top of page

Deze verwijzingen naar oude seizoenen zaten verstopt in Wie is de Mol? 2020


Foto's van oude seizoenen

Foto: Screenshot uit seizoen 20, aflevering 1


EXTRA - Wie is de Mol? zit altijd boordevol met hints naar de Mol. Maar dit jaar konden de Molloten ook nog naar iets anders speuren. Namelijk naar easter eggs die verwijzen naar oude seizoenen van het programma. Wie is de Mol? viert namelijk haar twintigste verjaardag. En dit zijn ze.


Geldbriefjes

Geldbriefjes

Speciaal voor deze editie van Wie is de Mol? mochten de fans van het programma de geldbriefjes ontwerpen. Op deze biljetten hebben deze Molloten meerdere verwijzingen naar de oude seizoenen verwerkt. Zo staan op het biljet van €500,- alle vlaggen van de landen waar Wie is de Mol? ooit is geweest. En op het briefje van €250,- staan al die locaties gemarkeerd op een wereldkaart.

 
Sleutels

Aflevering 1 - Sleutels

In de allereerste opdracht moeten alle kandidaten een keuze maken uit twintig sleutels. Aan deze sleutels hangt een sleutelhanger met een jaar waarin Wie is de Mol? werd uitgezonden. Deze jaren zijn op die manier te herkennen, omdat 2004 ontbreekt. En in dat jaar was het programma niet op televisie te zien.

 
De vrachtwagen vol foto's

Aflevering 1 - Foto's in een vrachtwagen

In een van de escape rooms uit de vrachtwagenopdracht hingen honderden foto's uit oude seizoenen van Wie is de Mol?. Sommige daarvan moesten van de muur worden gehaald om een code te vormen, waaronder die van oud-presentatoren en die van opdrachten op het water. Maar naast al die beelden uit oude seizoenen, leek deze hele opzet ook een verwijzing naar seizoen 8. Hierin werd ook een opdracht gespeeld met een kamer die helemaal vol hing met foto's.

 

Aflevering 2 - Horloge

Tijdens de taxi-opdracht draagt Rik een speciaal horloge. Het is namelijk het horloge dat regisseur Rick McCullough op weg naar Australië kocht voor de opnames van het allereerste seizoen van Wie is de Mol?. Sindsdien heeft hij dat horloge gebruikt om alle opdrachten in alle seizoenen te timen. Rick wijdde hier ooit ook een Instagram-post aan, waardoor dit horloge onder de Molloten beroemd werd.

 
Wereldkaart

Aflevering 2 - Wereldkaart

In de derde opdracht van aflevering 2 moesten de kandidaten een wereldkaart bij elkaar puzzelen. Op alle kaarten waren de landen waar Wie is de Mol? ooit is opgenomen groen gemarkeerd.

 
Margriet v/d Linden Laan

Aflevering 4 - Straatnamen

In de opdracht Verkeer(d) moesten de kandidaten routes rijden langs straten die vernoemd waren naar oud-Mollen. En ook de landen waar Wie is de Mol? werd opgenomen kwamen voorbij. Zo was er de Margriet v/d Linden Laan en de Kees Tol Weg. Maar ook straatnamen als bijvoorbeeld Portugal of Hongkong/Filipijnen. En er was ook een Tunnelvisie Straat. Daar werden wij natuurlijk heel blij van.

 
De televisies

Aflevering 5 - Lasercirkels

In de opdracht met de lasercirkels kwamen twee oude seizoenen voorbij. Bij de opdracht met de DVD-spelers werden beelden uit het vijfde seizoen afgespeeld. Bij de opdracht met de tablets kwamen in een razend tempo beelden uit het tiende seizoen langs. Overigens zou de opdracht met de DVD-spelers ook nog een verwijzing kunnen zijn naar seizoen 9. Toen moesten de kandidaten ook een groepsfoto reconstrueren op een stel televisies.

 
"Jan is de Mol"

Aflevering 5 - Waaiers

Op de waaiers uit aflevering 5 was niet alleen de naam van de Mol te lezen. Ook de oud-Mollen maakten hier hun opwachting. Zo was er een waaier met "Jan is de Mol" en "Patrick is de Mol". Alles om de kandidaten te verwarren.

 
Een van de enveloppen

Aflevering 6 - Molloten

Niet echt een verwijzing naar oude seizoenen, maar wel een knipoog van de makers: de Molloten speelden een rol tijdens een van de opdracht. In aflevering 6 doken opeens enveloppen op met daarop namen van Molloten. Vooral forumnamen van wieisdemol.com kwamen langs. Maar ook die van de makers van de Trust Nobody Podcast en van enkele Youtubers. Er bleek achteraf ook een envelop te zijn van Tunnelvisie, maar die kwam niet in beeld. Maar die heeft nu wel een mooi plekje op de kast gekregen.

 
Rik met het boekje

Aflevering 7 - Het boekje van Rick

Als Rik in aflevering 7 de situaties die de kandidaten op de foto moeten zetten voorleest, doet hij dat uit een speciaal boekje. Op dit boekje staan twee grote X'en. Wie regisseur Rick McCullough op Instagram volgt, zal dit boekje herkennen. Hierin maakte hij tijdens zijn researchreis namelijk aantekeningen voor het nieuwe seizoen.

 
De speciale executie

Aflevering 7 - Executie-twist

De executie-twist uit aflevering 7 was spannend, maar zeker niet uniek. In seizoen 13 kwam deze namelijk ook al voor. De kandidaten trokken toen groene en rode kaarten middenin het Krügerpark in Zuid-Afrika. En ook toen hoefde er niemand naar huis.

 
Geldbriefjes op de glazen brug

Aflevering 8 - Speciale geldbriefjes

Op de glazen brug werden niet de normale geldbriefjes gebruikt. Omdat er zulke gekke bedragen op moesten staan, hebben de makers zelf briefjes voor deze opdracht ontworpen. En hierop is dezelfde wereldkaart als in aflevering 2 te zien, waarop de Wie is de Mol?-locaties groen gemarkeerd zijn.

 
De vier finalisten

Aflevering 9 - Vier finalisten

In seizoen 20 staan er vier kandidaten in de finale: Buddy Vedder, Miljuschka Witzenhausen, Nathan Rutjes en Rob Dekay. Maar in seizoen 7 stonden er ook vier deelnemers in de finale: Eva van der Gucht, Inge Ipenburg, Paul Rabbering en Renate Verbaan. Dit zou dus ook als verwijzing naar het verleden bedoeld kunnen zijn.

 

Dit zijn alle verwijzingen die wij hebben kunnen vinden. Hebben we iets gemist?

Gerelateerde posts

Alles weergeven

GERELATEERD

bottom of page