top of page

Follow the Money - Aflevering 3, 4 en 5


Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 4

RECAP - Terwijl de zoektocht naar de Mol vanavond weer verder gaat, blikken we nog even terug op aflevering 3, 4 en 5. En dan in het bijzonder welke kandidaten geld hebben verdiend en wie niet. We volgen het geld en hopelijk komt daar een Mol uit.


AFLEVERING 3

Opdracht 1 - Lijn(ver)diensten

In de eerste opdracht van aflevering 3 kunnen de kandidaten €2.250,- verdienen als iedereen na één uur in de juiste hovercraft zit.


Miljuschka en Buddy zitten in de eerste veerboot en hebben gelijk de eerste hints te pakken. Bij station één en twee staan nog wat hints. Buddy heeft vrij snel door waar iedereen moet komen te zitten en het lijkt er op dat Jaike ook de code heeft gekraakt. Waar het dan uiteindelijk misgaat is niet echt te zeggen. Maar uiteindelijk zitten er maar twee kandidaten op de juiste plek in de hovercraft. Er wordt geen geld verdiend tijdens deze opdracht.

Beeldig

Opdracht 2 - Beeldig

De kandidaten moeten opzoek naar vier beelden en bij deze beelden zullen ze geld vinden. Twee kandidaten met oog voor detail gaan de foto's omschrijven. Dat worden Cleas en Miljuschka. Dan is er team Boys, bestaande uit Buddy, Rob en Johan, en team Girls, bestaande uit Jaike, Leonie en Nathan.


De eerste foto wordt snel gevonden door team Girls. Dit blijkt een juiste envelop te zijn met €500,-. Vervolgens komen team Boys foto 2 tegen. De foto met de een soort slakkenhuisjes. Het is de verkeerde foto en de groep pakt hierbij dus een envelop met mingeld: -€250,-. Foto nummer 3 wordt ook gevonden door team Boys. Als duidelijk is dat het trio voor de juiste beeld staat, vraagt Rob of iedereen het er mee eens is en pakt hij het geld van het beeld. Er zit €400,- in.


Bij de laatste foto gaat het mis. De kindertekening zoals Cleas en Miljuschka hem noemen. Team Girls heeft nog maar de keuze tussen twee beelden en ze moeten beslissen of ze voor het op één na laatste beeld kiezen of toch het laatste. Van Cleas krijgen ze te horen dat ze niet veel tijd meer hebben. Ze kiezen voor het op één na laatste beeld. We horen Leonie nog twijfelen, maar Nathan maakt de keuze en pakt de envelop van de muur. Het blijkt een foute keuze. In de envelop zit -€50,-.


Team Boys heeft dus €150,- binnengebracht. Team Girls heeft €450,- binnengebracht. Bij deze opdracht is er €600,- verdiend.


Opdracht 3 - Theepot

De kandidaten moeten een servies zoeken dat verspreid ligt in verschillende winkels. Rob en Leonie, Buddy en Nathan, Miljuschka en Johan, Cleas en Jaike vormen de teams. Ieder team krijgt twee kaarten met Chinese tekens, behalve Cleas en Jaike. Zij krijgen drie kaarten. Die Chinese tekens moeten de kandidaten terugvinden in de uithangborden van de winkels. In deze winkels ligt het servies.


Als de tijd ingaat worden al vrij snel de eerste stukken van het servies gevonden. Het loopt bij elk team wel vrij vlot. Maar de opdracht lijkt bijna te mislukken bij de melkkan. De kandidaten twijfelen of het de juiste is. Maar desondanks wordt het hele servies gevonden. Dit levert €1.500,- op.


Maar dan heeft Rik een dilemma voor de kandidaten. Willen ze dit verdiende geld hebben of willen ze liever de waarde van het theeservies? Wie goed heeft opgelet heeft aan het begin van de opdracht kunnen zien dat er bij dit spel €2.700,- te verdienen was. Dit zal dus de waarde van het servies zijn. Bijna het dubbele dus.


Rob, Miljuschka, Leonie en Jaike willen de gok wagen en het servies kiezen. Maar Nathan, Cleas, Johan en Buddy kiezen voor zekerheid. Rik wil een antwoord en op het moment dat Miljuschka zegt: 'We gaan het gokje wagen', springt Nathan naar voren en pakt het geld aan van Rick. Er wordt €1.500,- verdiend, terwijl dat dus veel meer had kunnen zijn.


Tijdens deze aflevering hebben de kandidaten €2.100,- verdiend.


AFLEVERING 4

Porseleinkamer

Opdracht 1 - Porseleinkamer

Een parcours afleggen met een object lijkt simpel. Maar je mag daarbij geen porseleinen vazen omstoten. En laat de kamer daar nou helemaal vol mee staan. Scherven brengen in dit geval geen geluk.


In deze opdracht kunnen de kandidaten €2850,- verdienen. Per tweetal moeten ze het parcours afleggen en elk object heeft zijn eigen bedrag. De persoon die als laatste het parcours aflegt moet het duurste object van €750,- meenemen. Dat wordt uiteindelijk Buddy.


Cleas en Johan gaan als eerste door het parcours. Ze nemen allebei het object met de waarde van €350,-. Deze ronde spelen ze dus voor €700,-. Onderweg stoot Johan één vaas om, dat is -€75,-.


Vervolgens gaan Leonie en Nathan door het parcours. De afspraak was dat zij de objecten van €450,- zouden pakken. Dit doen ze allebei niet en ze pakken allebei een object met de waarde van €250,-. Ze lopen vrij snel door het parcours heen. Als ze elkaar onderweg kruisen ziet Leonie dat Nathan ook het goedkoopste object heeft meegenomen, waarop Nathan zegt dat het de afspraak was. Er sneuvelen geen vazen tijdens deze ronde. Op het moment dat Nathan uit het parcours stapt zegt hij: "Ik had toch die van €450,- moeten pakken". Een vergissing of heeft hij expres het goedkoopste object gepakt?


Bij Miljuschka en Rob gaat het in de eerste paar stappen al mis. Zij hebben allebei een object van €450,- en Rob zit nog niet koud in het spel of hij gooit de eerste vaas al om. Even later volgen er nog twee. Zijn totaal komt op €225,-. Miljuschka gooit niks om en haalt dus €450,- binnen.


Als laatste is Buddy aan de beurt met €750,-. Hij gaat goed van start en is lekker bezig. Dan valt er ineens een vaas door het toedoen van Johan. Buddy raakt uit zijn concentratie en stoot een aantal vazen om.


Dan komen we op een punt van het aantal omgestoten vazen. Ikzelf tel er in de aflevering acht. Namelijk drie bij Rob, twee bij Johan en volgens mij drie bij Buddy. In de uitzending geeft Rik aan dat er zeven vazen kapot zijn gegaan. Dit kan betekenen dat er bij Buddy een vaas minder is omgevallen of dat de vaas die Johan omstoot niet meetelt.


Ze winnen uiteindelijk €2.330,- voor de pot.


Opdracht 2 - Verkeer(d)

Er staan tien auto's verkeerd geparkeerd. Het is aan de kandidaten om deze op de juiste plek te parkeren. Nathan is penningmeester en mag beslissen wie welke rol krijgt. Miljuschka wordt pendelchauffeur en Rob en Johan verkeersregelaars. De eerste auto die goed geparkeerd wordt is €5,- waard. De waarde van de auto's verdubbelt na iedere juist geparkeerde auto. Ze kunnen in deze opdracht €2.560,- verdienen.


In zo'n opdracht is niet duidelijk te zien wie nou het geld binnen haalt. We zien wel dat het bij de eerste auto, die Leonie bestuurt, waarschijnlijk al gelijk iets mis gaat. Ze mist namelijk een aantal straten. Ook met het portoverkeer gaat het niet altijd even goed. Cleas krijgt niks door en Leonie en Buddy staan ook te wachten op instructies. De Mol houdt hier dus de lijn bezet. Uiteindelijk zijn er negen auto's geparkeerd waarvan er zeven over de juiste wegen hebben gereden. Ze verdienen bij deze opdracht €320,-

De reactie van Buddy

Opdracht 3 - Vrijstellingsroute

De opdracht voor een groepsvrijstelling. Hier valt €3.500,- te verdienen. Wat zal de Mol pakken op deze route? Gaat hij voor de groep of pakt hij toch geld?


Uiteindelijk gingen Miljuschka, Nathan en Rob voor een groepsvrijstelling. Leonie haalde €500,- binnen. Een heel bijzondere move voor de Mol, want die kan makkelijk geld laten liggen. Johan pakte een joker.


Van Buddy en Cleas weten we niet wat ze nou precies hebben gepakt. Een van hen kiest voor het geld en de ander voor de groepsvrijstelling. Afgaande op Buddy's reactie bij het zien van wat in zijn kistje zat is hij degene die voor de groepsvrijstelling heeft gekozen. Claes zou dan dus het geld hebben opgehaald.


Ze halen bij deze opdracht €1.000,- binnen voor de pot.


AFLEVERING 5

opdracht 1 - Beeld & Geluid

In deze opdracht viel €1.500,- te verdienen. De kandidaten moeten zes verschillende opdrachten doen. Deze opdrachten zijn omringd door lasercirkels. Als de cirkel een stukje opengaat moet de kandidaat die op dat moment in de cirkel bezig is eruit. Er is ook een vliegende keep.


De opdracht lijkt vrij soepel te verlopen, maar toch komen de kandidaten niet echt verder. Bij de cirkel met de diaprojector mist er een dia om de som compleet te maken. Bij de opdracht met de foto's wordt ook veel tijd gerekt door te vragen naar een specifieke naam. Kortom, het verloop van de opdracht is wat traag.


Alleen bij de cirkel waar Mario Bros gespeeld moet worden wordt geld verdiend. Alleen Nathan en Johan hebben Mario Bros niet gespeeld. De rest van de kandidaten wel. Er wordt €250,- verdiend bij deze opdracht.


Opdracht 2 - Lettergreep

Levensgrote letters zoeken op een markt. Dat moet niet zo moeilijk zijn. De kandidaten moeten de zin 'Wie is de Mol?' maken. Er staan al drie letters op de juiste plek. De rest van de letters ligt verspreid over de markt. Bij deze opdracht valt €1.500,- op te halen.


Het bondje Miljuschka en Buddy zijn samen een team, Nathan en Johan vormen een duo en Cleas, Rob en Leonie gaan met zijn drieën op zoek naar de letters. Miljuschka en Buddy vinden twee letters: de L en de E. Het team van Cleas vinden vier letters, de M, de O, de D, de S en het vraagteken. Nathan en Johan vinden niks en rijden zelfs langs het vraagteken.


De zoektocht naar het geld begint pas als bijna alle letters gevonden zijn. Het geld ligt namelijk bij de letters W, D en M. Omdat de letter W niet is gevonden, komt dat te vervallen. De kandidaten die letters gevonden hebben, mogen op zoek naar de andere twee enveloppen. Nathan en Johan blijven langs de zijlijn toekijken.


Uiteindelijk vindt Buddy één envelop waar €600,- in zit. In totaal was er €1500,- te verdienen. In die ene envelop zit €600,-. Het geld is dus niet eerlijk verdeeld over de drie enveloppen, zoals je zou verwachten. Wat er dus in de andere enveloppen heeft gezeten blijft een verrassing.


Opdracht 3 - Lezen en Schrijven

Wat zou jij doen, een rondje lopen door het park of kies je voor het geld? Een nog grotere vraag, wat zou de Mol doen in zo een opdracht? We weten dat bijna iedereen voor zichzelf koos en een rondje heeft gelopen door het park. Nathan kies voor de pot en haalt €250,- binnen. Naar eigen zeggen doet hij dat om zijn rol tijdens de afgelopen opdrachten goed te maken.Na vijf afleveringen staat de pot op €8.420,-. Ik denk dat de Mol niets te klagen heeft. Hij of zij heeft al flink wat geld uit te pot weten te houden. Toch mogen de kandidaten ook niet ontevreden zijn. De pot heeft op lagere bedragen gestaan na de vierde uitzending.

 

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page