top of page

RECAP 3: Kiezen tussen mijn Gevoels-Mol en mijn Verstands-Mol


Groepsfoto aflevering 3

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 3


RECAP - De kandidaten beginnen langzaamaan steeds minder te spreiden. En met nog maar acht mogelijke Mollen over, wordt het tijd om het aantal verdachten te reduceren. Maar wie zou het kunnen zijn? Laten we alle Molacties weer eens analyseren.


Opdracht 1 - Lijn(ver)diensten

Aflevering 3 begint, net als aflevering 2, langs de Yellow River. Maar in plaats van op een prachtige stuwdam, bevinden de kandidaten zich nu op een modderige zandbank. Buddy en Miljuschka staan bij Rik. Die legt uit dat er drie hovercrafts in lijndiensten langs drie haltes zullen varen. Als iedere kandidaat met de juiste lijndienst terugvaart naar de haven, wordt er €2.250,- verdiend. Aan Buddy en Miljuschka de taak om dit aan de rest uit te leggen.


Het tweetal stapt in lijn 1 en vaart naar de eerste halte, waar hun medekandidaten staan te wachten. In de hovercraft hangt al een aantal regels. Zo mogen bepaalde mensen niet bij elkaar in een hovercraft komen te zitten, mogen er nooit meer dan vijf mensen in een hovercraft zitten en moet er bij iedere halte gewisseld worden. Voor zover we hebben kunnen zien, zijn die regels nooit verbroken.

Buddy vindt de oplossing

Bij deze opdracht is het duidelijk Buddy die het voortouw neemt. Hij heeft bij de tweede halte de puzzel eigenlijk al opgelost. En zijn oplossing klopt nog ook. De rest van de groep laat het nogal over zich heen komen en vertrouwt Buddy's oplossing. Is Buddy door deze goede actie meteen afgeschreven als Mol? Nee. Want, zoals Johan al zei, de Mol heeft er baat bij de puzzel al in de eerste ronde op te lossen. Want doordat er in de rondes die volgen nog gewisseld moet worden, is de kans groot dan mensen alsnog in de verkeerde hovercrafts eindigen.


En dat gebeurt ook. De montage laat niet duidelijk zien wie waar in- en uitstapt. Dus daar kunnen we eigenlijk geen conclusies uit trekken. Het meest opvallende is dat lijn 2 op het einde helemaal klopt, maar dat Leonie en Claes besluiten om bij een halte te blijven staan. Niet beseffend dat de hovercraft vervolgens naar de haven vaart.


Uiteindelijk zitten Rob, Claes, Leonie, Buddy, Johan en Jaike in de verkeerde hovercraft. Verdacht, maar de kandidaten die wel goed zaten blijven ook verdacht. Want de Mol zal allang door hebben gehad dat de opdracht zou mislukken.


Aan het einde van de opdracht probeert Rob duidelijk alle verantwoordelijkheid neer te leggen bij Buddy, die de leiding had genomen.


En speaking of Rob, hij blijkt opeens een voorzichtig bondje aan te zijn gegaan met Miljuschka. Een stage-bondje of een slettenbondje, zoals ze het zelf noemen. En hier blijkt al duidelijk uit dat Miljuschka haar pijlen richt op Nathan en Johan. Rob lijkt voor Nathan een beetje een roze bril op te hebben.


Opdracht 2 - Beeldig

Voor de tweede opdracht bezoeken de kandidaten de Chinese variant op Mount Rushmore. Tijdens seizoen 17 in Amerika zal er geen tijd meer zijn geweest om de echte variant te bezoeken, dus dan maar zo.


Hier is Rik op zoek naar twee mensen die oog voor detail hebben en zes mensen die verbeeldingskracht hebben. Eigenlijk wil iedereen in de groep met verbeeldingskracht. Alleen Miljuschka oppert zichzelf voorzichtig als iemand met oog voor detail en probeert Buddy daarbij te betrekken. Jaike zegt dat Claes waarschijnlijk geschikter is dan Buddy, omdat hij als mode-ontwerper sowieso beschikt over oog voor detail.


En zo geschiedde. Miljuschka en Claes moeten vier foto's beschrijven aan twee teams. Die moeten in twee rijen met allemaal standbeelden op zoek naar vier specifieke beelden waar in totaal €2.000,- bij hangt. Maar er hangen ook enveloppen met mingeld, dus de beschrijvingen moeten exact kloppen.


Miljuschka en Claes voeren hun opdracht eigenlijk best goed uit. Ze geven veel details, wat natuurlijk behulpzaam is voor de opdracht. Johan zegt dat vooral Miljuschka soms te veel onnodige details geeft, maar daar hebben we haar in de montage niet op kunnen betrappen.


Het eerste team dat ik onder de loep zal nemen is 'Team Girls', bestaande uit Leonie, Jaike en Nathan, die voor het gemak even als vrouw wordt weggezet. Hier benoemt Leonie Jaike tot de beheerder van de portofoon, omdat zij het helderst is in communiceren. Dat Leonie dat zelf niet is, bewijst ze een paar seconden later door vooral te stoorzenderen en te zeggen dat het heel raar is dat Miljuschka en Claes elkaar steeds afwisselen bij dezelfde foto's. Maar dat draagt nou niet bepaald bij aan de opdracht.


Wat wel bijdraagt is dat Leonie al meteen het eerste juiste beeld aanwijst: eentje met een hand die op een soort boek ligt. Ze vraagt voor de helderheid of op de foto ook een specifieke witte naad te zien is. Een in mijn ogen hele slimme vraag, want hieruit blijkt dat dit het juiste beeld is. Nathan twijfelt een beetje omdat dit het eerste beeld is waar ze bij staan. En zo makkelijk zullen ze het toch niet maken? Jawel, want in deze envelop zit geld, zo leren we later: €400,-. Overigens valt Leonie hier ook weer op, omdat ze op eigen houtje door wil lopen naar een volgend beeld om te checken hoe de handen er daar uit zien. Maar Nathan en Jaike roepen haar terug. Want als ze eenmaal doorlopen naar een volgend beeld, mogen ze niet meer terug.


Onderweg naar een volgende set beelden geeft Nathan aan te genieten van de omgeving. Dat vind ik een nogal bijzondere uitspraak. Het verleden leert dat kandidaten vaak geen oog hebben voor de omgeving tijdens een opdracht, omdat ze te druk bezig zijn. Mollen schijnen daar vaker wel tijd voor te hebben. Dit werd bijvoorbeeld heel erg duidelijk in seizoen 14, toen Mol Susan Visser tijdens de Expeditie Robinson-opdracht meteen de aandacht vestigde op hoe mooi alles was, terwijl de kandidaten de opdracht nog aan het overdenken waren. Dit was ook een van de redenen waarom winnares Sofie van den Enk haar definitief als Mol aanwees.


Uiteindelijk komt de opdracht voor Team Girls aan op een foto van een reliëf met werkende mannetjes. Maar ze kunnen het niet vinden en de tijd is bijna om. Leonie vraagt zich af of ze dan maar de envelop bij het laatste beeld moeten pakken. Nathan besluit het gewoon te doen, ook al hebben ze heel dat reliëf helemaal niet eens gezien. Deze envelop is dus ook fout en er blijkt maar liefst -€250,- in te zitten. En dat terwijl ze ook gewoon niets hadden kunnen pakken.


Dan Team Boys, bestaande uit Rob, Buddy en Johan. Bij dit drietal duurt het iets langer voor zij hun eerste beeld tegenkomen. Ze blijven daarom ook maar doorgaan over de foto van de hand, terwijl Team Girls die allang gevonden heeft. Nathan kapt Johan aan de portofoon dan ook af door te zeggen dat ze zich daar niet meer op moeten focussen.

De verkeerde slakkenhuisjes worden gespot

Uiteindelijk is het ook Johan die de soort slakkenhuisjes spot. Maar het zijn wel de verkeerde. De heren besluiten om door te lopen. Uiteindelijk komen ze aan bij andere slakkenhuisjes. Evengoed de verkeerde, maar ze nemen wel de envelop mee die hier hangt. Hier zit -€50,- in.


Dan blijft alleen de boze man nog over. Die wordt wederom gespot door Johan. En deze klopt wel. De envelop die hier wordt meegepakt levert €500,- op voor de pot.


In totaal wordt er dus €600,- verdiend. En die moet natuurlijk goed bewaakt worden. En daarom besluit de groep om Nathan aan te wijzen als nieuwe penningmeester.


Opdracht 3 - Theepot

Dan de laatste opdracht van aflevering 3. In een idyllisch dorpje vol met porseleinwinkels moeten de kandidaten op zoek naar onderdelen van een serviesset. Deze kunnen ze vinden in verschillende winkeltjes die ze weer kunnen vinden aan de hand van Chinese tekens. Ze krijgen een half uur de tijd.


De kandidaten maken duo's. Het duo van Claes en Jaike, dat niet twee maar drie onderdelen moet vinden, rent op initiatief van Claes al gelijk een eindje door, waardoor ze wel wat winkels missen. Veel lijkt het niet uit te maken, want al snel vinden zij het eerste onderdeel: een theepotje.


Bij Buddy en Nathan gaat het ietsje stroever. En daarom wil Buddy in een winkel om de weg vragen. Nathan ziet dat niet zo zitten. En terecht, want het levert vrij weinig op. Johan en Miljuschka zijn wel goed bezig, want zij vinden hun eerste kopje. Ook Leonie vindt haar winkel. Waarschijnlijk aan de hand van aanwijzingen van omstanders, want dit horen we haar zeggen. Het is ook een kopje. Leonie zegt tegen Rob dat ze het meteen terug naar de kist wil brengen, om Rob te verwarren. En dit doet ze dan ook.


Buddy en Nathan hebben intussen hun eerste winkel gevonden. Maar ze kunnen geen onderdeel van het servies vinden. En daarom komt Buddy met het idee om een kopje uit de kist te gaan halen, zodat ze vergelijkingsmateriaal hebben. Het tweetal rent terug om een kopje te pakken, maar Johan steekt daar een stokje voor. Hij en Miljuschka hebben hun serviesdelen al gevonden en stonden nu te wachten op de rest. Buddy stelt voor dat ze mee komen zoeken. Iets dat Johan met veel tegenzin accepteert.


Maar ook met z'n vieren en met vergelijkingsmateriaal bij de hand levert de zoektocht weinig op. Buddy en Nathan besluiten om Miljuschka en Johan verder te laten zoeken, terwijl zij verder gaan zoeken naar hun tweede winkel. En die vinden ze al snel. Ook Leonie vindt een tweede winkel. Rob heeft dus geen enkele winkel op eigen houtje gevonden.


Er missen nu nog twee onderdelen. Eentje van Claes en Jaike en het onderdeel uit de eerste winkel van Buddy en Nathan. Claes rent op beeld duidelijk langs de juiste winkel. Maar Jaike roept hem terug, omdat ze de winkel wel herkent. Het komt nu dus aan op het melkkannetje. Die moet in de overgebleven winkel staan.


Miljuschka weet het allemaal zo net nog niet en zegt dat het waarschijnlijk in een andere winkel moet staan. Johan pakt uiteindelijk een kannetje dat een iets andere kleur heeft dan de rest van het servies, maar dat achteraf wel het juiste blijkt te zijn. Vooral Leonie, Rob, Miljuschka en Jaike zijn er fel op tegen dat dit kannetje wordt ingeleverd. Maar het klopt, waardoor de set compleet is en er €1.500,- wordt verdiend.


Maar heeft de Mol hier nou zijn best op gedaan of niet? Want er zit een addertje onder het gras. Een extra keuze die de makers ongetwijfeld graag in beeld hebben willen brengen, waardoor de Mol misschien instructies heeft gekregen om de set compleet te maken. Kiezen de kandidaten voor €1.500,- of voor de waarde van het theeservies?


Als kijker kunnen we achterhalen dat het theeservies €2.700,- waard is. Dit stond aan het begin van de opdracht in beeld. De Mol zal hier dus gepleit hebben voor het kiezen voor de €1.500,-. Rob, Leonie, Miljuschka en Jaike zouden graag kiezen voor het servies. Nathan, Claes, Buddy en Johan zouden voor het geld willen kiezen. Een patstelling dus.

Nathan maakt de beslissing

Maar het is Nathan die de beslissing neemt. Hij stapt naar voren en vraagt Rik om het geld. Een bijzondere actie die op verschillende manieren uit te leggen is. Of hij wilde graag zijn zin doordrukken ten koste van de rest. Of hij verwachtte dat als ze er niet uit zouden komen, het geld verloren zou gaan, waardoor hij in blinde paniek maar voor het geld koos. Of hij is de Mol en zag dit als laatste mogelijkheid om hier te mollen. Want om op dit moment geen Molactie uit te halen, dat kun je eigenlijk niet maken als Mol.


Wie is de Mol?

Ik ben verscheurd over wie de Mol is. En daarbij twijfel ik heel erg tussen mijn Gevoels-Mol Rob en mijn verstands-Mol Nathan. Rob heeft tot nu toe weinig acties uitgehaald die hem volledig afschrijven als Mol. Maar dat hij wil kiezen voor het servies heeft me doen wankelen. Aan de andere kant heeft hij ook weinig acties uitgehaald die hem echt verdacht maken. Maar ik denk dat ik te graag wil dat hij het is, omdat mijn onderbuikgevoel aan het begin van de serie dan klopte. Maar of dat nou zo'n goede raadgever is...


Dan hebben we Nathan. Nathan zou eigenlijk een geknipte Mol zijn. Voor het seizoen begon dacht ik dat hij te veel een ongeleid projectiel zou zijn om de Mol te kunnen zijn, maar daar kom ik op terug. Hij neemt steeds vaker cruciale beslissingen die ten koste gaan van de pot. Op het laatste moment een envelop pakken bij de beelden-opdracht of zelfstandig te beslissen over het servies bijvoorbeeld.

De blik van Miljuschka

Daarbij vind ik het ook opvallend dat de kandidaten heel erg zijn kant op kijken. Dat doet me vermoeden dat hij er tijdens de reis moeite mee heeft om niet door te laten schemeren dat hij de Mol is. Vooral de mening van Miljuschka vind ik interessant. Iets waar ik het al eerder over heb gehad: Miljuschka is gezien haar achtergrond waarschijnlijk opgegroeid met een zesde zintuig voor onbetrouwbare mensen. En heb je haar blik gezien toen Nathan voor het geld koos in plaats van voor het servies? Een blik alsof Nathan zichzelf voor haar bevestigde als Mol en dat ze het nu definitief weet.


Overigens is Miljuschka zelf ook niet onverdacht. Bij de hovercrafts laat ze Buddy al het werk doen, terwijl ze mij toch ook echt een puzzelaar lijkt. En in de winkel met het melkkannetje stelt ze voor dat ze toch naar een andere winkel moeten gaan, terwijl dat niet zo is. Maar de opdracht met de beelden voert ze wel goed uit en ze pleitte om voor het servies te gaan. Zou een Mol dat doen? Ik denk het niet. Ik zie Miljuschka nu vooral als een potentiële winnaar.


Dan hebben we Claes. Die haalt ook gekke acties uit. Bij de hovercrafts besluit hij samen met Leonie om niet meer bij lijn 2 in te stappen, terwijl zij samen in die hovercraft naar de haven hadden moeten varen. En bij de serviesopdracht rent hij een winkel voorbij waar ze moeten zijn. En dan zou hij ook nog eens voor het geld willen kiezen, in plaats van voor het servies. Ik kan hem dus nog steeds niet helemaal wegstrepen.


Buddy heb ik wel afgestreept. Hoewel hij de hovercraftopdracht gesaboteerd zou kunnen hebben door te vroeg met de oplossing te komen, zie ik in hem gewoon een fanatieke kandidaat. Ik kan hem gewoon niet als Mol zien.


Dat geldt ook voor Leonie. Die wordt in de montage zo enorm naar voren geduwd, dat ik denk dat zij de Sarah Chronis van dit seizoen is. Ieder jaar is er wel iemand die te duidelijk als Mol wordt neergezet, maar die is het vervolgens nooit (Denk aan Sarah, Simone en Stine, Jochem, Tim, Rik, Sofie, Paulien, enzovoorts, enzovoorts). Daarbij doet ze echt wel goede dingen, maar die worden in de edit nogal verhuld. Leonie is niet de Mol.


En ten slotte Johan. Die is in mijn ogen ook een kandidaat. Hij spot een goed standbeeld, waar ook nog eens het meest geld aan hing en is de enige die voor het juiste melkkannetje pleit. Wat hem dan wel weer verdacht maakt is dat Johan liever voor het geld dan voor het servies zou kiezen. Hij kan het zijn, maar bij mij staat hij niet meer op de lijst.


Kortom: mijn verstand schreeuwt dat Nathan de Mol is, maar ik wil gewoon graag dat het Rob is. Dus dat blijven mijn verdachten. En dan nog Claes op een voorzichtige derde plaats.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page