top of page

RECAP 4 - We hebben het werk van de Mol kunnen zien


Groepsfoto aflevering 4

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 4


RECAP - We naderen langzaamaan de helft van de reis. En de Mol lijkt steeds meer in zijn rol te komen. Sterker nog, wie goed kijkt kan minstens één Molactie achterhalen. Welke dat is? Laten we alle acties eens langslopen.


Opdracht 1 - Porselein Kamer

We beginnen de aflevering met een opdracht die perfect past bij China: de kandidaten moeten verschillende objecten door een kamer vol met breekbare porseleinen vazen manoeuvreren. Ieder object levert een bepaald bedrag op als het de overkant bereikt en iedere vaas die breekt, kost de pot €75,-.


Rik vertelt de groep ook dat een van hen als laatste van de groep het duurste object zal moeten verplaatsen. Die kan €750,- opleveren. Wie dit moet zijn, levert nogal een discussie op binnen de groep. Miljuschka stemt gelijk op Leonie, omdat zij het dunst en het lenigst is. Zij lijkt ook degene te worden die dit gaat doen. Maar Rob stelt vervolgens voor dat deze opdracht misschien meer geschikt is voor Buddy en Leonie gaat hierin mee.


Johan en Claes willen in ieder geval als eersten de porseleinfabriek betreden. Ze beginnen ieder aan een andere kant van de kamer en moeten eerst kiezen met welke objecten ze door de kamer gaan lopen: een object van €250,-, van €350,- of van €450,-. Ze kiezen allebei voor de middenmoot: €350,-.


Bij dit duo is het vooral Johan die opvalt. Hij is tijdens de opdracht druk bezig met zoeken naar jokers in de vazen en vervolgens stoot hij als enige van de twee een vaas om. Wel een lelijke, zo zegt hij. Wat Johan dan wel weer goed doet is dat hij op een handig moment halt houdt in het midden van het parcours, zodat Claes hem kan passeren. Beiden halen de overkant.


Tussendoor komt de groep weer bij elkaar en wordt bepaald dat Nathan en Leonie de volgenden zijn. Opvallend is dat Miljuschka nog tegen Nathan zegt dat zij voor de objecten van €450,- moeten kiezen. Maar vervolgens kiest Nathan voor een object van €250,-, het laagst mogelijke bedrag, omdat hij denkt dat Buddy het duurste moest meenemen. Maar Buddy's object ligt er helemaal niet bij. Ook Leonie pakt de stokken van €250,-. Ook een rare keuze, want aan het begin van de opdracht concludeerde de groep nog dat zij het lenigst was. En ze was het daar mee eens. Waarom pakt ze dan niet het duurste object?


In mijn ogen zou dit een hele mooie Molactie kunnen zijn, van zowel Nathan als van Leonie. Want wat is nu het gevolg? Ze zorgen er zo voor dat Rob en Miljuschka nu opgescheept worden met de duurste voorwerpen. En dat terwijl Rob nogal onhandig gekleed is voor de opdracht en volgens mij nogal een klungel is. En Miljuschka heeft naar eigen zeggen de dikste kont. Dus als er een duo is dat niet de duurste voorwerpen moet krijgen, zijn zij dat wel. Op deze manier is de kans groot dat er geld verloren gaat. En daarbij wordt de schuld dan op iemand anders geschoven dan op Nathan of Leonie. Dat is een veel slinksere actie dan vazen omgooien, waar iedereen natuurlijk op gespitst is. De tochten van Nathan en Leonie gaan verder eigenlijk best vlekkeloos.


Dan is het dus de beurt aan Rob en Miljuschka, met de objecten van €450,-. Miljuschka doet het perfect en loodst haar voorwerp zonder brokken naar de overkant. Maar Rob is duidelijk het onhandigst en gooit onderweg maar liefst drie vazen omver. Maar dat is ook niet heel gek. Hij beweegt zich te snel, zet zijn hoed niet af en heeft daarbij ook nog eens een heel onhandige tuinbroek aan. Wel prima kleding om je als Mol achter te verschuilen.


De verplaatste vaas

Maar hier valt nog iets enorm interessants op. Want op het moment dat Miljuschka zich langs de laatste vaas wurmt, is te zien dat deze vaas hier eerst helemaal niet stond. Want toen ik terugspoelde naar de beurt van Nathan, stond deze vaas nog op een veel minder kwetsbaar punt. Dat zou dus betekenen dat de Mol deze vaas hoogstwaarschijnlijk verplaatst zal hebben.


Wie zou dat dan kunnen zijn? Er zijn drie verdachten. Nathan zou het gedaan kunnen hebben aan het einde van zijn beurt, omdat hij naast deze vaas eindigde. Rob zou het gedaan kunnen hebben aan het begin van zijn beurt, omdat hij naast deze vaas begon. En Miljuschka zou het gedaan hebben op het moment dat zij deze vaas passeert aan het einde van haar beurt. Maar als zij hem verplaatst heeft, is het wel bijzonder dat ze hem vervolgens niet omstoot. Tenzij ze hoopte dat Buddy dat bij de laatste ronde zou doen.


Johan, Claes en Leonie kunnen het niet gedaan hebben, omdat zij niet meer in de buurt van de vaas zijn gekomen op het moment dat die verplaatst zal moeten zijn. En ook Buddy valt hier af, omdat hij pas hierna aan de beurt was. Maar om een open blik te houden, zal ik ze nog wel bespreken in de rest van de recap.


Uiteindelijk is het de beurt aan Buddy, met het object van €750,-. En hij doet het eigenlijk heel goed. Hij is goed gefocust als hij de stokken keurig langs alle vazen beweegt. Totdat Johan langs de zijlijn nog een vaas omstoot, wat de pot nog eens €75,- kost. Een wel erg opzichtige actie om geld te verspelen en Buddy uit zijn concentratie te halen als Johan de Mol is. Het heeft wel effect. Buddy stoot niet veel later maar liefst twee vazen tegelijk om. Door Johan? Of pakt Buddy deze kans aan om te doen alsof hij zijn concentratie kwijt is? Meer gooit hij in ieder geval niet om en hij spekt de pot met een flink bedrag.


Uiteindelijk wordt er €2.325,- verdiend met deze opdracht, wat Rik afrondt naar €2.330,-.


Na deze opdracht zien we de kandidaten aan de eettafel. En daar gebeurt er iets opmerkelijks. Leonie wil weten hoeveel geld er nou in de pot zit. Maar Nathan, die penningmeester is, weet dat niet. Hoezo weet je dat als penningmeester niet? En hoezo laat de groep dit zo makkelijk langs zich heen gaan? Er zit nu overigens €6.000,- in de pot.


Opdracht 2 - Verkeer(d)

De rol van penningmeester blijkt bij de tweede opdracht van cruciaal belang. Bij deze opdracht moeten tien auto's via bepaalde routes verplaatst worden naar een specifiek parkeervak. Hiervoor moeten twee verkeersregelaars, vier chauffeurs van de auto's en een chauffeur die kandidaten heen en weer rijdt worden aangewezen. En die taak wordt door Rik aan penningmeester Nathan toevertrouwd.


En dan maakt Nathan zich in mijn ogen weer enorm verdacht. Hij kiest allereerst Rob en Johan als verkeersregelaars. Absoluut niet de mensen die ik op deze belangrijke posities zou zetten. Johan heeft zichzelf nou niet echt bewezen bij de opdracht in de control room van aflevering 2 en Rob heeft net nog een halve porseleinfabriek kort en klein geslagen. Alleen Leonie zou een nog slechtere keuze zijn, maar misschien zou Nathan dat, als hij de Mol is, ook te duidelijk vinden en dit niet aandurven.


En dan nog een hele interessante keuze. Die voor wie er in de pendelwagen komt te zitten. Want hoe ik het zie, staat deze persoon zo goed als buitenspel bij deze opdracht. Hij of zij heeft namelijk vrijwel geen invloed op de uitkomst van het spel. En wie zet Nathan daar neer? Miljuschka. En als Nathan de Mol is, zou ik dit een geniale actie vinden. Miljuschka is vaak de kandidaat die opdracht tot een goed einde weet te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de escape rooms in de vrachtwagen, waar zij werkelijk alles goed deed. Daarnaast is Miljuschka waarschijnlijk de enige kandidaat die Nathan verdenkt. Dus als hij daadwerkelijk de Mol is, wil hij haar zo ver mogelijk bij hem vandaan hebben. Of hij verdenkt Miljuschka en wil graag de Mol buitenspel zetten.


De opdracht begint. En de kandidaten gaan allemaal op zoek naar een auto om te besturen. Rob en Johan staan met gele hesjes aan in de, jawel, Tunnelvisie Straat om de rest van aanwijzingen te voorzien. En met de kennis van nu, waarbij we weten dat drie auto's verkeerd geparkeerd zijn, via een verkeerde route zijn gereden of te laat zijn aangekomen, kunnen we makkelijker zien waar het fout is gegaan.


Een van die auto's is waarschijnlijk de auto die Leonie op aanwijzingen van Johan bestuurt. Die moet via de straten die zijn vernoemd naar Sri Lanka, Anne-Marie Jung, Canada en Kees Tol naar P1 worden gereden. Maar Leonie geeft op een gegeven moment aan dat ze al in Canada staat. Het is niet helemaal duidelijk of ze hiervoor al door de andere straten is gereden, maar daar lijkt het niet op. Johan, die behoorlijk met het verkeerde been uit bed gestapt is, stuurt haar vervolgens via de Kees Tol Weg naar P1, wat dus waarschijnlijk niet de juiste route was.

De route van ADK550

Een andere route die verkeerd is geweest was de route van de auto met het nummerbord ADK550, die op aanwijzingen van Rob door Buddy werd bestuurd. En het is Rob die het hier fout doet. We zien hem aan het begin van de opdracht namelijk een briefje in zijn hand houden met de route Noord-Ierland/Jordanië, Kees Tol, Hongkong/De Filipijnen, Susan Visser, P3. Maar Rob gooit dit via de portofoon helemaal om. Hij maakt er Hongkong/De Filipijnen, Kees Tol, Noord-Ierland/Jordanië, Susan Visser, P3 van. Een wel heel bijzondere actie van Rob. Een echte Molactie? Of wilde hij gewoon een beetje mollen? Onwaarschijnlijk, want de rest van de groep heeft dit niet kunnen zien.


Uiteindelijk parkeert Buddy de auto in het parkeervak. Vervolgens hangt hij de autosleutel weer op aan de paal waar de sleutels hangen van auto's die nog verplaatst moeten worden. Dit zorgt ervoor dat Claes, die nog maar vier minuten overheeft, de verkeerde sleutel meepakt en weer terugmoet, omdat hij ziet dat deze auto al in het parkeervak staat. Dit kost hem een minuut van de tijd. Uiteindelijk pakt hij de andere sleutel en probeert hij de laatste auto met nog een paar seconden op de klok via de juiste route te rijden. Onbegonnen werk. De auto komt niet op tijd aan.


Nog een paar andere opvallende zaken is dat Claes op een bepaald moment onhoorbaar is via de portofoon. Hier zou de Mol makkelijk de knop van zijn of haar portofoon ingedrukt hebben kunnen houden om te saboteren. Een klassieke Molactie. Alleen Miljuschka had tijdens deze opdracht geen portofoon. Ook Rob gaf op een gegeven moment aan dat hij Claes instructies heeft gegeven, die Claes niet heeft gehoord. Waarop Rob zich richt tot de Mol met de vraag of hij zijn vinger van de knop af wil halen. Maar ja, dat zou Rob natuurlijk ook zelf gedaan kunnen hebben. Daarnaast vergeet Johan op een gegeven moment ook nog dat hij de instructies voor een auto van Claes in zijn handen heeft.


Uiteindelijk zijn er dus zeven auto's op de juiste manier naar het parkeervak verplaatst, wat de pot slechts €320,- oplevert. De groep valt meteen over de sleutel die weer is teruggehangen. Miljuschka schuift de schuld direct, terecht, naar Buddy. Buddy ontkent bij hoog en laag dat hij dit gedaan heeft. Maar vergeet niet dat Miljuschka en Buddy een bondje hebben. Misschien hebben ze wel afgesproken dat ze bij deze opdracht zouden mollen of dat ze elkaar verdacht zouden maken.


Vervolgens horen we dat Leonie het eigenlijk wel eens over Nathan zou willen hebben, omdat ze eigenlijk nooit kritisch zijn op Nathan. Maar net op het moment dat Nathan zich begint te verweren, wordt het gesprek door de montage weggeknipt. Jammer, want dit had ik nou net een heel interessant gesprek gevonden.


Opdracht 3 - Vrijstellingsroute

Dan de laatste opdracht. Na het maken van de test, lopen de kandidaten een voor een langs een route met kistjes. Hierin zitten troeven, geld en groepsvrijstellingen. Als vier van de zeven kandidaten zouden kiezen voor een groepsvrijstelling, zou er niemand zijn of haar scherm te hoeven zien.

De reactie van Buddy

En eigenlijk is het voor de Mol hier heel makkelijk. Door de groepsvrijstelling te kiezen, profileer je jezelf als een voorbeeldige kandidaat die gaat voor de groep, zonder geld binnen te halen. Dit is wat Rob en Nathan doen. Ook Miljuschka zegt in een biecht dat ze een groepsvrijstelling gepakt heeft, maar dit hebben we niet op beeld gezien. Ook Claes of Buddy heeft een groepsvrijstelling gepakt. Vermoedelijk Buddy, omdat de ander €500,- heeft gepakt. En Buddy's reactie was te enthousiast voor €500,-.


Dat zou dus betekenen dat Claes geld heeft gepakt. En ook Leonie heeft de pot met €500,- gespekt. In mijn ogen echt anti-Molacties. De Mol hoeft hier namelijk absoluut geen geld te pakken. Wat wel nog kan is dat hij kiest voor jokers. Iets dat Johan deed. Hij pakte één joker.


Uiteindelijk kiezen vier kandidaten voor een groepsvrijstelling, wat betekent dat we deze week geen verdachten kunnen afstrepen op basis van een rood scherm. Maar qua Molacties en anti-Molacties was dit in mijn ogen een heel interessante aflevering.


Wie is de Mol?

Deze aflevering zijn mijn twee tunnels weer enorm bevestigd: Nathan en Rob. Maar laat ik deze twee heren voor de verandering eens als laatste bespreken.


Ik begin bij Buddy. In mijn ogen nog steeds niet de Mol. Hij deed het enorm goed met dat enorme object en haalde zo een flinke buit binnen. Hij stootte wel twee vazen om, maar het was ook wel erg lastig. Bij de auto-opdracht hangt hij wel een autosleutel terug, maar dat wordt vervolgens zo breed uitgemeten in de aflevering dat ik me niet kan voorstellen dat hij de Mol is. Daarnaast had ik deze conclusie tijdens de vorige afleveringen ook al getrokken, dus hij staat niet op mijn verdachtenlijst.


Ook Leonie staat daar niet op. In vorige afleveringen was zij enorm duidelijk in beeld als Mol, wat mij altijd enorm tegenstaat. Maar dat zij geld pakt bij de vrijstellingsroute vind ik zo'n duidelijke kandidatenactie, dat ik haar echt definitief afstreep. Overigens vind ik het wel leuk dat zij voor de verandering absoluut géén groepsvrijstelling wilde hebben. Hard spel, daar hou ik van.


Ook Johan speelde het hier hard, maar ook Johan verdenk ik niet. Hij is onhandig bij de porseleinopdracht en als verkeersregelaar verschuilde hij zich misschien achter zijn ochtendhumeur. Maar ik weet niet, ik geloof hem. Petje af als hij de Mol is. Maar ook hij komt dan wel erg vaak in beeld.


Claes valt dan juist weer heel weinig op. Maar ik kan hem ook niet betrappen op echte Molacties. Daarbij pakte hij geld bij de vrijstellingsroute, wat de Mol in mijn ogen nooit zou doen. Ik denk niet dat hij het is, hoewel ik hem nog niet helemaal loslaat.


Miljuschka staat ook nog wel op het lijstje, maar dan heel dun met potlood opgeschreven. Zij is vaak de drijvende kracht bij opdrachten en speelt het spel heel slim. Daarnaast is zij de enige die Nathan lijkt te verdenken. En de manier waarop alles gemonteerd wordt, lijkt het alsof we gedurende het hele seizoen al te zien krijgen hoe zij langzaam maar zeker Nathan ontmaskert als Mol. Mede door haar verdenking ben ik zelf enorm gefocust op Nathan. En daarom denk ik dat Miljuschka straks met de pot naar huis gaat.


Dan mijn twee verdachten: Rob en Nathan. Beiden zouden ze de vaas verplaatst kunnen hebben in de porseleinfabriek en daarnaast heeft Rob ook nog eens zijn aanwijzingen bij de auto-opdracht omgegooid. Maar dat laatste zit me niet helemaal lekker. Natuurlijk, het is een ongelooflijk rare actie als Rob niet de Mol is. Maar in tegenstelling tot de vaas, kon de montage dit heel makkelijk verstoppen door het briefje met aanwijzingen niet in beeld te brengen. En daarbij werd deze actie ook uitgebreid besproken bij MolTalk. En omdat ik denk dat de makers toch invloed op dit programma uitoefenen, kan ik me haast niet voorstellen dat dit echt een Molactie is, hoe raar het ook is.


Want wat ik ook bijzonder vind aan Rob is dat we in deze aflevering eigenlijk pas leren hoe fanatiek hij de Mol probeert te ontmaskeren en informatie probeert te verzamelen bij zijn medekandidaten. Als hij de Mol is, zouden ze dit in de montage toch veel meer hebben aangezet als dekmantel?


Uiteraard blijft Rob mijn overduidelijke nummer 2. Maar mijn hoofd-Mol is op dit moment toch echt Nathan. Nathan heeft bij iedere opdracht wel iets waardoor ik hem weer als potentiële Mol zie. Dat hij bij opdracht 2 penningmeester was is iets dat hem door de rest in aflevering 3 in de schoenen werd geschoven, dus daar heeft hij zelf niet voor gekozen. Maar hij maakt wel op een bijzondere manier gebruik van die positie. Hij schakelt Miljuschka, die het meest scherp is bij de opdracht buiten. Nu zou het kunnen zijn dat hij Miljuschka verdenkt, maar ik denk dat de Mol haar gewoon niet kon gebruiken.


Daarnaast verspeelt hij onopzichtig geld bij de porseleinopdracht door de onhandige Rob op te zadelen met het object van €450,- en zelf zonder brokken het laagst mogelijke bedrag binnen te slepen. Als de groep na de auto-opdracht kritisch op hem begint te worden, lacht hij dit weg en knipt de montage het gesprek weg. En we zien hem eigenlijk alleen maar in beeld als een teamplayer en als een vrolijke hond in het spel. De groep, op Miljuschka na, lijkt maar niet te willen geloven dat Nathan misschien wel de Mol zou kunnen zijn. Maar ik denk dat onze lieve, goedlachse voetballer toch echt degene is naar wie we allemaal op zoek zijn.


Nathan Rutjes is de Mol.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page