan een Chinees sprekende taxi-chauffeur onmogelijk is en hoe lastig de opdracht is. Hij wil meteen een hulplijn bellen. Nathan is daar wat terughoudender in. Maar uiteindelijk wordt er toch vrij snel gebeld. Dat er uiteindelijk wordt opgenomen door een afhaalrestaurant en het daaropvolgende gesprek tussen de restaurantmedewerker en de taxi-chauffeur leverde zo veel hilariteit op dat er een hoop tijd verloren gaat.


Vooral Rob lijkt er weinig moeite voor te doen om de slappe lach te stoppen en serieus op zoek te gaan naar het geld. Nathan doet nog een poging, maar ook dat mislukt. Uiteindelijk wordt besloten om het geld te laten voor wat het is en naar het eindpunt te rijden. Hier komen ze met nog ruim twaalf minuten op de klok aan zonder geld.


Ook bij Buddy en Leonie gebeurt er iets opvallends. Leonie geeft de teugels namelijk volledig uit handen en laat Buddy alle beslissingen nemen. Dit zou een Molactie kunnen zijn, omdat ze zo alle verantwoordelijkheid van zich af kan schuiven. Maar het zou ook wel een erg passieve actie zijn. En het helpt ook niet, want met Buddy's aanwijzingen wordt het geld ook niet gevonden.


Uiteindelijk moet het duo bepalen of het gebouw waar ze langs rijden een bibliotheek is. Ze stappen uit om het te checken. Maar in plaats van het gebouw binnen te gaan, gaan ze op straat rondvragen of dat gebouw nou een bibliotheek is of niet. Bijzonder. Uiteindelijk beslist Buddy dat ze maar beter de schade kunnen beperken en naar Rik moeten gaan.


Dan Johan en Miljuschka. Johan laat zich weer van zijn naïeve kant zien en wijst op een gezellig grasveldje. Maar dat hoeft hij bij Miljuschka niet te doen. Zij zegt dat hij zich weer op de weg moet focussen. Ook zij bellen een hulplijn. Maar veel hulp krijgen ze daar niet van. Johan zou nog wat tijd gerekt kunnen hebben door een tandartspraktijk binnen te lopen om te checken of het een apotheek is, maar dit lijkt niet veel tijd te kosten. Johan is uiteindelijk degene die voorstelt om naar het eindpunt te rijden.


En dan tot slot Claes en Jaike. Het meest opvallende hier is dat Claes vrijwel meteen wil uittesten wat de hulplijnen zijn. Dat vind ik geen gekke gedachte. Je wilt toch inventariseren wat de opdracht precies inhoudt. Bij het eerste restaurant dat ze bellen wordt er opgenomen door een nogal onverstaanbare medewerker. Het duo besluit dan ook snel dat bellen zinloos is. Uiteindelijk kunnen ook zij het geld niet vinden.


Er wordt geen geld verdiend. Er gaat wel "maar" €100,- verloren door Tina. En dat is een overwinning waar Rob een applausje voor inzet.


Opdracht 3 - Wereldbeeld

Dan de laatste opdracht van de aflevering. In een park liggen zes kaarten van continenten die binnen 45 minuten van plek gewisseld moeten worden. Hiervoor krijgen de kandidaten vier gemotoriseerde karren en een control room tot hun beschikking. Johan roept meteen dat hij met Leonie de control room in wil. Een beslissing die de andere kandidaten, om welke onverklaarbare reden dan ook, steunen.

Leonie en Johan in de control room

De control room blijkt te bestaan uit de beelden van alle bewakingscamera's in het park en een plattegrond. En vanaf het moment dat Leonie en Johan in de ruimte aankomen duurt het niet lang tot de chaos intreedt. Het blijkt al snel dat Leonie ook hier weer alles uit handen geeft en gewoon doet wat Johan haar vertelt. Zou een Mol dat bij iedere opdracht doen? Ik zou het wel erg lui vinden.


Ik vraag me sowieso af of de Mol wel in de control room zou willen zitten. De invloed vanuit die kamer blijkt vrij beperkt en de kandidaten die op deze positie zitten liggen meteen onder een vergrootglas. Ik denk dat de Mol liever door het park zou rijden.


In het begin lijkt er nog iets van structuur te zijn. Maar vanaf het moment dat Leonie zegt dat alle kandidaten rond mogen beginnen rijden om puzzelstukken te zoeken is de opdracht eigenlijk al verloren. Het is heel typisch in dit programma: meteen actie ondernemen zonder eerst na te denken. Ik denk dat de opdracht alleen kans van slagen had als Johan en Leonie eerst in kaart gebracht hadden waar de kandidaten en de puzzelstukken zijn en dan pas de kandidaten gericht op pad hadden gestuurd. Dan laat je iedereen maar even wachten tot je alles op orde hebt, maar dan komt er ten minste wel weer eens geld in de pot.


Maar goed, de kandidaten gaan op eigen houtje op pad en al snel vinden Miljuschka en Claes de eerste kaart: Australië. Johan en Leonie geven door dat die op de plaats van Zuid-Amerika moet. En dus wordt Zuid-Amerika opgezocht. Die wordt al snel gevonden door Nathan en Tina. Miljuschka en Claes rijden hier toevallig bij, dus de kaarten worden meteen omgewisseld. Nathan en Tina nemen de kaart van Zuid-Amerika mee, die op de plaats van Europa moet komen.


Buddy ziet de kaart van Azië liggen en hij en Rob laden hem in hun karretje. Miljuschka en Claes vinden de kaart van Europa en roepen Nathan en Tina op om hun kant op te komen. Maar in plaats van te wachten, rijden ze weg. Even later keren ze wel weer om, waardoor Claes en Tina het tweetal kan vinden en de kaart van Zuid-Amerika toch op de juiste plek terecht komt. De kaart van Europa wordt ingeladen.


En voor wie zich afvraagt wat Jaike nou al die tijd aan het doen is: helemaal niets. Zij wordt via de portofoon volledig genegeerd door Leonie en weet dus niet wat ze moet doen. Nou kan het natuurlijk ook zijn dat de Mol alle aanwijzingen aan Jaike wegdrukt met de portofoon. Dus het is misschien handig om te kijken wie allemaal een portofoon hebben. Dit zijn Leonie in de control room, Jaike zelf, Rob, Miljuschka en Tina (maar Tina is niet de Mol). Deze mensen hebben een hoop macht. En ik verwacht dan ook dat de kans groot is dat de Mol hier tussen zit. Overigens is het wel bijzonder dat Jaike besluit om niets te doen, aangezien de andere kandidaten wel gewoon rondjes rijden. Het is wel de meest gestructureerde aanpak, maar in dit geval al niet meer de beste.


Uiteindelijk liggen alleen Australië en Zuid-Amerika goed. Dat is niet genoeg en dus wordt er geen geld verdiend.


Voor wie trouwens benieuwd is naar de oplossing van de opdracht: Australië moest op de plek van Zuid-Amerika. Zuid-Amerika op de plek van Europa. Europa op de plek van Azië. Azië op de plek van Afrika. Afrika op de plek van Noord-Amerika. En Noord-Amerika op de plek van Australië. De instructies die Johan en Leonie hierover hebben gegeven kloppen dus.


Wie is de Mol?

Dan gaan we weer kijken wie nou de Mol is. Zoals gezegd zit ik zelf al in een flinke tunnel. En die tunnel leidt naar Rob. Hij lijkt vrij subtiel de boel te saboteren, zonder te aanwezig te zijn. Hij doet eigenlijk alles wat ik van een Mol bij deze opdrachten zou verwachten. En daarnaast zijn er ook verborgen aanwijzingen zijn kant op te vinden die ik wel plausibel vind. Maar dat is iets voor het artikel van morgen.


Op de tweede plaats staat Nathan. Hij wordt door de groep minder vertrouwd dan je zou verwachten voor zo'n gezellig en vrolijk iemand. En ook hij doet gekke dingen. En wederom blijven zijn potentiële Molacties redelijk op de achtergrond.


En de rest van de groep zie ik al bijna niet meer als potentiële Mollen. Miljuschka heeft zich in deze aflevering wel weer verdachter gemaakt door de opdracht op de dam. Maar vaak is zij wel de drijvende kracht waardoor een opdracht slaagt of meer kans van slagen heeft. Dus ik denk eerder dat zij een gehaaide kandidaat is en geen Mol.


Johan is ook nog wel verdacht, maar ik geloof zijn naïviteit. Ik denk oprecht dat deze arme man meedoet voor de gezelligheid en om leuk om zich heen te kijken. Maar misschien zien we in aflevering 10 wel dat dit allemaal gespeeld was.


Leonie zou ik een te passieve Mol vinden. Ze laat anderen te veel de leiding nemen. Dit kan een tactiek zijn als Mol, zodat andere mensen de fouten maken, maar ze zet zichzelf hiermee wel erg buitenspel. Daarnaast wijst de montage te veel haar kant op. Als na aflevering 2 de meerderheid van de app-spelers de Mol al verdenkt, dan gaat er iets fout.


Bij Jaike zie ik tot nu toe weinig verdachts waardoor ik haar als Mol zie. Ze neemt amper deel aan de opdracht met de wereldkaarten en doet vrijwel geen dingen die ik van een Mol zou verwachten. Ik durf een voorzichtige streep door haar naam te zetten.


Buddy zou een te logische keuze zijn om de Mol te zijn. En dus kan ik het me niet voorstellen dat de makers voor hem hebben gekozen. Daarnaast heeft hij zich voor mij in aflevering 1 al bewezen als kandidaat door te liegen over welke poort hij gekozen had tijdens de eerste opdracht. Dus ook door zijn naam gaat een voorzichtige streep.


Claes is denk ik ook niet de Mol. Hij verdient eigenhandig €500,- door in zijn eentje het kastje op de dam op te lossen en maakt geen gebruik van de chaos die een hulplijn in de taxi zou kunnen opleveren. Het enige dat een beetje knaagt is dat iemand ontdekt heeft dat er in de vrachtwagen van hem en Tina in aflevering 1 foto's van plaats verwisseld zijn, waardoor de code waarschijnlijk onmogelijk te vinden was. En aangezien we weten dat Tina niet de Mol is, zou het zomaar een slimme Molactie van hem kunnen zijn. Ik hou hem nog in de gaten.


Kortom, mijn verdachten zijn Rob, met Nathan op de tweede plaats. Miljuschka en Claes hou ik ook nog in de gaten. Maar voorlopig bevalt het me nog wel in mijn tunnel.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page