top of page

RECAP 5: Lasers, letters en het antwoord op die ene vraag


Groepsfoto uit aflevering 5

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 5


RECAP - We zijn op de helft van de serie en we zouden inmiddels het antwoord moeten kunnen weten. Ten minste, als je Chinees kunt lezen. Of als je de Mol hebt kunnen betrappen. Hebben we die aan het werk kunnen zien?


We hebben nog maar vijf weken te gaan tot we eindelijk te horen krijgen wie de Mol is. En we hebben nog zes verdachten over: Nathan, Buddy, Miljuschka, Rob, Claes en Leonie.


We pakken de draad op bij het moment dat de groep nog uit zeven man bestaat. Ze zitten in de bus, waar Johan trots zijn joker showt. Rob heeft nog altijd een zwarte vrijstelling op zak en twijfelt daardoor of hij die in moet zetten voor één luttele joker.


Opdracht 1 - Beeld & Geluid

De kandidaten komen aan bij het Luoyang Opera House, waar ze op het podium zes verschillende opdrachten moeten spelen, die ieder €250,- kunnen opleveren voor de pot. Maar om die opdrachten heen bevinden zich lasers die cirkels vormen. Die cirkels gaan om de zoveel tijd open en dicht. In die tijd moeten de kandidaten wisselen.


De opdrachten zijn allemaal gebaseerd op een medium. Zo begint Nathan bij een set geluidsrecorders, Claes bij een tablet die foto's afspeelt, Leonie bij een aantal dvd-spelers, Johan bij een diaprojector, Buddy bij een radio en Rob bij een spelcomputer. Miljuschka begint buiten de cirkels als vliegende keep.


Er gebeurt tijdens deze opdracht zo ontzettend veel dat het lastig is om het overzichtelijk samen te vatten. Dus ik haal er enkele relevante punten uit.


Er wordt ongelooflijk veel gewisseld. Zo moet het ook, want anders vliegen de kandidaten het spel uit. Buddy is de eerste die zijn cirkel uit gedreven wordt. Maar Miljuschka stapt die cirkel niet binnen. Met als gevolg dat er nu twee vliegende keeps zijn. Bijkomend voordeel is wel dat er nu twee mensen zijn die vanaf de zijlijn kunnen helpen en de cirkels in de gaten kunnen houden.


Johan is de eerste die uit de opdracht ligt, omdat hij aanwijzingen geeft aan Leonie en daarbij zijn voet door een laserstraal heen beweegt. Dat is een vliegende keep minder. De tweede die het spel moet verlaten is Nathan. Met als gevolg dat er nu niemand meer vanaf de zijlijn kan toekijken en helpen. Ik denk niet dat het voor de Mol voordelig is om zich af te laten gaan, want dan heeft die geen invloed meer op het spel. Maar op deze manier kan ik mijn Nathan-tunnel nog wel verdedigen.


Wat ook opvalt is dat Leonie weer volledig in de stress schiet als ze bij de radio-opdracht aankomt. Hier moet een radio in elkaar geknutseld worden volgens de instructies en een Chinese radiozender ontvangen. Maar zoals ze bij de dam-opdracht in aflevering 2 al heeft verteld, is techniek niet haar ding.


Buddy, Rob, Claes en Miljuschka zijn het scherpst op opengaande cirkels en zijn er als de kippen bij als er gewisseld moet worden. Alleen Miljuschka heeft het op een gegeven moment niet door dat haar eigen cirkel open is gegaan. En zodra die zich sluit ligt zij er als derde uit.


Rob gaat intussen als een raket bij de foto-opdracht, die de andere kandidaten niet lukte. Hij vult maar liefst drie vragen achter elkaar juist in. Maar dat is niet genoeg om de opdracht te doen slagen.

Claes bij Super Mario

Ook de dia-opdracht lijkt onmogelijk te zijn, omdat er een dia lijkt te ontbreken. Heeft de Mol hier toegeslagen? Dan zou Claes, Leonie of Buddy hier een dia weggepakt moeten hebben. Maar wat volgens mij ook nog een mogelijkheid zou kunnen zijn is dat de kandidaten geen rekening hebben gehouden met het 'Meneer Van Dalen'-ezelsbruggetje. Oftewel dat de som die gevormd moest worden pas klopt als je alle keer- en deel-tekens uitrekent voor alle plussen en minnen.


Claes behaalt bij het spel Super Mario het derde level en zorgt er daar voor dat er geld verdiend wordt. Maar dat was ook wel de makkelijkste opdracht. Het is de enige opdracht die geld oplevert.


Opdracht 2 - Lettergreep

De tweede opdracht vindt plaats op de Gualinzhen Wholesale Market, waar Rik de kandidaten opwacht voor een aantal grote letters. De kandidaten moeten op de markt de rest van de letters vinden en op de juiste plaats zetten. Samen vormen die de zin 'Wie is de Mol?'. Hiervoor krijgen ze dertig minuten.


Wat bij deze opdracht interessant is om te weten is dat het vinden en plaatsen van de letters niet direct geld oplevert. Alleen de W, de D en de M kunnen dat. Want voor iedere letter die geplaatst wordt, kunnen de kandidaten aan het einde van de opdracht geld vinden op de plaats waar ze ook de letter hebben gevonden. Dat zou betekenen dat de Mol vooral deze letters niet in het spel zou willen brengen. De rest dient slechts ter afleiding.


De kandidaten krijgen drie bakfietsen ter beschikking. Een fiets is voor het team van Rob, Leonie en Claes. De tweede is voor Nathan en Johan en de derde is voor Miljuschka en Buddy. Laten we ze per team langsgaan.


Het team van drie mensen is eigenlijk veruit het beste bezig. Claes, Rob en Leonie vinden maar liefst vijf letters, waaronder twee letters die geld kunnen opleveren: de M, de O, de D, de S en het ?-teken. Maar laten we ook even kijken wie welke letters gespot heeft. De M werd door Claes gevonden. Van de O weten we niet wie die zag staan. Vervolgens is het weer Claes die de D vindt. De S is ook onduidelijk. En het ?-teken wordt ook weer gevonden door Claes. Dus Claes vindt de meeste letters, waaronder de letters die geld op kunnen leveren.


Maar er zit ook een nadeel vast aan het vinden van zoveel letters. Want doordat deze groep op vijf plaatsen iets gevonden heeft, weten ze ook niet meer welke letter nou waar vandaan kwam.


Het duo van Miljuschka en Buddy doet het ook aardig. Onderweg bespreken de twee hun geheime bondje, waarin duidelijk wordt dat ze elkaar zo veel mogelijk verdacht proberen te maken. Zoals ik al voorspeld had, want dat zagen we vorige week ook gebeuren bij de autosleutel die Buddy had teruggehangen. Miljuschka viel hem daar meteen op aan. Dit is wel een gevaarlijk bondje om als Mol in te zitten. Want die kan het zeker niet gebruiken om verdacht gemaakt te worden.


Uiteindelijk spot Miljuschka de L en vinden ze ook nog de E. Beide geen letters die geld op kunnen leveren. Maar het is wel Buddy die de envelop met geld ziet als ze later de vindplaatsen van de M en de D proberen terug te vinden. En dat had hij als Mol absoluut niet hoeven doen. Of hij voelde de priemende ogen van Miljuschka in zijn rug en had hij het gevoel dat hij weinig keus had.


Het team dat het slechtst presteerde is overduidelijk het team van Nathan en Johan. Zij vinden geen enkele letter. Het is opvallend dat het duo Johan laat fietsen, terwijl die al keer op keer heeft bewezen dat hij superonhandig is. Dit geeft Nathan de mogelijkheid om te speuren naar letters, terwijl Johan vooral probeert de marktkraampjes niet omver te rijden.

Het ?-teken

Maar die taak voert Nathan niet goed uit. Zo zien we het duo vlak langs het ?-teken rijden. En zien we in een ander shot zelfs dat ze een steeg voorbij zijn gefietst waarin de O te zien was. Beide geen letters die geld op konden leveren, dus als Nathan de Mol is (van Johan weten we inmiddels dat hij het niet is) had hij die makkelijk mee kunnen nemen om vertrouwen te winnen.


Doordat Nathan en Johan geen letters vinden, mogen zij ook niet op zoek naar het geld. De W is nooit gevonden, dus dat bedrag is komen te vervallen. Van de twee enveloppen met geld wordt er slechts een gevonden door Buddy. Er zit €600,- in.


Buddy gooit vervolgens in de groep dat het wel heel raar is dat de andere groep de letters vindt en hij vervolgens het geld binnensleept. Dat had hij beter niet kunnen zeggen, want hij krijgt na deze opmerking een flinke veeg uit de pan van Leonie en Claes. Die vinden dat ze wel wat meer credits verdienen voor de vijf letters die zij gevonden hebben.


Opdracht 3 - Lezen & schrijven

Dan de laatste opdracht van deze aflevering. De kandidaten leren hun eigen namen schrijven in het Chinees. Dit lijkt gewoon een leuke tijdsbesteding, maar het blijkt van cruciaal belang. Want ze leren vervolgens ook de tekens voor de tekst 'is de Mol'.


En waarom dat van belang is, leren ze al snel. Ze komen een voor een bij Rik, die een voorstel voor ze heeft. Ze kunnen kiezen voor €250,- in de pot of voor een wandeling in het park. En in dat park staan vijf groepen Chinese dames die Tai Chi aan het beoefenen zijn. Op een van hun waaiers staat geschreven wie de Mol is. In het Chinees, natuurlijk.


Ik vind €250,- een enorm laag bedrag als je bedenkt dat de kandidaten er de identiteit van de Mol voor in de plaats kunnen krijgen. En dat blijkt ook, want iedereen kiest ervoor om het park in te gaan. Op één kandidaat na. Nathan kiest voor het geld. Naar eigen zeggen omdat hij niet denkt dat het mogelijk is de naam van de Mol te vinden en omdat hij wat wil goedmaken na gisteren.

Nathan kiest voor €250,-

Heel opvallend, want de Mol zou natuurlijk nooit voor geld kiezen. Of toch wel? Nathan heeft zich natuurlijk wel een stuk verdachter gemaakt door in de afgelopen opdracht door een laser geraakt te worden en vervolgens geen enkele letter te vinden. Wilde hij eventuele nieuwe verdenkingen van zich afschudden? Dat zou ook verklaren waarom de makers zo'n laag bedrag tegenover de wandeling in het park gezet hebben. Dan kan de Mol zonder blikken of blozen voor het geld kiezen.


Daarbij wil je als kandidaat dat park in, of je nou verwacht dat het je lukt om de naam van de Mol te vinden of niet. Nou is Nathan geen doorsnee kandidaat, maar zelfs van hem zou ik dit normaal niet verwachten. Maar goed, ik zit dan ook diep verscholen in de Nathan-tunnel.


In het park gebeurt er niets al te opvallends. We zien vooral de kandidaten in paniek door het park rennen. Als kijker zien we een hoop Chinese teksten voorbij komen, waar de naam van de Mol ongetwijfeld niet tussen heeft gezeten. Die zien wij waarschijnlijk pas in aflevering 10. Maar ik heb toch ruim dertig screenshots genomen. Dus ik ben de komende tijd wel weer even zoet.


Wat ik overigens nog wel opvallend vind is dat we van Rob en Nathan nooit hebben gezien hoe je hun namen in het Chinees schrijft. Hebben de makers dit expres gedaan zodat we als kijker geen vergelijkingsmateriaal hebben? Zouden deze twee heren dan straks als laatste twee verdachten overblijven bij de ontknoping?


Johan is in ieder geval geen verdachte meer. Hij ziet een rood scherm en vertrekt met een joker op zak. Die heeft hij niet ingezet. Veel zin zou dat ook niet hebben gehad, want Rob heeft besloten om zijn zwarte vrijstelling toch in te zetten. Die bleek dus ook nutteloos.


Wie is de Mol?

Ik denk dat het inmiddels wel heel duidelijk is dat ik Nathan op de eerste plaats heb staan. Hij heeft in deze aflevering weer niets bijgedragen aan de pot. Maar pakt vervolgens wel €250,- als hij bij de kandidaten meer in the picture komt. Dat had hij niet hoeven doen, maar ik vind het wel verklaarbaar vanuit Mol-perspectief.


Op de tweede plaats heb ik nog altijd Rob staan. Hij draagt wel bij aan de opdrachten, maar haalt niet het geld binnen. Hij komt ver met de Super Mario-opdracht en de foto-opdracht in het theater, maar maakt ze niet af. Hij vindt met zijn groep veel letters, maar het is Claes die de letters heeft gespot die geld op kunnen leveren. En het geld vindt Rob vervolgens ook niet.


Claes heb ik vrij definitief afgestreept. Ik vond hem nog lange tijd verdacht, maar hij heeft zich meermaals bewezen als drijvende kracht in de opdrachten. Zo loste hij op de dam in aflevering 2 in zijn eentje de dradenpuzzel op. En ook in deze aflevering is hij het die level 3 haalt in Super Mario en de meeste letters spot. Waaronder de D en de M die geld op kunnen leveren. Maar daar valt wel weer tegenin te brengen dat hij zo veel letters vindt dat ze niet meer weten welke letter waar stond. Maar toch, Claes is in mijn ogen niet de Mol.


De rest heb ik in voorgaande afleveringen al vaker afgeschreven als Mol. Leonie komt vaak te verdacht in beeld. Deze week viel het wel mee, maar dan nog verdenk ik haar niet. Buddy en Miljuschka spelen het spel heel erg slim met hun geheime bondje. Maar dat bondje is ook enorm gevaarlijk voor de Mol. Want als een van de twee het is, zou diegene nooit willen dat de ander hem of haar verdacht zou maken bij de rest. Dus zij zijn het niet.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page