top of page

Follow the Money - Aflevering 1 en 2


Een half geldbiljet

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 1

We zijn weer van start gegaan. Ook dit jaar gaan we kijken of we de Mol kunnen ontmaskeren door te kijken naar wie het minste geld in de pot brengt. Maar kan dat wel, als er nog maar zó weinig in de pot zit?


AFLEVERING 1

Opdracht 1 - Kleurwerk

Bij deze opdracht is er geen geld voor de pot te verdienen.


Opdracht 2 - Beltegoed

Dit is de eerste opdracht waar de kandidaten geld kunnen verdienen. In totaal €2.500,-.


Om het geld te verdienen moeten de kandidaten foto's maken van halve geldbiljetten die zichtbaar zijn op tablets. Deze tablets zijn verspreid over de markt en elke tablet heeft een andere slideshow aan halve biljetten. Belangrijke punten bij dit spel: Rik heeft geen camera's, dus moeten de kandidaten de telefoons van omstanders gebruiken. Per telefoon mag er maar één foto gemaakt worden. De kandidaten krijgen twintig minuten de tijd.


Als het spel van start gaat heerst er eigenlijk al gelijk chaos bij de kandidaten. Ze gaan allemaal in groepjes uiteen. Johan wil eerst even rondkijken, samen met Cleas. Jaike, Anita en Rob gaan de andere kant op. Nathan en Leonie nemen gelijk een Chinees mee naar een van de tablets. Ook bij Cleas en Miljuschka wordt er een foto gemaakt. Cleas brengt de telefoon naar het grote rek, waar alle telefoons verzameld moeten worden. Zo kunnen ze van de halve biljetten weer hele maken. Cleas hangt de telefoon op en loopt dan vervolgens weer weg. De Chinese man zou in theorie zijn telefoon er zo weer vanaf kunnen pakken en weg kunnen gaan.


Eigenlijk is iedereen lekker bezig om de mensen van de markt naar de tablets te krijgen. Als er steeds meer telefoons op het bord komen, blijft Buddy bij de telefoons en geeft aanwijzingen over welke biljetten ze nog missen. Een rechter-€250,- en een rechter-€50,-.


Er wordt een verkeerde foto gemaakt

Ondertussen ontstaat bij Jaike, Anita en Leonie verwarring over de regels. De Chinese mevrouw die bij hun staat maakt een foto van een verkeerd biljet. Anita oppert gelijk om er nog één te maken. Jaike gaat er tegenin, maar omdat Leonie vertelt dat ze maar één foto gebruiken, stemt Jaike er toch mee in om meerdere foto's met één telefoon te maken. Iets wat niet mocht. Nathan begrijpt het beter. Hij gebruikt bij één tablet twee telefoons en levert op die manier bij Buddy een heel biljet van €50,- aan.


In de laatste paar minuten gaat de hele groep opzoek naar de rechterhelft van €250,-. Als ze merken dat het niet gaat lukken, maakt Miljuschka op de valreep een foto van €100,- die ze net te laat aflevert bij Buddy.


Eindstand van deze opdracht: €150,-. Een hoop bedragen worden immers afgekeurd, omdat er meerdere foto's met één telefoon zijn gemaakt.


Na de opdracht moet er een penningmeester worden gekozen. Cleas, Rob, Miljuschka en Anita willen het penningmeesterschap niet. Nathan, Buddy en Jaike hoor je niet en Tina en Johan willen wel graag de pot beheren. Door een spelletje steen-papier-schaar wordt bepaald dat Johan de penningmeester wordt.


Opdracht 3 - Parkeertarief

De opdracht is simpel: ontsnap uit de vrachtwagen en zet de vrachtwagen in het juiste parkeervak. Als de kandidaten dat lukt binnen twintig minuten, kunnen ze €2.100,- verdienen.


Ze worden in duo's opgesloten:

Leonie en Rob. Zij moeten ervoor zorgen dat alle rode knoppen in hun wagen tegelijk worden ingedrukt.

Tina en Cleas. Ze zitten in een wagen vol met foto's en aan de hand van aanwijzingen moeten ze foto's van de muur halen. Als ze dat goed doen, zal er een viercijferige code ontstaan.

Jaike en Johan. Ze moeten ervoor zorgen dat het water uit een jerrycan in een buis komt. Op die manier komt een badeendje met de sleutel naar boven en kunnen ze zich bevrijden.

MIljuschka en Nathan. Zij staan bij allemaal grijpmachines. In de machines zitten mollenknuffels. Die geven een viercijferige code weer.

Anita en Buddy. Zij zitten in een lege vrachtwagen en moeten op zoek naar de sleutel.


Miljuschka en Nathan zijn het eerste duo dat zich bevrijdt uit de vrachtwagen. Miljuschka gaat als eerste aan de slag met de grijpautomaten. Ze gooit er een muntje in en haalt uit het eerste automaat een mol. Door deze te onderzoeken komen ze erachter dat de mollen die in het automaat zitten niks verbergen. Bij Miljuschka valt het kwartje en heeft door dat het aantal mollen per automaat de code is. En dat is 1989. Ze bevrijden zichzelf en gaan gelijk in de wagen zitten om weg te rijden. Dan ziet Miljuschka op de andere wagens getallen staan en gaat kijken wat er op hun eigen vrachtwagen staat. Daar staat een €-teken op. Zij zijn het begin van de reeks en moeten op parkeerplaats 5 staan.


Terwijl het eerste duo zich heeft bevrijdt, gaat het bij Jaike en Johan zijn gangetje. Ze maken de buis die ze nodig hebben om het water van de ene plek naar de andere te brengen, het eendje komt boven drijven en ze bevrijden zichzelf. Jaike wil rondkijken, maar kijkt niet goed. Ze stappen in en rijden weg. Als Johan zegt dat hij niet weet waar hij moet staan, zegt Jaike: "Zet hem maar gewoon neer". Zij zitten in de vrachtwagen met de twee erop. Zij zouden dus op parkeerplaats nummer 4 moeten staan. Ze belanden op nummer 3. Johan heeft de motor nog niet uitgezet en ziet aan zijn autosleutel een hanger met nummer 3 erop. Het hoogste bedrag dat ze nu nog kunnen halen is €1.200,-.


Maar dat bedrag van €1.200,- is nog heel ver weg. We zien dat bij Leonie en Rob het niet echt wil vlotten. Tina en Cleas zijn verschillende foto's van de muur aan het trekken en bij Anita en Buddy gebeurt er ook niet veel.


Leonie en Rob lijken wel Buurman en Buurman. Want wat heeft een stoel nou precies voor een nut, Rob? Maak eerder een verlengstuk van je armen of benen om zo de knoppen in te kunnen drukken. En Leonie, een schroef met een hamer in het hout slaan werkt ook niet, hè? Zij zijn bijna de gehele tijd bezig met het maken van een bouwwerk dat geen nut heeft. Zij blijven helaas ook vastzitten.


Wat er nou precies misgaat bij Tina en Cleas is mij niet helemaal duidelijk. Ze krijgen duidelijke aanwijzingen over welke foto's ze weg moeten halen. Namelijk de foto's met oud-presentatoren, groepsfoto's, jokers, opdrachten op water en foto's van de test. Het zou moeten lukken binnen 20 minuten. Dus zijn ze misschien te langzaam aan het zoeken en laten ze zo veel foto's hangen. Uiteindelijk gaan ze maar gokken en typt Tina de code 2198 in. Ze krijgen een rood scherm en het houdt voor hun op.

€20,- in de pot

Gelukkig voor de pot bevrijden Anita en Buddy zichzelf nog. Na lang zoeken in een lege ruimte, komt Buddy ineens de sleutel tegen die ze nodig hebben om uit de vrachtwagen te komen. Als ze eruit zijn, gaan ze gelijk voorin zitten en scheuren op volle snelheid naar de parkeerplaatsen. Ze hebben een 0 op hun vrachtwagen staan, dus het maakt niet heel veel uit of ze op parkeerplaats 1 of 2 gaan staan. Omdat de autosleutel een bordje heeft met een 1, gaan ze op die plek staan. En omdat zij nog binnen de tijd op die plek gaan staan, komt er, in plaats van €2.500,- toch nog €20,- in de pot.


De eindstand na de eerste aflevering is een magere €170,-. De kandidaten zijn er niet heel blij mee, maar de Mol waarschijnlijk wel. Want na de eerste aflevering had er al €4.600,- in de pot kunnen zitten.


AFLEVERING 2

Opdracht 1 - Kleurwerk

We beginnen met een knaller. De kandidaten moeten er voor zorgen dat er kleurkanonnen af gaan. Ze krijgen de opdracht om in vier teams de kanonnen klaar te maken en ze moeten deze kanonnen met elkaar verbinden. Als het de kandidaten lukt om alle kanonnen schietklaar te maken, verdienen ze €500,- per kanon dat afgaat. Lukt het ze ook nog om de kanonnen met elkaar te verbinden, krijgen ze €500,- extra. In totaal kunnen ze dus €2.500,- verdienen. Ze krijgen een half uur.


De teams zijn als volgt: Miljuschka, Nathan en Leonie hebben het groene kanon. Jaike en Buddy zijn verantwoordelijk voor het gele kanon. Rob en Cleas beheren het rode kanon. Tina en Johan moeten het blauwe kanon schietklaar maken.


Als de opdracht begint, lijkt er lichte paniek bij Johan en Tina. Ze weten ook nog niet zo goed wat ze moeten doen en zijn met twee dingen tegelijk bezig. Ze zijn bezig om het kanon aan te sluiten en tegelijkertijd zijn ze aan het bedenken hoe ze alle vier de kanonnen aan elkaar gaan verbinden. De kabel naar beneden gooien lijkt mij niet zo een goed plan. Dat vinden ze zelf gelukkig ook.


Bij Buddy en Jaike gaat het er rustig aan toe. Terwijl ze bezig zijn met het aansluiten van hun kanon, hebben ze het nog even over de afgelopen test. Bij het team van drie is ook lichte paniek. Vooral bij Leonie. Ze beginnen met z'n drieën bij het kastje om de bom aan te sluiten. Maar al vrij snel gaan Miljuschka en Nathan proberen de kabels met elkaar te verbinden en blijft Leonie over als "hoofd kastje".

Rob en Claes bij de dam

Bij Rob en Cleas ontstaat een soort kleine ruzie. Cleas vertrouwt Rob niet helemaal en geeft zijn kniptang niet meer uit handen. De schroevendraaier overigens ook niet.


Al vrij snel branden de lampjes bij de teams van twee. En gaan die teams aan de slag met de kabels. Alleen bij het team van Leonie, Nathan en Miljuschka gaat er iets niet goed. Leonie rent in paniek de trap op en vraagt of Nathan met haar mee wil kijken. Ze heeft alles aangesloten, maar het lampje wil niet branden. Nathan ziet ook niet wat er scheelt. Maar als Miljuschka erbij komt staan, ziet zij dat er een groen draadje niet goed is aangesloten.


Op het allerlaatste van de opdracht komen Rob en Jaike elkaar tegen. Omdat de kabels nog teveel in de knoop zitten lukt het ze niet om deze met elkaar te verbinden.


Het is de kandidaten gelukt om het gele, rode en blauwe kanon goed aan te sluiten. Het groene station van Leonie, Nathan en Miljuschka gaat niet af. De kandidaten halen met deze opdracht €1.500,- op.


Opdracht 2 - Afhaalchinees

Bij deze opdracht kunnen de kandidaten €1.750,- ophalen. Ze stappen in vijf taxi's. In die taxi's liggen enveloppen. In zo'n envelop zit een locatie en op die locatie is geld te vinden. Dat is per locatie €500,-. Alleen Tina kan slechts €250,- ophalen, omdat ze alleen is.


De kandidaten moeten zich binnen anderhalf uur melden op de Binhu-straat, bij een restaurant op nummer 35. Daar wacht Rik op ze. Komen ze binnen de tijd aan met het geld, gaat dat geld in de pot. Zijn ze te laat op de Binhu-straat, dan kost dat de kandidaten €100,- per persoon. In de auto ligt ook een telefoon met acht hulplijnen. Dat blijken Chinese restaurants in Nederland te zijn.

Leonie en Buddy in de taxi

Verder is deze opdracht een redelijke chaos. Het is lastig te zien wie er nou precies aan het mollen is. Bij Leonie en Buddy is er een moment dat ze naar de bibliotheek moeten en ze een bepaalde straat in zouden moeten. Leonie denkt dat ze rechts moeten en Buddy denkt rechtdoor. Ze kiezen ervoor om rechtdoor te gaan. Tina heeft een heel gesprek met de chauffeur. Bij Cleas en Jaike gaat het telefooncontact niet helemaal lekker. Hetzelfde geldt een beetje voor Johan en Miljuschka. Johan wil lekker van het uitzicht genieten, maar moet van Miljuschka op de weg letten. En bij Nathan en Rob... Tja. Daar is het gewoon een feestje in de auto. De vertalingen tussen de restaurantmedewerker aan de telefoon en de taxi-chauffeur verlopen niet al te lekker.


Al met al een super leuke opdracht om naar te kijken en lekker bij te lachen. Maar de kandidaten halen geen geld binnen. Ze verliezen zelfs €100,- omdat Tina op de verkeerde plek wordt afgezet. De rest is binnen de tijd op de juiste plek.


Opdracht 3 - Wereldbeeld

Maak een Chinese wereldkaart. Dat is de opdracht die moet worden uitgevoerd. Twee mensen staan in een control room en de rest van de kandidaten rijden rond in karretjes. Als ze de zes puzzelstukken zo neerleggen dat ze samen een Chinese wereldkaart vormen, verdienen ze €2.000,-. Ze krijgen drie kwartier de tijd.


Bij het maken van de teams, zegt Johan gelijk tegen Leonie: ''Ik wil met jou in de control room". Deze twee kandidaten moeten de rest van de groep dus de goede kant op sturen om die zes puzzelstukken te vinden. Miljuschka zit samen met Cleas, Buddy en Rob hebben samen een kar, Tina en Nathan zijn een groep en Jaike zit bij deze opdracht alleen in een kar.


De opdracht begint en de twee in de control room moeten zich eerst even oriënteren. Dus gaat de rest van de groep maar rondrijden en kijken of ze kaarten kunnen vinden. Al vrij snel vinden Miljuschka en Cleas de eerste kaart. Ze doen Australie in hun kar en krijgen de instructie om naar de plek van Zuid Amerika te gaan. Jaike probeert tevergeefs contact te zoeken met de control room. Ze wil graag instructies.


In de control room heeft Johan de leiding. Hij vertelt alles en geeft alles door aan Leonie, die het vervolgens doorvertelt aan de kandidaten in het park. De aanwijzingen zijn soms minimaal. Dan vinden Tina en Nathan Zuid-Amerika. Miljuschka en Cleas komen ook net op dat moment aanrijden, want dat is de plek waar hun kaart Australië moet komen te liggen. Vervolgens nemen Tina en Nathan de kaart van Zuid-Amerika mee. Die moet op de plek van Europa komen te liggen.

Miljuschka en Claes vinden de kaart van Europa

Onderwijl vinden Buddy en Rob de kaart van Azië. Die kaart moet worden omgewisseld met Afrika. Ze krijgen voor deze plaats hele duidelijke aanwijzingen. De kaart van Afrika ligt op een parkeerplaats en uitzicht op een grote brug. Buddy rijdt er langs. Miljuschka en Cleas vinden nog een kaart: Europa. Dat is de plek waar de kaart van Tina en Nathan moet komen te liggen. Op aanwijzingen van Miljuschka komen zij op de juiste plek aan. Miljuschka en Cleas stoppen Europa in hun kar en krijgen wederom duidelijke aanwijzingen waar ze moeten zijn. Ze moeten naar de parkeerplaats waar de bus stopte en dan moet de kaart tegenover het kunstwerk met de drie bollen. Ze rijden een aantal keer door het beeld, maar vinden niet de juiste plek. Ondertussen probeert Jaike nog steeds contact te maken met de control room. Dan is de tijd om en liggen er maar twee kaarten op de goede plek. Bij deze opdracht is er dus weer geen geld verdiend.


In deze aflevering hebben de kandidaten in totaal €1.400,- verdiend. En dat terwijl er in deze aflevering alleen al €6.250,- verdiend kon worden.


De pot na twee afleveringen staat op €1.570,-. En dat terwijl dat maar liefst €10.850,- had kunnen zijn. De Mol kan rustig slapen vannacht.Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page