top of page

RECAP 6: Is het dan toch...?


Groepsfoto aflevering 6

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 6


RECAP - De groep is voor de helft uitgedund. Maar de zoektocht naar de Mol wordt er niet makkelijker op. Want die Mol kan op allerlei manieren gesaboteerd hebben. Maar op welke manieren dan? Ik zal alle mogelijke acties analyseren.


Opdracht 1 - Voice Mol

De aflevering begint op een graanveld naast de White Horse Temple. Hier vertelt Rik dat er zes telefoons verstopt liggen. De afstand tussen iedere telefoon levert een elf-cijferig telefoonnummer op. Als de kandidaten dat telefoonnummer binnen twintig minuten kunnen bellen, verdienen ze €1.500,-.


De eerste telefoon geeft Rik de groep bijna cadeau. Die ligt op één meter afstand. Het eerste cijfer is dus 1. Vervolgens gebruiken de kandidaten deze telefoon om de tweede te bellen. Die wordt gevonden door Nathan. Hij lijkt in eerste instantie een stap naast de exacte locatie te gaan staan, maar hij wijst vervolgens wel de juiste plek aan Buddy aan, als die langskomt met het meetlint. Rob houdt het meetlint aan het andere uiteinde vast.


De heren meten 69 meter. Dat is fout, want het moet 70 zijn. Doordat Nathan de exacte vindplek aanwijst gaan ze twijfelen of het dan niet toch 70 moet zijn. Miljuschka hakt de knoop door. Zij weet namelijk dat Chinese telefoonnummers altijd beginnen met 170. Zou een Mol dat zeggen?

Buddy en Nathan meten 91 meter

De derde telefoon wordt ook weer door Nathan gevonden. En ook hier krijgt Rob het ene uiteinde van het meetlint en rent Buddy met de rol naar Nathan. Hier meten ze 91 meter. Ook dat klopt niet. Dit moet 90 zijn. Heeft Nathan hier de telefoon een meter verschoven? Of heeft Rob een stapje naar achter gedaan, waardoor de telling niet meer klopt?


De helft van de tijd is verstreken. En Leonie vindt de vierde telefoon. Buddy blijft op de plek van telefoon 3 staan en Rob rent met het meetlint de kant van Leonie op. Er wordt 37 meter gemeten. Dat klopt.


Met nog minder dan vijf minuten op de klok vindt Claes de vijfde telefoon. Terwijl er nog gemeten moet worden, belt hij de volgende telefoon alvast die vervolgens door Nathan gevonden wordt. Bij telefoon 5 wordt 65 meter gemeten. Dat klopt. Bij telefoon 6 is er twijfel tussen zeventien en achttien meter. De kandidaten kiezen voor 18, wat klopt.


Dan is het tijd om te bellen. De eerste poging is 1 70 91 37 65 18. Deze klopt bijna helemaal. Alleen 91 is fout. Dat moet 90 zijn. Claes stelt vervolgens voor om 18 te vervangen voor 17. Hierdoor klopt er nog minder van het telefoonnummer. Voor de derde poging wordt de 17 weer terugvervangen voor 18. Buddy stelt voor om van 37 36 te maken. Ook verkeerd. Voor de laatste poging wil Rob van de 18 16 maken, terwijl ze nooit over die optie hebben getwijfeld. Maar ook het nummer 1 70 91 37 65 16 levert niets op. Er wordt met deze opdracht geen geld verdiend.


Na deze opdracht zien we een onderonsje tussen Miljuschka en Buddy. Ze bespreken hun geheime bondje. Hieruit blijkt dat ze beiden valse informatie doorgeven aan hun medekandidaten en dat Buddy steeds als een soort boeman wordt neergezet. Ze voelen zich daar beiden schuldig over, maar het is wel een mooie tactiek.


Maar hier vind ik des te meer uit blijken dat in ieder geval Buddy de Mol niet is. Want die zou het niet kunnen gebruiken om constant verdacht te worden gemaakt. Ik zou het wel fantastisch vinden als Miljuschka nu wel de Mol is en dat ze Buddy gewoon gebruikt om haar Molacties uit te voeren. Zo hoeft ze zelf minder te doen en ontregelt ze toch het spel. Een tactiek die we op zo'n grote schaal nog niet gezien hebben van een Mol.


Na dit gesprek zien we nog een ander interessant onderonsje. Namelijk tussen Leonie, Rob, Miljuschka en Buddy aan de eettafel. Claes eet om de een of andere reden alleen aan een ander tafeltje en Nathan is nergens te bekennen. Ze bespreken de zwarte vrijstelling van Rob. En Leonie deelt met iedereen dat Buddy heeft gelogen over het kiezen voor Wijsheid in aflevering 1. Buddy liegt op zijn beurt nogmaals dat hij voor deze poort heeft gekozen. En net als in aflevering 1 zie ik voor de Mol geen enkele reden om hierover te liegen. Dus voor mij weer een bevestiging dat Buddy niet de Mol is.


Opdracht 2 - Vak werk

Voor de tweede opdracht krijgen alle kandidaten een groep Chinezen onder hun hoede. Die moeten in een Mastermind-achtig spel in de juiste vakken terechtkomen om zo op een waarde van €2.500,- uit te komen.


Tijdens het kijken snapte ik er geen bal van, maar de oplossing is nu duidelijk. Voor iedere kandidaat was er een specifiek vak bedacht. Als die kandidaat in dat vak staat, is die €500,- waard. Als een kandidaat in een verkeerd van staat, is die €10,- waard. Alleen de penningmeester is in alle vakken maar €10,- waard, dus die moet uiteindelijk naar voren stappen om te cashen.


De oplossing is als volgt: Buddy moet in vak 1, Rob in 2, Miljuschka in 3, Claes in 4, Nathan in 5 en Leonie in 6. En dan moet Nathan uit zijn vak stappen om te cashen, want hij is de penningmeester.


De kandidaten beginnen in deze volgorde: Miljuschka, Nathan, Claes, Rob, Buddy en Leonie. Hiervan staat alleen Leonie goed, dus deze opstelling is €550,- waard. De eerste wissel vindt plaats tussen Miljuschka en Nathan, wat voor het bedrag niets uitmaakt.


Leonie stelt vervolgens voor om met Nathan te wisselen. Een foute keuze, want dit is slechts €60,- waard. Maar als de kandidaten de logica zouden snappen is dit wel een waardevolle opstelling. Want nu weet iedereen van ten minste één vak dat ze daar niet moeten staan. Maar de logica wordt gedurende de opdracht niet gevonden. En ik vind dat niet heel raar. Voor de kijker was het ook lastig te ontdekken. En de kijkers die het wel doorhadden zullen ongetwijfeld gebruik hebben gemaakt van pen en papier. En dat heb je bij deze opdracht ook wel nodig. De kandidaten wisselden dus volledig op goed geluk.

De volgende wissel wordt voorgesteld door Buddy. Hij wil met Nathan wisselen. De opstelling Leonie, Miljuschka, Claes, Rob, Nathan, Buddy is ook slechts €60,- waard, hoewel Nathan nu wel op de juiste positie staat. Miljuschka wil vervolgens met Claes wisselen. Een goede zet, want hierdoor komt zij op de juiste plek te staan. De opstelling is weer €550,- waard.


Claes en Rob wisselen om

Vervolgens wisselen Claes en Buddy om, wat voor het bedrag ook geen verschil maakt. Dan wil Claes met Rob ruilen. En dat blijkt een gouden zet, want dit brengt het totaalbedrag op €1.040,-. Deze positie wordt door de kandidaten in het geheugen geprent, zodat ze altijd weer naar deze volgorde kunnen terugkeren.


Miljuschka ruilt vervolgens met Rob, wat het bedrag weer naar €550,- brengt, omdat zij van haar juiste positie is afgestapt. Rob roept dat hij terug wil naar de positie van €1.040,-, maar Miljuschka schreeuwt hier overheen dat ze met Nathan wil wisselen. Hierdoor blijft het bedrag op €550,- staan.


Buddy stelt voor te wisselen met Leonie. Een goede zet, want de opstelling Buddy, Leonie, Rob, Claes, Miljuschka, Nathan is weer €1.040,- waard. Buddy en Claes staan zo op de juiste plek. Claes wil vervolgens weer met Buddy ruilen, waardoor niemand meer op de juiste plaats staat. Het bedrag is nu €60,-.


Miljuschka komt met het idee om in één keer vier mensen met elkaar te laten wisselen. Rob ruilt met Nathan en Buddy ruilt met Leonie. Maar ook deze opstelling is maar €60,- waard.


Dan komt er een bijzondere biecht van Nathan voorbij. Hij zegt: "€1.040,- is een bedrag waar je natuurlijk niet mee akkoord wil gaan, maar als het zo is, kan ik daar best tevreden mee zijn". Een mooie biecht voor zowel een kandidaat als voor een Mol. Een kandidaat kan tevreden zijn dat er in ieder geval íéts in de pot komt. De Mol ziet liever het minimale bedrag in de pot komen, maar mag allang blij zijn dat niet de volle €2.500,- verdiend wordt.


Uiteindelijk is het Leonie die roept dat ze terug moeten keren naar €1.040,-: de volgorde Leonie, Buddy, Miljuschka, Claes, Nathan en Rob. Maar dan stelt Leonie voor om toch nog één wissel te maken. De groep gaat hier niet op in, want er staat nog maar weinig tijd op de klok.


Dan komt de discussie wie uit de rij moet stappen om te cashen. Nathan zegt dat hij dat wel wil doen. Dat zou de goede oplossing zijn, want dat heeft op het bedrag geen effect. Rob wil Miljuschka laten cashen. Maar dat zou €500,- van het bedrag cashen, omdat zij als een van de weinigen in het juiste vak staat. Miljuschka stelt voor dat Leonie gaat cashen, wat ze ook doet. En opvallend: terwijl Leonie naar voren loopt, zegt Miljuschka dat ze eigenlijk vindt dat Nathan zou moeten cashen. Dat had volgens de juiste oplossing ook gemoeten. Dekt ze zichzelf hiermee in?


Het cashen van Leonie kost slechts €10,-. Dat betekent dat er €1.030,- verdiend wordt. En dan komt er nog zo'n dubbelzinnige quote van Nathan: "Met €9.450,-, met nog zes spelers in het spel, richting €10.000,-, ben ik een tevreden man, hoor". Tja...


Opdracht 3 - Alles kenners

Voor de derde opdracht moeten de kandidaten in een oud dorpje in kaart brengen waar bepaalde enveloppen hangen. Degene die als laatste het dorp ingaat kan op deze plekken namelijk geld pakken voor de pot. Maar hoe lang diegene de tijd heeft om geld te pakken, hebben de kandidaten zelf in de hand. Ze kunnen in het dorp namelijk ook kokers met zand vinden om een zandloper te vullen.


Degene die als laatste het dorp in gaat heeft dus een belangrijke rol. Miljuschka stelt meteen Nathan voor en Leonie, Buddy en Claes zijn het daar al snel mee eens. Rob sluit zich hier als laatste bij aan. Maar hij wil wel graag als eerste het dorp in, wat hij ook mag.


En dit is een belangrijke verdeling. Want je kunt er vergif op innemen dat de Mol in deze opdracht enveloppen heeft verwisseld. En dat kan het beste in de eerste beurt, als nog niemand weet wat de beginposities van alle enveloppen zijn, of in de laatste beurt, waarin de oorspronkelijke posities niets uitmaken. De Mol zou daar namelijk gewoon een willekeurige andere envelop hebben kunnen pakken.


Rob is dus als eerste aan de beurt. Hij beschrijft hoe de ruimtes lopen vrij aardig. Maar waar het misgaat is dat hij alleen opnoemt welke enveloppen in welke ruimte hangen. Maar hij zegt niet waar ze precies hangen. De groep schrijft dan ook geen enkele naam op en zegt dat Rob zich maar moet focussen op het vinden van zand. Rob brengt uiteindelijk geen enkele zandkoker mee, maar zegt wel dat hij ze gezien heeft. Waarom nam hij ze dan niet mee? Maar als Rob de Mol is en hij dus expres geen zand mee heeft genomen, waarom zegt hij dan wel tegen de groep dat hij kokers gezien heeft?


Rob is in ieder geval not amused dat er geen enkele naam van de enveloppen is opgeschreven. En over die namen gesproken: dat waren de namen van diverse Molloten die actief zijn op het wieisdemol.com-forum. Een mooi eerbetoon van de makers. Jammer genoeg zat mijn eigen forumnaam, De Tunnelvisie, er niet tussen. Maar ik troost mezelf met het feit dat in deze aflevering maar liefst drie keer het woord "Tunnelvisie" is uitgesproken. Zitten we er toch nog in!


Buddy gaat als tweede het dorp in. Het eerste dat hij doet is de beschrijvingen van Rob checken. Die blijken aardig te kloppen. Hij beschrijft vervolgens wel duidelijk waar alle enveloppen hangen en vindt daarbij één koker met zand.


Leonie is als derde aan de beurt. En haar communicatie verloopt behoorlijk rommelig. Ze spuwt met informatie en noemt eigenlijk alleen maar namen op, zonder te vertellen waar ze hangen. Vervolgens valt ze ook nog weg via de portofoon. Buddy heeft de ontvangende portofoon vast, maar het ziet er naar uit dat hij niet zijn vinger op de knop houdt.


Leonie keert terug met nog bijna anderhalve minuut op de klok. En dat terwijl iedere kandidaat vijf minuten de tijd heeft. Vervolgens kan ze ook niet meer op de kaart tekenen waar de namen hingen. Daarbij heeft ze ook geen kokers met zand gevonden. Haar beurt was dus compleet nutteloos.


Dan is Miljuschka. Zij lijkt alles goed te beschrijven en keert zelfs terug met maar liefst vijf kokers met zand. Claes doet het vervolgens ook best aardig en hij vindt twee kokers.

Nathan pakt geld

Dan is het aan Nathan om de enveloppen met geld te vinden. Rik vertelt dat die hangen op de posities van Rat, Heinz, Vriendlief, Daisy en Lukie4. Buddy legt keurig uit waar de enveloppen hangen en loodst hem naar de juiste locaties. Van Heinz en Rat weten ze zeker waar die hangen en Nathan pakt de enveloppen van de plekken waar we die namen ook daadwerkelijk hebben gezien.


Rob stelt voor dat Nathan toch op zoek moet gaan naar Daisy, omdat Leonie die genoemd heeft. Maar Leonie weet niet meer waar die precies lag, dus dit idee wordt afgeschoten.


Dan worden de enveloppen opengemaakt. In de eerste zit €300,- en in de tweede -€500,-. Er was er dus eentje fout. En dat terwijl Nathan twee juiste enveloppen lijkt te pakken. Er moet dus ergens iets verwisseld zijn. Mijn gok: Nathan heeft voor de camera twee juiste enveloppen gepakt en heeft op de terugweg een juiste envelop verwisseld voor een verkeerde. Zo'n actie hebben we Jan Versteegh ook zien uithalen in de finale: voor de kijker pakte hij een juist puzzelstuk, maar in de terugblik bleek dat hij die daarna weer verwisselde voor een verkeerde.


Er wordt met deze opdracht uiteindelijk €200,- verloren, wat de pot op €9.250,- brengt.


Wie is de Mol?

Ik ben minder overtuigd van mijn Mol. Zoals je uit vorige recaps hebt kunnen achterhalen, staat Nathan al een tijdje bovenaan de verdachtenlijst. En dat staat hij nog steeds. Hij vindt twee telefoons waarvan de afstand verkeerd wordt gemeten. Hij heeft vrijwel geen inbreng in de tweede opdracht. En bij de derde opdracht staat hij in de perfecte positie om enveloppen om te wisselen.


Maar ik ben minder zeker van mijn zaak. Want Rob, die ik nooit heb kunnen afstrepen, begint zich weer een weg omhoog te werken. Hij is betrokken bij foute metingen in het graanveld. Hij stelt voor dat Miljuschka in de tweede opdracht gaat cashen, terwijl ze goed staat. En in het dorp is alles wat hij via de porto doorgeeft zo goed als nutteloos en pusht hij om toch nog voor een derde envelop te gaan, met de kans op meer mingeld.


Daarnaast zorgde hij dat hij in een goede positie stond om enveloppen om te wisselen en sloot hij zich als laatste aan bij het aanstellen van Nathan in de sleutelpositie. Terwijl hij Nathan niet verdenkt. Alsof hij het zelf wilde zijn. Hij is voor mij gestegen als mogelijke Mol, maar hij staat nog wel op 2.


Miljuschka begin ik ook weer meer in de gaten te houden. Ik zou het briljant vinden als zij Buddy zo bespeelt dat ze hem alle sabotages laat uitvoeren om zelf buiten beeld te blijven. En bij de tweede opdracht doet ze een hoop foute wissels. Maar het levert allemaal niet minder geld op. Sterker nog, bij de eerste opdracht verbetert ze een fout. En bij de derde opdracht brengt ze veruit het meeste zand mee terug. Dus ik denk uiteindelijk niet dat ze het is.


Buddy en Leonie zijn het gewoon niet. Buddy zit in een voor de Mol enorm onvoordelig bondje en hij lijkt echt zijn best te doen tijdens de opdrachten. Hij liegt over dingen waar hij niet over hoeft te liegen. En afgezien van wat foute metingen in het graanveld, heb ik hem nergens op kunnen betrappen.


Voor Leonie geldt hetzelfde. Zij heeft in mijn ogen de opdrachten niet perfect gespeeld. Sterker nog, ze had vrijwel geen nuttige inbreng. Maar wat ze deed verslechterde het spelverloop ook niet. Dus ik denk dat ze gewoon een wat rommelige kandidaat is en geen Mol.


Nathan is en blijft de Mol. Maar het kan stiekem ook nog Rob zijn.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page