top of page

Wie is de Mol volgens Vivienne van den Assem?


Emilio Guzman

INTERVIEW - Ook dit seizoen interviewen we oud-kandidaten over hun deelname aan Wie is de Mol?. Hoe kijken ze erop terug en hoe vergelijken ze het met het nieuwe seizoen? Deze week spraken we presentatrice Vivienne van den Assem. Zij was de winnares van seizoen 9, dat zich afspeelde in Noord-Ierland en Jordanië.


Groepsfoto seizoen 9

Het is alweer elf jaar geleden dat je aan Wie is de Mol? deelnam. Je eindige het seizoen als winnares door in de finale Jon van Eerd als Mol te ontmaskeren. Wat is de eerste herinnering die bij je opkomt als je terugdenkt aan je avonturen destijds?

De ongelooflijke spanning, van niet weten wat je gaat doen, waar je heen gaat en of je er de volgende test uitligt of niet. Met als climax het moment dat ik met bonzend hart bij Pieter Jan sta voor de uitslag van de finale. Verder zie ik meteen de bergen weer voor me van de kloof-opdracht en het uitzicht over de Dode Zee.


Jullie seizoen startte in Noord-Ierland. Op dat punt had Wie is de Mol? vooral grote iconische landen aangedaan, waaronder Argentinië, Australië, Canada & Thailand. Wat dacht je toen je hoorde dat jullie naar Noord-Ierland zouden gaan en had je op voorhand eigenlijk op een bepaalde locatie gehoopt?

Ja, sommigen van ons voelden wel een kleine domper bij de eerste locatie. Want inderdaad, het had ook exotischer gekund, haha. Dat schoot ook even door mijn hoofd maar bij aankomst, en dus de start van het spel, was dat echt meteen weg. Het is dan sowieso meteen een groot avontuur. Daarbij was ik nog nooit in Ierland geweest en ik vond het zo geweldig mooi. Het was echt een plek om nooit te vergeten en waar ik zeker nog eens naar terug wil. Die woeste kustlijn en rauwe natuur, ik vind dat schitterend.


Uiteindelijk bleek dat jullie halverwege het seizoen nog een tweede land zouden bezoeken: Jordanië. Beide prachtige landen, maar met een compleet verschillende cultuur. Hoe vond je deze switch?

Het was een redelijk bizarre wending in het spel, natuurlijk. Dat bracht ook weer extra spanning met zich mee. Er waren per slot van rekening ook kandidaten die deze hele verplaatsing niet hebben meegemaakt en alleen Ierland hebben gezien. Het bevestigde voor mij vooral de grootsheid van het programma en het avontuur waarin we waren beland.


Na Jordanië hebben we in Wie is de Mol? nooit meer een Arabisch land gezien. Denk je dat veiligheid garanderen hier een grote reden van is en hebben jullie daar destijds nog problemen mee gehad?

​Nee, ik heb daar persoonlijk niets van meegekregen destijds. Het enige dat ik nog weet is dat de paspoortcontrole behoorlijk lang duurde. Jordanië was prachtig en voelde gastvrij.


De locatie blijkt vaak qua sfeer en hardheid van het spel ook bepalend. In seizoenen waar de kandidaten vertoeven op een extreem tropische locatie lijkt het spel sneller ‘vergeten’ te worden en lijkt het soms wat op een groepsvakantie. Aangezien jullie jaar een beetje van alles had; wat is je mening hierover en hoe zie jij als kijker graag dat het spel wordt gespeeld?

Ik denk juist dat zo'n vakantie-vibe veel gevaarlijker is voor zowel de Mol als de kandidaten. Want het lijkt dan misschien relaxed en ontspannen maar alle (oud-)deelnemers weten: het spel gaat echt non-stop door. Ook tijdens momenten met de voetjes in het zand kunnen er dingen worden besproken of beslist tijdens bondjes of een schijnbaar onbewaakt moment met de Mol voorkomen.


Net voor de grote oversteek was er overigens nog en bijzonder moment, namelijk Sebastiaan Labrie die de helft van de pot deed verdwijnen. Ook al wist je op dat moment nog niet dat je de winnares zou worden, neem ik aan dat je blij was toen uiteindelijk bleek dat het geld niet volledig weg was, maar al die tijd in zijn onderboek bleek te zitten?

Absoluut. Overigens had ik sowieso al heel sterk het vermoeden dat het niet waar was wat hij zei. Dat geld kon niet gestolen zijn, maar hij had er zelf wat mee gedaan. En ik hoopte vooral dat hij het niet in het kampvuur had gegooid.

De opdracht bij in de kloof

Jullie seizoen had hele mooie opdrachten. Wat is een opdracht die je echt is bijgebleven?

De kloof-opdracht, vanwege de setting. De lasergunopdracht bij Dunluce Castle, vanwege de actie. Het spel in de lege loods. Dat was een van de eerste opdrachten en zo groots en spannend. En dan Petra, vanwege de geweldige Molactie van Jon.


Ik herinner me een paar momenten waarop jullie als kandidaten recht tegenover elkaar werden gezet om elkaars verdenkingen te peilen. Dat soort momenten vond ik veel toevoegen aan het spel, aangezien je als kijker dan kon letten op gezichtsuitdrukkingen. Zou je pleiten voor een terugkeer van dat soort ondervragingen of denk je dat de makers zoiets niet meer zouden doen omdat de Mol dan eventueel te snel ontdekt zou worden?

De makers durven wel risico's te nemen, daar twijfel ik niet aan. Ik weet dus ook niet of dat de reden is. Ik denk vooral dat de fanatieke kandidaten die momenten zelf al creëren tussen de opdrachten door. Er zitten daarom toch ook wel van dat soort spellen of situaties in. Maar vaak wat later in het seizoen, wanneer het deelnemersveld wat kleiner is.


Je bleek overigens vrij snel al op Jon te zitten als Mol. Hoe kwam je hem zo snel op het spoor?

Nou, hij stond al vroeg in mijn verdachtenlijstje, maar ik heb nog veel gespreid, hoor. Ik denk dat mijn voordeel was dat hij veel opdrachten met mijn andere verdachte Anniek deed en dus ik daarin bij de test meteen twee van mijn verdenkingen in één had.


Je was een van de meeste fanatieke kandidaten in jaren. Keek je Wie is de Mol? al voor je deelname en heeft dat je nog geholpen in het bepalen van je strategie en het winnen van het spel?

Ik was absoluut al groot fan. Het seizoen met George als Mol is echt een favoriet. Maar kijken en meedoen zijn nog wel twee verschillende dingen, bleek. Want alles wat ik van te voren had bedacht was meteen weg zodra het begon. Dus heb ik me volledig overgeven aan het spel. Dat pakte goed uit. Ik had geen verwachtingen, dook vol in de opdrachten en ik heb mijn medekandidaten goed geobserveerd. Maar dat maakte mij ook verdacht. Toch ook handig in het begin van het spel, dat anderen op jou zitten.

Viviënnie bij MolTalk

Ik weet nog dat je in 2015 Moltalk presenteerde, toen nog enkel online uitgezonden. Ik ben toen bij een uitzending geweest en heb je na afloop even kort gesproken. Je vertelde dat je het leuk vond dat het voor de echte fans gemaakt werd en dat daar ook ruim de tijd voor was. Zonder het huidige format tekort te doen, het lijkt tegenwoordig allemaal wat commerciëler en meer gestuurd. Hoe vind je deze ontwikkeling?

Wat leuk dat je er toen was! Ik heb er zo van genoten om dat te doen. Wat een feest. Vorige week was ik nog in het Molcafé te gast. Dat was zo leuk! Het blijft geweldig dat een programma, ooit alleen voor online, bedacht door onder anderen Arjen Lubach, nu ineens een primetime liveshow is op tv. Maar de sfeer is nog net zo intiem als daarvoor. Ik ben het met je eens: het gaat inderdaad wat sneller en is voor een wat breder publiek bedoeld. Maar dat is ook niet gek, want er zijn gewoon veel meer Molloten bijgekomen!


Hoe vind je verder dat het programma zich heeft geëvolueerd de afgelopen tien jaar?

Ieder seizoen lijkt het vorige te overtreffen! Ik vind het te gek dat het dit seizoen in een land is waar in principe geen enkele kandidaat de taal van spreekt of leest en ze dus echt in een Mol-bubbel geraken met elkaar! Zo hoort het wat, mij betreft.


Zou je opnieuw meedoen als je weer benaderd zou worden, voor bijvoorbeeld een all-star editie?

Ja.

Vivienne in Kroongetuige

Je deed in 2018 mee aan Kroongetuige, een programma waarin je ook een soort Mol moet ontmaskeren. Hoe zijn deze programma's en het meedoen hieraan te vergelijken?

Eigenlijk alleen op het vlak dat je als kandidaten geen contact hebt met de buitenwereld en niet weet wat je op een dag te wachten staat.


Nog even naar het huidige seizoen dan. Voel je elk jaar nog Mol-kriebels wanneer een seizoen weer van start gaat en zit je dan om half negen weer netjes klaar voor de tv?

Absoluut. En ik heb de app, dus ik zit in allerlei poule'tjes en ik kan de verleiding soms niet weerstaan om opvallende dingen op te schrijven!


Hoe vind je het seizoen tot nu toe? En wat vind je van de groep kandidaten? Hoe spelen ze het spel?

Echt een heel fanatieke en enthousiaste groep. Maar ook met humor. Al hebben ze daar nog niet altijd tijd voor, haha. Maar hoe heerlijk was de taxi opdracht? Ik heb nu al zin in volgende week. Vanaf aflevering 4 of 5 neemt de spanning altijd extra toe, vind ik.


Afgelopen zaterdag zat er een opdracht in waar de kandidaten een servies moesten verzamelen en compleet maken. Uiteindelijk bleek het moment na de opdracht nog interessanter aangezien je daar eventueel iets kon ontdekken over de identiteit van de Mol. Heb je hierdoor iemand aan kunnen wijzen als Mol of iets verdacht opgemerkt?

De uitkomst valt op twee manieren te interpreteren. Het is slim als mol om voor het geld te gaan, maar als het daar al op uit draait door de mening van de groep is het misschien wel slimmer om juist voor de gok te gaan. Dus laat je niet meeslepen door tunnelvisie.


Dan even je status als winnares testen: Wie is de Mol?

Mijn verdachten zijn Miljuschka en Rob, want die verdenk ik eigenlijk niet. Maar als ik niet meer mag spreiden ga ik nu voor Nathan.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page