top of page

RECAP 9: Het is weer tijd voor een definitieve keuze


Groepsfoto aflevering 9

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 9


RECAP - Het spel is gespeeld en het wachten op de uitslag is begonnen. Wie van de vier finalisten is de winnaar van het spel? En nog belangrijker: wie was al die tijd al de Mol? Kunnen we van aflevering 9 nog iets wijzer worden? Laten we eens kijken.


We pakken de draad weer op na de executie van Leonie, de hoofdverdachte van de groep. We zien de kandidaten compleet verslagen op zoek gaan naar een nieuwe Mol. Vooral Buddy lijkt het echt niet meer te weten. In zijn blik lees ik oprechte twijfel of hij niet toch al die tijd een bondje heeft gehad met de Mol.


En nog sterker: hij verwacht dat Leonie nog terugkomt in het spel. Een finale met vijf kandidaten, dat zou pas een twist zijn. Maar goed, de kandidaten weten op dit punt nog niet dat ze al de finale aan het spelen zijn.


Opdracht 1 - Cijferkunst

Voor de eerste opdracht van de finale komen de kandidaten aan in een museum, waar tientallen kinderen Kung Fu aan het beoefenen zijn. In twee duo's moeten ze de houdingen die de kinderen aannemen koppelen aan cijfers, om zo het bedrag te vinden dat ze hiermee kunnen verdienen.


Buddy wil graag Rob in de gaten houden, dus vormen zij een duo. Dat betekent dat Nathan en Miljuschka het andere duo zijn. Ieder duo krijgt een tabel in handen met daarin tien verschillende poses die gekoppeld zijn aan cijfers.


Wat me meteen opvalt voor de opdracht begint is dat Miljuschka de groep kinderen opsplitst in segmenten, zodat beide duo's een ander segment in de gaten kunnen houden. Maar dat blijkt al snel nutteloos, want alle kinderen maken dezelfde bewegingen. Zou een Mol zo denken als die al weet wat de opdracht is? Het is namelijk geen sabotage te noemen.


De demonstratie van de kinderen wordt drie keer opgevoerd. Wat opvalt is dat Buddy en Rob bijna niet communiceren. Ook Nathan lijkt niet veel toe te voegen, behalve dat hij af en toe een getal aanwijst. Miljuschka fluistert algauw dat ze denkt dat het antwoord €1.750,- is. Later blijkt dit antwoord ook te kloppen.


Maar het venijn zit aan het einde van de opdracht, als Rik aan Nathan als penningmeester vraagt of hij denkt dat Rob en Buddy het juiste antwoord weten. Nathan denkt van wel. Rik wendt zich vervolgens tot de twee heren. Maar die weten het antwoord niet. Of ten minste, Buddy zegt achteraf het antwoord wel te hebben geweten, maar hij legt alle initiatief bij Rob neer.

Buddy test Rob uit

Als Rob de Mol is, is dit geen fijne positie om in terecht te komen. Als Mol kun je niet anders dan een verkeerd antwoord geven. Maar alle ogen zijn nu op hem gericht. Als kandidaat kan dit nog wel eens heel interessant zijn. Zeker als je vermoedt dat alle andere kandidaten op Leonie zaten en nu op zoek zijn naar een nieuwe Mol. Je kunt op dat moment heel slim alle aandacht op jezelf vestigen. En dat doet hij ook, want hij geeft na een hoop geratel een verkeerd antwoord.


Wat wel raar is, is dat Buddy wel het juiste antwoord zegt te hebben geweten, maar het vervolgens niet geeft, omdat het "te snel ging". Zelfs al wil je de Mol uittesten, je kunt hier nog wel geld in de pot stoppen. Maar ook Nathan is verdacht. Want Miljuschka heeft hem er nog op gewezen dat Rob en Buddy zo stil waren. Waarom gokt hij erop dat ze het antwoord wel weten? Of ging hij er van uit dat het zó makkelijk was, dat het niet anders kon?


En dan nog iets: als Nathan gezegd zou hebben dat ze het antwoord niet zouden weten, zouden Rob en Buddy dan gewoon ieder willekeurig antwoord hebben kunnen roepen om zo alsnog geld te verdienen? Dat zou speltechnisch nogal krom zijn. Mijn vermoeden is dan ook dat als Nathan dat gezegd zou hebben, hij en Miljuschka de vraag zelf zouden moeten beantwoorden. Als Mol is het dus slim om te zeggen dat Rob en Buddy het wél weten, in de hoop dat ze het toch niet weten. Want als Nathan en Miljuschka de vraag zelf moesten beantwoorden, had Miljuschka het juiste antwoord gegeven en daarmee geld verdiend. Nathan had haar dat antwoord immers al horen fluisteren.


De enige die na deze opdracht niet verdacht is, is Miljuschka.


Opdracht 2 - Onder de pannen?

De tweede opdracht van deze week was vooral heel leuk om naar te kijken en niet zozeer nuttig om de Mol te vinden.


In twee duo's bestieren de kandidaten twee food trucks, waar ze oud-Hollandse gerechten moeten verkopen. Rob en Nathan zitten in de food truck met de naam "Oud-Mollandsche Gerechten" en die van Miljuschka en Buddy heet "De Mollansche Pot".


Het is een opdracht waar vooral Miljuschka heel blij van wordt: ze mag eindelijk de keuken in. Op het menu staan onder meer pannenkoeken, drop, stroopwafels, rookworst, stamppot en beschuit met muisjes.


De kandidaten mogen zelf bepalen wat ze gaan verkopen en hoeveel dat gaat kosten. En vooral met dat laatste kunnen we misschien de Mol nog een beetje achterhalen. Want wie goed naar Rik heeft geluisterd tijdens de uitleg weet dat niet de hoeveelheid geld die wordt omgezet bepaalt hoeveel geld er in de pot komt, maar juist het aantal transacties. Het maakt dus niet uit hoeveel Yuan het oplevert, als maar zo veel mogelijk mensen iets kopen.


Nathan en Rob kiezen een opvallend lage prijs voor hun producten, wat dus tegen hen pleit als Mol. Bij het andere kraampje is het Buddy die de prijzen bepaalt. Waar een stroopwafel bij Rob en Nathan tien Yuan kost, kost die bij Buddy en Miljuschka maar liefst vijftig Yuan. Hierdoor is het dus minder aantrekkelijk voor de voorbijgangers om iets te kopen.

Buddy deelt drop uit

Nog een bijzondere strategie van Buddy: hij deelt op meerdere momenten in de opdracht drop uit. Terwijl het vrij algemene kennis is dat er maar weinig buitenlanders zijn die drop lusten. Dat is dus een hele slechte marketingstunt. Gelukkig valt bij beide kraampjes al snel het kwartje dat ze klanten moeten trekken met stroopwafels. Die lust bijna iedereen.


Miljuschka staat lekker pannenkoeken te bakken. In die keuken gebeurt er eigenlijk weinig verdachts, behalve dat Miljuschka de eerste twee pannenkoeken laat mislukken. Maar eerlijk is eerlijk, dat heeft iedereen toch?


De verkoop bij Nathan en Rob verloopt niet heel gesmeerd, tot ze besluiten om rookworsten te grillen en op broodjes te verkopen. Die gaan als een speer. Nathan deelt nog gratis drop uit om mensen naar hun kraampje te lokken, maar ik kan me niet echt voorstellen dat dat nou echt geholpen heeft.


De pannenkoeken van Miljuschka verkopen minder goed, dus besluiten zij en Buddy om maar weer stroopwafels te gaan verkopen. En Buddy trekt toch maar weer een potje drop open. Doe dat nou niet!


Uiteindelijk levert deze opdracht een flinke smak geld op. Er hebben 49 transacties plaatsgevonden, die elk €25,- waard zijn. Dit bedrag wordt afgerond, waardoor de kandidaten €1.220,- verdienen. De pot gaat daarmee eindelijk over de magische grens van €10.000,-. En het laagte-record van vorig jaar wordt dus niet verbroken. Behalve als het aan de Mol ligt in de volgende opdracht, natuurlijk.


Opdracht 3 - Richtingsgevoel

De laatste opdracht van seizoen 20. En het is naar mijn mening ook een goede. Het is een psychologisch spelletje met de Mol.


Een voor een komen de kandidaten aan bij Rik, die ze vertelt dat ze bij deze opdracht €500,-, €1.000,- en €1.500,- kunnen inzetten. Ze lopen vervolgens een route, waarin ze zes kisten tegenkomen. In een, twee of drie van die kisten kunnen ze het bedrag terugvinden. Ieder deel van het bedrag dat ze vinden, wordt verdubbeld. Maar ieder bedrag dat ze laten liggen gaat uit de pot.


Maar dat is nog niet alles, want tijdens de route geeft de Mol via de telefoon en een vervormde computerstem tips. Maar ja, die Mol wil natuurlijk dat er geld verloren gaat, dus kun je hem of haar wel vertrouwen?


Bij deze opdracht is het goed om te weten dat de ronde van de Mol zelf niet mee zal tellen. We weten dan ook niet hoeveel geld er precies verdiend is. Maar laten we alle rondes eens doorlopen.


Rob gaat als eerste. Hij zet €1.000,- uit de pot in. Bij kist 1 en 2 stuurt de Mol hem naar kist 1. Maar Rob besluit de Mol niet te vertrouwen en kiest voor kist 2. Daar vindt hij €250,-. Bij zijn tweede beurt besluit Rob de Mol te vertrouwen en volgt het advies om in kist 3 te voelen. Maar daarin zit niets. Bij de derde beurt gooit Rob het vertrouwen in de Mol weer overboord en kiest niet voor kist 6, maar voor kist 5. Daarin vindt hij nogmaals €250,-. Zo heeft hij €500,- gewonnen en €500,- verloren. Hij komt dus uit op €0,-.


Dan is Nathan aan de beurt. Die kiest voor de meest veilige optie en zet slechts €500,- in. Vooraf heeft hij al bedacht de Mol te vertrouwen. Dus als die hem naar kist 1 stuurt, voelt Nathan daar ook meteen in. Hij vindt meteen de volle €500,- in die kist, waardoor dat bedrag ook in de pot komt als hij niet de Mol is.

Miljuschka in gesprek met de Mol

Miljuschka is als derde. Zij gaat all-in en zet €1.500,- op het spel. De Mol heeft een andere tactiek voor haar bedacht. Hij zegt bij kamer 1 en 2 dat in beide kisten niets zit. Miljuschka mag drie keer voelen, dus uiteindelijk kiest ze op goed geluk voor kist 1. Hier zit niets in. Bij de tweede set kisten zegt de Mol hetzelfde: in beide kisten zit niets. Miljuschka kiest toch voor kist 3 en trekt daar €1.000,- uit. Bij de laatste twee kisten stuurt de Mol Miljuschka naar de zesde kist. Ze besluit dit advies te volgen en daar haalt Miljuschka €500,- uit. En zo brengt Miljuschka €1.500,- in het laatje. Als ze ten minste niet zelf de Mol is.


Als laatste is Buddy aan de beurt. Hij zet ook €1.500,- in. Bij de eerste twee kisten vertrouwt hij de Mol. Hij volgt het advies om voor kist 1 te gaan en haalt daar €500,- uit. Bij de volgende twee kisten vertrouwt hij de Mol niet. De Mol stuurt hem naar kist 3, maar Buddy kiest kist 4. En ook daar zit €500,- in. Maar bij de laatste twee kisten wint de Mol. Die stuurt Buddy heel stellig naar kist 6. Buddy heeft het gevoel dat de Mol de controle verloren heeft en kiest toch voor kist 5. Een verkeerde keuze, want deze kist is leeg. Zo heeft Buddy €1.000,- gewonnen en €500,- verloren. Hij komt dus uit op een totaal van €500,-.


Al met al heeft de Mol het bij deze opdracht eigenlijk niet zo goed gedaan. Van de €4.500,- die door de kandidaten werd ingezet, heeft hij er maar €1.500,- weg weten te spelen. Maar we moeten natuurlijk wel in gedachten houden dat de ronde van de Mol niet meetelt. In het meest gunstige geval is Rob de Mol. Dan is er met deze opdracht €2.500,- verdiend. Maar als Miljuschka de Mol is, is dat een pak minder geld. Dan komt er nog maar €1.000,- in de pot.


We zullen het pas na aflevering 10 weten.


Het is tijd voor de finaletest. En ja, de kandidaten zitten dus alle vier al in de finale. Dat zagen ze zelf niet aankomen. Miljuschka, Nathan en Buddy vullen allemaal de test in op Rob. Rob zelf zit op Buddy. Maar wie heeft nou de Mol ontmaskerd? En is die Mol nou eigenlijk wel echt ontmaskerd?


Wie is de Mol?

Zoals altijd blijf ik maar twijfelen tussen dezelfde twee verdachten: Nathan en Rob. Miljuschka en Buddy heb ik al lang geleden afgeschreven als Mol, dus die ga ik nu niet opeens weer verdenken.


Ik had mezelf voorgenomen om op dit punt niet meer te switchen. Maar ik ga het toch doen. Uiteindelijk ga ik toch het gevoel dat ik had voor het seizoen begon achterna: het is Rob. En dat gevoel lijkt betrouwbaar, want in de vorige twee seizoenen wees ik Jan en Merel ook aan als Mol voor het seizoen begon. Tijdens de uitzendingen ben ik toen weer van ze afgestapt. Dus het zou alleen maar slim zijn om toch meer op mijn gevoel te vertrouwen.


Van Rob kan ik me ook meer momenten herinneren waarin hij gemold kan hebben. In de escape rooms uit aflevering 1 heeft hij Leonie enorm afgeleid met het idee om een stoel te bouwen, wat niet werkte. In aflevering 2 liep hij te klooien met de kabeltjes op de dam. En toen hij bij die opdracht even vooruit liep om te kijken of hij iemand van een andere groep tegen zou komen, zagen we als kijker opeens geen beeld van hem meer. Dat doet vermoeden dat hij daar even op zijn dooie gemak rondliep.


In de taxi's heeft hij weinig gedaan om de slappe lach te stoppen, waardoor er geen mogelijkheid meer was om op tijd het geld te vinden. Bij de parkeeropdracht heeft hij een route verkeerd opgelezen. Bij de opdracht met de namen van Molloten ging hij als eerste naar binnen, waardoor hij kaartjes kon verhangen. En ga zo maar door.


Ik zou het toffer vinden als Nathan de Mol zou zijn. Zeker omdat hij dan de eerste Mol in de geschiedenis van het programma zou zijn die door niemand ontdekt is. Maar ik kruip toch echt terug in de Rob-tunnel.


Rob Dekay is de Mol.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page