top of page

RECAP 7: Ik ben geen klap wijzer geworden


Groepsfoto aflevering 7

Foto: Screenshot seizoen 20, aflevering 7


RECAP - We naderen langzaamaan het einde van het seizoen en we zitten nog met vijf verdachten. En deze aflevering maakte het op meerdere vlakken niet makkelijk om de Mol te vinden in dit gezelschap. Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten en doe toch een poging.


De aflevering begint luchtig. Rob heeft een ukelele aangeschaft en zingt samen met Buddy een serenade over Wie is de Mol?. Uit deze serenade blijkt vooral dat de groep Nathan totaal niet verdenkt. Want Rob zou zijn hoed opeten als hij het is, zo zingt hij. Ook Leonie vertelt later in de aflevering dat ze Nathan niet verdenkt. Zij zou zijn mat afknippen als hij het is. Daar zouden ze bij de terugblik zomaar eens op teruggepakt kunnen worden.


Opdracht 1 - Kleur Rijk

De eerste opdracht. Het is een lastige. Voor zowel de kandidaten als de kijker. Eén kandidaat wordt uitgekozen om het overzicht te bewaren tijdens de opdracht en alle bevindingen te noteren. Buddy stelt voor om Nathan op die positie te zetten. Maar Miljuschka vindt dat Buddy dat zelf moet doen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het bondje dat zij en Buddy hebben om hem verdacht te maken. Buddy gaat akkoord.


Iedereen wordt verspreid door een fabriekshal. Ze hebben allemaal een portofoon en Buddy heeft pen en papier. Vervolgens komt er een enorme stoet kleine autootjes de hal binnenrijden. Iedere auto heeft een bepaalde kleur, er staat een kleur achterop de auto. En ook de letters waarmee die kleur is geschreven heeft weer een specifieke kleur. Aan de kandidaten de taak om die combinaties door te geven aan Buddy.

Buddy probeert overzicht te krijgen

Zoals te verwachten was, volgt er complete chaos. Iedereen begint door elkaar kleuren door te geven, waardoor Buddy al snel het overzicht kwijt is. En geef hem eens ongelijk. Maar ook als kijker word ik er geen wijs uit. Er zijn slechts een paar acties die opvallen.


Zo zien we Nathan auto's voorbij laten gaan zonder ze door te geven. Het is alleen niet duidelijk of hij ze misschien al eerder heeft doorgegeven. De montage suggereert hier dat hij de boel saboteert.


Wie duidelijk niet saboteert is Leonie. Zij speculeert over de portofoons dat er een adder onder het gras moet zitten. Ze stelt voor dat ze moeten tellen hoeveel auto's er rondrijden. Een slimme opmerking, want achteraf krijgen de kandidaten drie vragen over de auto's. En door enkel kleuren te roepen, kunnen die vragen echt niet beantwoord worden.


Maar Leonie lijkt hier alleen in te staan. Miljuschka kapt haar af. Gedurende de opdracht blijft Leonie nog wel hierop hameren, maar krijgt geen gehoor bij de kandidaten. Buddy is het getetter van zijn medekandidaten zo zat dat hij de portofoon maar uitzet. Veel wijzer wordt hij er niet meer van. En ik denk dat dat op dat moment het slimste is om te doen.


Uiteindelijk brengt Buddy een berg aan aantekeningen mee. En dan stelt Rik drie vragen. De eerste vraag: hoeveel rode wagentjes reden er rond? Buddy begint te rekenen en komt uit op 63. De groep schrikt daarvan en hij stelt het bij naar 27. Het juiste antwoord is zeven wagentjes.


Ook de tweede en derde vraag worden fout beantwoord. Het is duidelijk dat Buddy er niet in geslaagd is om overzicht te creëren en er wordt geen geld verdiend. Rob is de eerste die het voor Buddy opneemt. Het was ook ontzettend moeilijk.


Opdracht 2 - Mol Laser

Dan de spannendste opdracht van deze aflevering. De kandidaten mogen een voor een laserschieten tegen de Mol. Ze krijgen ieder vijftien minuten om vier targets van rood op groen te schieten. Dit levert €100,- op voor de pot. Maar de Mol biedt weerstand en probeert vier andere targets van rood op groen te schieten. Dit kost de pot €100,-. Het spel stopt zodra ofwel de Mol, ofwel de strijdende kandidaat wordt afgeschoten door de ander.


In dit spel komen de kandidaten dus in een spagaat terecht: gaan ze op geld schieten of willen ze achter de Mol aan gaan? De meeste kandidaten kiezen voor een middenweg: ze schieten eerst op een paar geldtargets en zetten daarna de jacht in op de Mol.

Nathan in Mol Laser

Het is hierbij ook handig om in het achterhoofd te houden dat de beurt van de Mol niet meetelt. Dus als de Mol plus- of mingeld verdiend, dan wordt dat niet verrekend met de pot. In het meest ideale geval zou de Mol dus met blusgeld naar buiten lopen, om de fanatieke kandidaat te lijken. Nathan is de enige die dat voor elkaar heeft gekregen.


Veel kunnen we niet uit de schietsessies halen. We zien wel dat Leonie €100,- verdient en €200,- verliest. Een totaal van €100,- uit de pot dus. Buddy schiet een keer raak op €100,-, maar de Mol schiet vervolgens €400,- uit de pot. Een totaal van €300,- uit de pot. Rob verdient €100,- en verliest €200,-. Een totaal van €100,- uit de pot, maar hij krijgt het wel voor elkaar om de Mol af te schieten. Voor Miljuschka is het hetzelfde verhaal. Ze verdient €100,- en verliest vervolgens €200,-. Een totaal van €100,- uit de pot. En ten slotte is Nathan aan de beurt. Hij verdient €200,-. De Mol heeft alleen tijdens zijn beurt geen targets geraakt. En ook Nathan schakelt de Mol uit.


Uiteindelijk is het een erg toffe opdracht, maar ook hier kunnen we als kijker vrij weinig mee. We zullen ook pas in aflevering 10 horen hoeveel geld hiermee verdiend is. Of moet ik zeggen verloren? Want er gaat hoe dan ook geld uit de pot.


Opdracht 3 - Scherp Stellen

Dan de laatste opdracht van deze aflevering. In een nagemaakt traditioneel dorp staat Rik de kandidaten op te wachten. Hij vertelt ze dat ze bepaalde foto's moeten maken. En dan begint hij te spuien met vijftien foto-opdrachten die elk €100,- kunnen opleveren. Even onder elkaar:


- Vier Chinezen op een terras met een jurk uit de Han-dynastie met Buddy en Miljuschka

- Vier Chinezen met stropdassen en Nathan

- Vier Chinezen met post-its en Rob en Leonie

- Drie Chinezen met een fototoestel

- Vier Chinezen met een "humburger"

- Drie Chinezen met een geborduurd petje

- Vier Chinezen met porseleinen borden met een bloem erop

- Drie Chinezen door een luik op de tweede verdieping met Leonie en Buddy

- Vier Chinezen met een gitaar en Rob

- Drie Chinezen met bamboe

- Vier Chinezen met een koperen Boeddha, bovenaan een trap

- Drie Chinezen die proosten met rijstwijn met Miljuschka en Nathan

- Vier Chinezen met een knuffel die ze uit een grijpkraan hebben gehaald

- Drie Chinezen met een softijsje en alle kandidaten

- Twee Chinezen met een schilderij van Monet


Rik somt deze opdrachten in een rap tempo op en hij doet dat slechts één keer. Begin er maar eens aan als je kandidaat bent. Het meest bijzondere vind ik dat niemand er aan denkt zijn Molboekje erbij te pakken en alles op te schrijven. En dus weet vrijwel niemand meer wat de opdrachten nou precies waren.


De groep besluit om gezamenlijk de eerste foto te nemen. Ze gaan met de hele groep op de foto met drie Chinezen met een fototoestel. Dat is in theorie fout, want hier horen geen kandidaten op te staan. Hierna splitst de groep zich op.


Miljuschka is samen met Buddy en zij spot een aantal vrouwen in traditionele jurken. Ze gokken erop dat het jurken uit de Han-dynastie zijn. Maar ze hebben er niet genoeg. Gelukkig ziet Buddy verderop een groepje van vier vrouwen in soortgelijke jurken lopen. Precies zo veel als ze nodig hebben. Ze zetten alles op alles om de dames naar een terras te loodsen en daar maken ze samen een goede foto.


Leonie vindt bij een kraampje wat post-its. En samen met Rob begint ze die op een aantal beduusd kijkende Chinezen te plakken. Die snappen duidelijk niet wat ze overkomt, maar Leonie en Rob maken gewoon de foto. Die is wel fout, want er staan slechts drie Chinezen op de foto. Dit hadden er vier moeten zijn.


De groep komt bij elkaar en besluit zich op de foto door het luik te storten. Hier moeten Leonie en Buddy op staan. Nathan twijfelt of hij hier ook op moest, maar besluit, terecht, om niet mee te gaan. Wat wel onhandig is, is dat de groep van Miljuschka, Nathan en Rob nu opeens twee portofoons bij zich heeft. Veel verschil maakt het niet, want Leonie en Buddy zijn nog in de buurt. En dus krijgen zij ook een van de portofoons.


De foto door het luik

Leonie en Buddy vinden een luik. Maar hoe kom je daar? Het tweetal verspilt veel tijd met het vinden van een trap die naar boven leidt. Uiteindelijk zijn ze elkaar even kwijt, doordat Leonie het hele gebouw om loopt.


Het lukt ze na lang zoeken toch om een doorgang te vinden en ze sleuren een aantal Chinezen mee naar boven. Maar dan twijfelen ze met hoeveel Chinezen ze er nou op moesten. Ze kiezen er voor om meerdere foto's te maken met verschillende aantallen Chinezen. Het is niet duidelijk welke foto ze uiteindelijk inleveren.


Zodra ze weer naar beneden lopen, vraagt Buddy of hij de portofoon van Leonie mag overnemen. Maar die blijkt uit te staan. Een sabotagepoging van Leonie? Heeft Buddy 'm zelf gauw uitgezet? Of was het Miljuschka die 'm heeft uitgeschakeld toen ze beide portofoons in handen had?


Nathan heeft intussen porseleinen borden met bloemen gevonden. Hij gaat samen met Rob en drie Chinezen op de foto. Maar ook dit is fout. Er hadden vier Chinezen op de foto gemoeten, zonder kandidaten erbij. Wat wel goed gaat is de foto van Nathan, Miljuschka en drie Chinezen die proosten met rijstwijn. Rob sluit vervolgens af met een foto van bamboe en een selfie met twee Chinezen en een Boeddha. Allebei fout.


Nadat de onmogelijk korte tijd van twintig minuten voorbij is, blijken de kandidaten toch nog vier juiste foto's te hebben ingeleverd. Maar welke? De jurken uit de Han-dynastie en de rijstwijn waren sowieso goed. Dan zou de foto van het luik ook goedgekeurd kunnen zijn. En daarbij dan nog de foto van de Chinezen met de fototoestellen? De kandidaten stonden er zelf wel bij, maar alle Chinezen die erop moesten staan stonden er ook op.


Wat ook bijzonder is, is dat Rik vertelt dat er een foto dubbel is ingeleverd. Die telt dus niet. Maar we komen er niet achter welke foto dat is of wie die heeft of hebben ingestuurd. En zo worden we dus weer niets wijzer.


"Opdracht 4" - De executie

We sluiten de aflevering af met nog een vierde, onverwachte opdracht. Die vindt plaats bij de executie. Het is een opdracht die echte fans meteen zullen herkennen uit seizoen 13, toen die ook werd gespeeld. Rik roept een voor een een kandidaat naar voren. Die mag kiezen uit twee kaarten die Rik blind voor ze ophoudt. Pakt de kandidaat een groene kaart, dan mag hij of zij iemand kiezen die zijn of haar scherm niet hoeft te zien en dus door is naar aflevering 8. Maar als de kaart rood is, dan moet er een kandidaat worden aangewezen die zijn of haar scherm wél moet zien en dus zou kunnen afvallen.


Nathan mag als eerste. Hij trekt een groene kaart en mag dus iemand veiligstellen. Verrassend genoeg kiest hij niet voor Rob, met wie hij een bondje heeft. Hij kiest Miljuschka, die net zo verbaasd is als iedereen.


Dan is Miljuschka aan de beurt. Zij pakt een rode kaart. Ook zij maakt een bijzondere move. Maar wel eentje die ik enorm kan waarderen. Ze kiest ervoor dat haar bondgenoot Buddy zijn scherm moet zien. Want, zo redeneert ze, hij zit op hetzelfde spoor als zij en zo kan ze dus testen of dat spoor juist is. Een tactische en keiharde keuze. Heerlijk! Buddy's scherm kleurt groen.


Dan roept Rik Rob bij zich. Die trekt een groene kaart. Hij kiest voor Leonie, waaruit blijkt dat het bondje tussen Rob en Nathan vanaf nu verleden tijd is. Leonie pakt vervolgens ook een groene kaart. Zij kiest voor Rob, om de dienst terug te bewijzen.


Als laatste is Buddy aan de beurt. Zijn kaart is voor Nathan, omdat die als enige is overgebleven. Buddy trekt een rode kaart, waardoor Nathan zijn scherm moet zijn. Het kleurt groen. En dus is iedereen door naar de volgende aflevering.


Er heersen rondom deze executie twee hardnekkige geruchten die ik graag wil weerleggen. Zo zou Rik bij Nathan twee groene kaarten omhoog hebben gehouden. Dat klopt niet. Door de schaduw lijken ze allebei groen, maar wie goed kijkt ziet dat het echt twee verschillende kaarten waren. Daarnaast had Rik geen enkele mogelijkheid om de rode kaart voor een groene om te wisselen. Als hij de Mol een bepaalde kaart zou willen laten kiezen, zou hij makkelijk kunnen afspreken aan welke kant die kaart zit.


Het tweede gerucht is dat Leonie de linkerkaart wil pakken, maar van Rik de rechter in haar handen geduwd krijgt. Ook dat is niet zo. Door de knip in de montage lijkt het inderdaad alsof Rik een keuze aan haar forceert, maar het is toch echt Leonie die de kaart pakt. Ze pakt beide kaarten vast en trekt vervolgens de rechterkaart uit de handen van Rik.


En zo blijven er dus nog vijf verdachten over. Hoe komt dat straks uit in aflevering 9? Er zijn drie opties. Optie 1 is dat er in de komende aflevering twee afvallers zullen zijn. Dat lijkt me onwaarschijnlijk, want dat hebben ze vorig jaar al gedaan. Optie 2 is een finale met vier deelnemers. Dat is mogelijk, maar ik verwacht het niet. En optie 3 is dat we in aflevering 9 halverwege nog een executie hebben, om vervolgens de rest van de aflevering met drie kandidaten de finale te spelen. En dat lijkt me het meest aannemelijk. Dit is iets dat ook gebeurde in seizoen 11, 14, 15 en 17.


Wie is de Mol?

Ik ben van deze aflevering geen klap wijzer geworden. En dus blijf ik met mijn verdenkingen op dezelfde mensen. Nathan staat bovenaan. En Rob staat op 2. Ik moet wel zeggen dat Rob wat gestegen is op mijn verdachtenlijst, maar ik kan de vinger er niet helemaal op leggen waarom ik dat denk.


De andere drie verdenk ik inmiddels echt niet meer. Ik zou het tof vinden als het Miljuschka is en dat ze dan misbruik maakt van Buddy om haar Molacties uit te voeren. Maar ik verwacht het niet. Nathan of Rob is de Mol.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page